Bílé Karpaty s podivným nálezem

Celý víkend byl v Bílých Karpatech bez deště, přestože ve zbytku Česka poměrně intenzivně pršelo. Při pohledu na aplikaci zobrazující aktuální stav počasí jsem si vždy jen oddechl a děkoval, že na botanicko-fotografický workshop vyšly poměrně pěkné podmínky. Nesvítilo slunce, nefoukal zákeřný vítr, nepršelo.

Tořič čmelákovitý Holubyho (Ophrys holoserica subsp. holubyana) Tořič čmelákovitý Holubyho (Ophrys holoserica subsp. holubyana) Late Spider Orchid, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8 L Macro IS USM, stativ Gitzo, Clona: 3.2, Doba expozice: 1/80 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, 17. května 2014 13:53:16, Bílé Karpaty (Česko)
Přestože je sezona absencí zimy a časným jarem ve kvetení lehce časově rozhašená, poměrně rychle jsem se v abnormalitě zorientoval a hned byl klidnější. Kdybych totiž věřil hlášení od Jirky, který Bílé Karpaty navštívil o týden dříve, asi bych s fotografy zůstal v Praze. Podle něj mělo být vše odkvetlé a to, co mělo kvést začít , mělo do květu daleko. Ale stačilo mírně přesunout lokality z osluněných do lehce zastíněných, a hned bylo v květu co fotografovat.

Stručně pro ty, co se do oblasti teprve chystají.

Tořič pavoukonosný (Ophrys sphegodes), tři rostliny, pravděpodobně nějakým zvrhlíkem vysazeno, odkvétá
Vstavač vojenský (Orchis militaris), stovky rostlin, všude, v optimu
Bradáček vejčitý (Listera ovata), stovky rostlin, všude, v optimu
Vemeník dvoulistý (Platanthera bifolia), desítky rostlin, louky, les, začínají
Tořič čmelákovitý Holubyho (Ophrys holoserica holubyana), stovky kvetoucích, pomalu začínají odkvétat
Vstavač mužský (Orchis mascula), desítky rostlin, v optimu, na stinnějších místech
Pětiprstka žežulník pravá (Gymnadenia conopsea ssp. conopsea), ojediněle, pomalu začínají rozkvétat
Hlavinka horská (Traunsteinera globosa), desítky rostlin, pomalu začínají rozkvétat
Vemeníček zelený (Coeloglossum viride), šest rostlin, v optimu
Střevíčník pantoflíček (Cypripedium calceolus), jedna rostlina, pár dní do plného květu
Okrotice bílá (Cephalanthera damasonium), desítky rostlin, okraje lesů, v optimu

Těžké začátky fotografa rostlin

Protože jsem se rozhodl, že budeme oproti loňským makroworkshopům (1., 2.) více fotit a méně chodit a přesouvat se autem, vše atraktivní jsme vlastně našli na pouhých dvou lokalitách. Nejraději mám tořiče, takže jsem si nedokázal představit, že by je fotografové nemohli nějak “použitelně” ztvárnit.
Musím přiznat, že letos to bylo těžší, než během loňských dvou termínů. Pro přihlášené klienty bylo makrofotografování rostlin spíše novinka, proto byly hlavně první začátky těžké. Obzvlášť pro dva, kteří na fotografování detailů neměli makroobjektiv. Ale aby se nemohli vymlouvat, že to nejde, poskytl jsem Canon EF 100mm f/2.8 L Macro IS USM svůj. I proto jsem během víkendu fotografoval pouze výjimečně (některé druhy jsem vynechal úplně). Mojí hlavní náplní bylo kontrolovat fotografie, radit a především (bez čárky) atraktivní kytky (a způsoby zpracování) hledat. No, a když jsem nějaké pěknou zajímavou rostlinku našel, nejnáročnější bylo místo zachovat v co nepůvodnějším stavu. Ne vždy se to dokonale dařilo, občas nezabrala ani metoda „Střídáme se po jednom“.
Přestože jsem v pátek na první přednášce říkal, že dobrá fotografie je pro mne ta, kterou jsem ještě neviděl, v terénu to žádná “brnkačka” nebyla. Ale snažili jsme se.

Zvrhlí zahradníci v Bílých Karpatech

Největší vzrušení u mne vyvolala přítomnost tří kvetoucích (odkvetlých...) rostlin tořiče pavoukonosného, který nemá v ČR co pohledávat. Přestože se nyní občas setkáte s hlášeními “Opětovný nález...” nebo “Po 70 letech v Bílých Karpatech...”, nenechte se oklamat. Žádný věrohodný doklad, že v historické době na území Česka rostl, není.
Nejblíže to bylo vždy na Slovensku na východní straně Bílých Karpat. Občas je v literatuře tu a tam nějaká zmínka, ale spíše z kategorie “jedna paní povídala”.
Jak se tedy mohl tořič pavoukonosný v Česku objevit? Vykvetl po tom, co jej tam někdo vysadil (přivezl rostliny z Rakouska nebo Slovenska). Klidně to mohlo být před mnoha lety, ale díky minulým zimám a rychlým jarům v minulosti nikdy nevykvetl. Až letos byly podmínky pro květ ideální (“absence” zimy, brzo a dlouho relativně teplo).
Vždyť na dvou známých lokalitách na Slovensku, kde obyčejně bývají jednotky až desítky exemplářů, vykvetly letos stovky kytek!
K dalším tořičovým radostostem jednoznačně patřil i nález žluté formy (tedy, skoro žluté...) tořiče čmelákovitého holubyho, což je také poměrně vzácnost. Rozohdně v Čechách, kde podobnou kytku nikde jinde nenajdete.

Podivná ještěrka s okroticemi

Přestože jsme nemokli, vlhko bylo z nočních dešťů všude. Když jsme byli v listnatém lese v blízkosti Čertoryjí, kde jsme fotografovali okrotice dlouholisté a bradáček vejčitý, udivilo mě Mirkovo zvolání“Tady je nějaká divná ještěrka”. Ani jsem tam nemusel běžet a hned jsem věděl, co budeme přednostně fotografovat: mloka skvrnitého.
Opět se potvrdilo, že tohle nádherné zvíře se po aktivitě při náhodném setkání za pár minut zklidní a lze jej v klidu fotografovat. Nutno přiznat, že na stativ to nebylo, tak pohodový salamadr zase nebyl. Nastavit ISO 3200 bylo nutností, ale jen díky tomu se v tom temném lese pod zamračenou oblohou něco povedlo. Byl to takový zlatý hřeb na závěr povedeného víkendu.

Pokud máte zájem se podobné akce zúčastnit, neváhejte mě kontaktovat.

Související odkazy

Články o českých orchidejích
Fotografický workshop Květy rostlin
České orchideje, seznam druhů (63)
Další články o přírodě

 

 

Vemeníček zelený (Coeloglossum viride) Vemeníček zelený (Coeloglossum viride) Frog Orchid, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8 L IS USM II, stativ Gitzo, Clona: 3.5, Doba expozice: 1/400 s, ISO: 320, Kompenzace expozice: +1/3, Blesk: Ne, 17. května 2014 11:37:13, Bílé Karpaty (Česko)  Střevíčník pantoflíček (Cypripedium calceolus) Střevíčník pantoflíček (Cypripedium calceolus) Lady's Slipper Orchid, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8 L Macro IS USM, stativ Gitzo, Clona: 3.2, Doba expozice: 1/50 s, ISO: 100, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ne, 18. května 2014 9:03:47, Bílé Karpaty (Česko) Tořič pavoukonosný (Ophrys sphegodes) Tořič pavoukonosný (Ophrys sphegodes) Early Spider Orchid, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8 L Macro IS USM, stativ Gitzo, Clona: 3.2, Doba expozice: 1/20 s, ISO: 100, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ne, 17. května 2014 7:33:34, Bílé Karpaty (Česko) Hlavinka horská (Traunsteinera globosa) Hlavinka horská (Traunsteinera globosa) Globe Orchid, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8 L IS USM II, stativ Gitzo, Clona: 3.2, Doba expozice: 1/1250 s, ISO: 800, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ne, 17. května 2014 12:18:28, Bílé Karpaty (Česko) Vemeníček zelený (Coeloglossum viride) Vemeníček zelený (Coeloglossum viride) Frog Orchid, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8 L Macro IS USM, stativ Gitzo, Clona: 3.5, Doba expozice: 1/1250 s, ISO: 800, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ne, 17. května 2014 11:30:03, Bílé Karpaty (Česko) Tořič čmelákovitý Holubyho (Ophrys holoserica subsp. holubyana) Tořič čmelákovitý Holubyho (Ophrys holoserica subsp. holubyana) Late Spider Orchid, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8 L Macro IS USM, stativ Gitzo, Clona: 3.5, Doba expozice: 1/160 s, ISO: 250, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, 17. května 2014 13:18:29, Bílé Karpaty (Česko)

 

 

 

Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
25. 05. 2014 , kategorie: příroda, orchideje
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(5 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář

Petr Hynouš
Ahoj Ondro
Byla to zajímavá poučná a skvěle naplánovaná akce. Určitě s tebou zas někdy vyjedu.

Ať se Ti daří P.

Ahoj, pěkné fotografie. Příští rok se tam chystám. Moje kamarádka (Dušková L. znáte se), která tam byla tento rok mi říkala, že někdo v Karpatech zcela zničil lokalitu střevíčníku pantoflíčku. Velká škoda.
MK
Ahoj Ondro,
byl to paradni vikend a dobra parta lidi + ty jako velkej profik a pohodar.Ta divna jesterka se povedla haha ja "to" videl prvne v zivote:)Tak zas nekdy na nakym tvym kurzu.Diky M.
Petr
Skvělé, tořiče jsem v Karpatech hledal, ale nenašel jsem...
Letos jsem to nestihl, ale příští rok se přidám určitě.