Ptáci Evropy, dokonalá kniha do terénu?

Minulý týden jsem dostal dotaz, jakou knihu používám na určování ptáků v terénu. Podobných ptačích publikací mám přes půl knihovny, ale dotyčného zajímali zejména opeřenci evropští. Co z aktuální nabídky knihkupectví tedy doporučit?

Labuť zpěvná (Cygnus cygnus) Labuť zpěvná (Cygnus cygnus) Whooper Swan, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 910 mm, stativ Gitzo, Clona: 20, Doba expozice: 1/50 s, ISO: 100, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 16. dubna 2011 18:37:48, Lake Hornborga (Švédsko) Nezbytná literatura v terénu
Terénní atlas pro určování ptáků by měl být skladný a lehký. Už takto pro fotografování (nebo vážnější ornitologii) taháme těch krámu hodně. Bez diskuze je to, že by se v atlase mělo jednat o precizní kresby a to s vyobrazením samce, samice, mladých jedinců, nebo i v alternativních šatů pro různá období roku. Připojeno by mělo být několik informací o druhu, včetně mapky rozšíření (hnízdění) a s krátkým popisem, jak je na to tom druh v Česku.

Zaváží pro domácí listování
Poslední roky jsem do terénu a na fotografické cesty po Evropě používal klasický titul Svensson L., Grant P. J., Ptáci Evropy, Severní Afriky, Blízkého východu, který pro mě má přes svoji kvalitu dvě vady. Zabere dost místa a lehounký také moc není. Někdy prostě kvůli tomu zůstává doma. Poslední rok jej mám alespoň naskenovaný (stejně jako další desítku svých atlasů), abych jej mohl mít v notebooku nebo v iPadu. Pro doporučení pro koupi navíc není úplně vhodný, protože prý v knihkupectvích není (vyprodán?).

Barthel P., Dougalis P.: Ptáci Evropy (Ševčík nakladateství, 2011)
Jako aktuálně nejdokonalejší se mi jeví nová kniha Barthel P., Dougalis P.: Ptáci Evropy z nakladatelství Ševčík, která se mi hned zalíbila a vozím ji na každý víkend. Je poměrně malých rozměrů a lehounká. Ikdyž daní za to je, že má měkkou vazbu a může být náchylnější na poškození. Díky mému sofistikovanému balení knih na cesty se o ni nebojím. Někdo může namítnout, že jsou ilustrace v obrazových částech nahňácané, ale myslím, že to na jejich kvalitě neubírá. Naopak, díky tomu máte na jedné stránce možnost srovnat vše potřebné. Výhodou je i to, že řazení knihy ctí nejnovější systematiku.
Podrobně novinku představil Robert Doležal, tak doporučuji mrknout k němu.

Knihu si můžete objednat přímo na stránkách Nakladatelství Ševčík


Dvě všeobecné poznámky na závěr
Je škoda, že při překládání originálu do češtiny nenechá autor v knize prostor pro to, aby kromě platného latinského a českého názvu byl uveden i název anglický. Neznám nikoho, kdo by to neocenil! Neexistuje den při fotografování ptáků v Evropě, kdybych si na tenhle podstatný detail nevzpomněl.
Možná si říkáte, vždyť já většinu druhů znám anglicky! Já část z nich také, ale rozhodně ne všechny. Většinou ne ty, o kterých chci na cestě diskutovat. Možná i díky tomu, že mám v hlavě další stovky druhů ptáků z tropů a to ne jen česky, latinsky a anglicky, ale některé frekventovanější i španělsky!
K zamyšlení je ještě jedna věc, klidně bych si při koupi jakéhokoli atlasu připlatil, kdyby se s knihou prodávala PDF verze pro iPad (případně pro další mobilní chytrá zařízení).

 

Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, 16.11.2011

 

Zvonek zelený (Carduelis chloris) Zvonek zelený (Carduelis chloris) European Greenfinch, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L USM + TC Canon 1.4x, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 1092 mm, stativ, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/100 s, ISO: 800, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ano, Vytvořeno: 24. června 2011 20:30:00, Prachaticko, Šumava (Česko) Zrzohlávka rudozobá (Netta rufina) Zrzohlávka rudozobá (Netta rufina) Red-crested Pochard, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 500 mm, stativ Gitzo, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/2500 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 1. dubna 2010 16:51:00, Réserve Nationale Camargue (Francie) Žluna šedá (Picus canus) Žluna šedá (Picus canus) Grey-headed Woodpecker, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 1092 mm, stativ Gitzo, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/500 s, ISO: 500, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ne, Vytvořeno: 27. února 2011 14:05:48, Prachaticko, Šumava (Česko) Terej bílý (Sula bassana) Terej bílý (Sula bassana) Northern Gannet, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 650 mm, stativ Gitzo, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/1600 s, ISO: 250, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 13. dubna 2009 4:20:01, ostrov Helgoland (Německo) Berneška rudokrká (Branta ruficollis) Berneška rudokrká (Branta ruficollis) Red-breasted Goose, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 500 mm, stativ Gitzo, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/640 s, ISO: 250, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 8. května 2010 9:28:30, Avifauna (Holandsko)

 

 

 

 

Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
16. 11. 2011 , kategorie: otázky
Klíčová slova
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(2 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář

Honza Veber
Ahoj, mohu jen doporučit, sám jsem si ji pořídil i propagoval na svých stránkách. Je to fakt nejen skvělý pomocník do terénu, ale právě teď před vánocemi i skvělý typ na prima dárek! ;-)
Honza
PS: Ten zvonek u toho pítka je luxusní Ondro!
Michal M.
Také se chystám si ji pořídit. Určitě dobrá kniha na určování. Ta Zrzohlávka je parádní.