Italské Gargano, hlavní město evropských orchidejí

Když jsem tu loni v červnu u moravského tořiče včelonosného psal, že z divokých orchidejí mě snad jedině tořiče přinutí vycestovat jinam do Evropy, netušil jsem, jaké semínko jsem do svého vědomí zasel. Trochu jsem se v tom začal šťourat, pročetl pár řádek, oslovil dva kamarády se stejným zájmem, kterým by se to také líbilo, a začala se plánovat cesta.

Tořič žlutý (Ophrys lutea) Tořič žlutý (Ophrys lutea) Yellow Ophrys, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8 Macro L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 100 mm, fotografováno z ruky, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/80 s, ISO: 500, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 27. dubna 2011 11:39:46, Monte Sant´Angelo, Gargano (Itálie) Proč právě tořiče
Jak už jsem tu v minulosti poznamenal, z barevných evropských orchidejí (Orchidaceae - Vstavačovité) mám nejraději tořiče (Ophrys). Jednoznačně pro pestrost jejich květů, žádný tvar a barva či kresba zrcátka téhož druhu není nikdy stejná, a to ani na téže lokalitě pár metrů od sebe. Unikátní divadlo je i jejich ochota se křížit, kdy vznikají opravdu neviděné podivnosti. Hlavní zaměření naší botanicko-fotografické expedice bylo tedy brzo jasně určeno.
Centrum výskytu tořičů je v Mediteránu (pobřeží Středozemního moře, ostrovy) a si nejlepší podmínky pro výskyt (a poměrně hojné křížení) mají na jihu Itálie. Pokud však chcete za pět dní objevit co nejvíce i z dalších druhů orchidejí, v úplné extázi budete na poloostrově Gargano. Vzhledem k našemu tořičovému zaměření jsem navrhl jako vhodný termín okolo 22. dubna. Bohužel, kvůli tokání ve Švédsku se odjezd ještě mírně posunul, nicméně jak jsme se na lokalitě přesvědčili, nijak zásadní vliv to nemělo.

Orchidejové loučky ve vlhkých kopcích
Trochu bizardní na mých dubnových cestách bylo to, že ve Švédsku hřálo neustále slunce (snad kromě mrazivých nocí) a v italském Garganu pořád pršelo a teplo rozhodně nebylo. To, že bylo mokro, se nám pro fotky moc hodilo (podrobnosti v závěru), že fotíme celý den na dešti, bylo již komfortní méně. Jistou vadou sychravého počasí byla i nepřítomnost hmyzího doprovodu orchidejových louček, motýli (a další) byli někde zalezlí a setkání s nimi bylo spíše náhodné. To znamená, že jsem se nemohl aktivně věnovat ztvárňování hmyzáků pózujících na orchidejích, byť přeci jen něco vzniklo.
Trvale poměrně nepřívětivé počasí mělo jednu výhodu. V 5:20 po zazvonění budíku jsem jen opustil postýlku, došel na balkon s širokým rozhledem, kolegům zahlásil, „Hvězdy nejsou vidět a prší“ a šel si ještě na dvě hodiny zdřímnout. Po vydatné snídani jsme pak na celý den vyjížděli do kopců a další stravu přijímali až po setmění při návratu do hotelu.
To, že jsou na poloostrově Gargano orchideje v obrovském množství, se potvrdilo, bohužel se nepotvrdilo to, že jsou všude. Ač jsem měl vytypovaných hodně lokalit, na některých nebyla ani kytka. Většina orchidejových zahrádek je využívána jako pastvina pro kravičky a tu a tam je spaseno. I když jsem měl zakreslené lokality po celém poloostrově, v podstatě jsme fotili pouze na jeho jihovýchodním pobřeží (Manfredonia, Mattinata, Monte Sant´Angelo). Navštívili jsme asi 14 lokalit, ale jen asi na šesti intenzivně fotografovali. Část taxonomicky zajímavých kytek jsem zaměřil GPS navigací Garmin Oregon 450t.

Poloostrov Gargano
Vzhledem k blízké pevnině je poloostrov Gargano (v jihovýchodní části Apeninského poloostrova) velmi hornatý, často jsme fotografovali ve výškách okolo 700 - 800 m n. m. Na pobřeží jsou útesy a mnoho pláží. Ty nás však vůbec nezajímaly, byť i tam jistě orchideje jsou. Zdržovali jsme se zejména na hornatých pastvinách s vápencovým podkladem a četnými výchozy vápenců s hojným krasovým doprovodem. Pouze v centrální části se můžete setkat s lesem, bohužel na typicky lesní druhy orchidejí už nezbyl čas.
Zajímavostí je to, že na většině území poloostrova byl v roce 1995 zřízen národní park, Parco Nazionale del Gargano. V geologické minulosti bylo Gargano ostrovem, pevninou se stalo až po poklesu mořské hladiny někdy v miocenu, s výraznou podobností s pevninou na druhém břehu Jadranu.
Jak jsme se sami přesvědčili, na Garganu to není jen o orchidejích (60 druhů), ale na své si přijde i botanik se širším záběrem. Roste tu přes 2000 druhů vyšších rostlin a některé z nich jsou endemické.

Laické vyřešení názvoslovného chaosu
Jednoznačně největším problémem tořičové akce (s pracovními názvy Gargánský tořič 2011, případně Garganistán 2011) bylo samotné determinování jednotlivých kytek rodu Ophys. Ani ne proto, že bychom nevěděli, o jakou kytku se jedná, ale spíše to, že platných latinských názvů může být hned několik. Podle toho, z jakého zdroje (případě publikace) čerpáte. Ač se většina orchidejové Evropy střídmě drží variant s uvedením poddruhu, zejména italští orchideáři se odvážně pouštějí při každé mírné odlišnosti do vyčlenění druhu. Vzniká tak jistý čurbes, který vyžaduje poměrně dobré znalosti (které nemám) a odvážný osobitý nadhled (kterého jsem využil). A to zejména v případě užití českých ekvivalentů latinských názvů jednotlivých druhů, které v obeznámené české orchideářské společnosti v případě evropských tořičů nikdo nepoužívá.
Názvosloví fotografovaných tořičů je tedy kompilát pojmenování druhů z exkurzí Orchidea Klubu Brno v roce 2005, názvosloví autorů italské publikace Orchidee del Gargano (2003) a českého překladu knihy Orchideje Evropy a přilehlých oblastí (2009). Neodmysletelnou součástí je pak můj zjednodušující vklad, kdy jsem například z názvu O. holoserica subsp. apulica udělal O. apulica, ať je to kratší.

Technická stránka, jak se fotografovalo

  • téměř všechny fotografie byli fotografované objektivem Canon EF 100mm f/2.8 Macro L IS USM. Zejména proto, že s ním lze v kombinaci s fullframe zrcadlovkou výborně pracovat s hloubkou ostrosti. Výjimečný je i tím, že je neuvěřitelně ostrý i na velmi nízké clony, které velmi rád používám (f/2.8, f/3.2). Drobné květy tořiču jsou úžasné zejména v detailu, proto jsem chtěl toto zdůraznit;
  • většina snímků byla snímána z ruky se zapnutou stabilizací, protože mírně pofukoval vítr. Stativ jsem použil pouze v případě, že vítr utichl, což se v hornatém Garganu v blízkosti moře stává výjimečně. I tak si nemůžeme stěžovat, čekal jsem vichr mnohem horší. Snad díky stabilnímu hnusnému počasí pod mrakem byl u kytek relativně klid;
  • u všech snímků byl na objektivu důsledně používán polarizační filtr pro odstranění odlesků a zvýraznění barev, a to i po jeho poničení o gargánský vápenec (pavučina trhlin z kraje obroučky, jedna prasklina přes celý filtr). Zejména na deštěm zvlhlých rostlinách tak barvy opravdu vynikly.
  • pro fotografování byly vybírány rostliny se zajímavou kresbou na květech (v hezkém prostředí) a nepoškozené (od hmyzu neožrané, nepotrhané). Byly z nich odstraněny pavučiny a jiné drobné nečistoty. Tam, kde za deště na květech ulpěla voda a velké kapky deformovaly kresbu na květech, byl papírovým kapesníkem nános vody odstraněn;
  • externí blesk jsem nikdy vědomě nepoužil, rostlina byla fotografována v přirozeném světle se zastíněnou oblohou (rozložený stativ, překrytý bavlněnou látkou). Pokud náhodou vyšlo slunce, stínila se celá scéna včetně pozadí. Pokud to bylo nutné pro nasvětlení a prokreslení květů, byl použit alobal z obalu Studenské pečeti opřený o zem (menší rostliny) nebo zespoda přilepený ke sluneční cloně (vyšší rostliny);
  • u všech snímku bylo nastaveno vyvážení bílé na 5600-5800 K, pro mírně teplejší podání barev. Díky poměrně tonálně vyrovnaným scénám mohl být použit Picture Style Standart (byť jsem jej častokrát při vyvolávání RAWu opět uvedl do stavu Neutral). Díky výrazným barvám mokrých, zastíněných, zpolarizovaných rostlin pak již stačilo při vyvolávání pouze přidat kontrast pomoci Křivek.


Vzhledem k problematice determinování očekávám časté reklamace k uvedeným názvům druhů pod fotografiemi. Rovnou ale říkám, že u zde prezentovaných jsem si většinou poměrně jistý. Trochu jiná káva bude s určováním kříženců tořičů, do kterého se pustím v nejbližších dnech. Pak nějaké kousky vložím i sem, protože občas jsou to úchvatné bizarnosti.


Na cestě mě doprovázeli, v dobré náladě trvale udržovali a horlivé diskuze o mém odvážném determinování tořičů vedli Jirka Plekanec a Filip Jelínek. Jirkovi bych rád opět poděkoval za zkompletování rozpadlého polarizačního filtru.
Kluci, díky za prima společnost!

Seznam nalezených druhů orchidejí na poloostrově Gargano (oblast Manfredonia, Mattinata a Monte Sant´Angelo) ve dnech 25. - 29. dubna 2011.
Nevylučuji, že při určování kříženců dojde ještě k nějakým úžasným objevům :-)


Tořič Bertolonův Ophrys bertolonii
Tořič Bertolonův garganský Ophrys bertoloniiformis (Ophrys bertolonii subsp. bertoloniiformis)
Tořič sršňonosný Ophrys biscutella
Tořič trubcovitý Ophrys bombyliflora
Tořič velikonoční gargánský Ophrys garganica (O. garganica subsp. garganica, O. sphegodes subsp. passionis)
Tořič tmavý pravý Ophrys incubacea (Ophrys sphegodes atrata)
Tořič žlutý Ophrys lutea (Ophrys lutea subsp. lutea)
Tořič žlutý menší Ophrys sicula (Ophrys lutea subsp. sicula, Ophrys lutea subsp. minor),
Tořič promotórův Ophrys promontorii (t. podhorský)
Tořič sipontský Ophrys sipontensis (Ophrys garganica subsp. sipontensis, O. sphegodes subsp. sipontensis)
Tořič pavoukonosný Ophrys sphegodes (Ophrys sphegodes subsp. sphegodes)
Tořič hnědopyský Ophrys tenthredinifera
Tořič čmelákovitý apulský Ophrys apulica (Ophrys holoserica subsp. apulica)
Rudohlávek jehlancovitý Anacamptis pyramidalis
Barlie statná Barlia robertiana (pozn. značně odkvetlá)
Prstnatec římský Dactylorhiza romana
Jazýček kozlí Himantoglossum hircinum (pozn. ještě nekvetl)
Hnědenec zvrhlý Limodorum abortivum (pozn. ještě nekvetl)
Neotinea plamatá Neotinea maculata
Hlístník hnízdák Neottia nidus-avis
Vstavač italský Orchis italica
Vstavač kukačka Orchis morio
Vstavač motýlovitý Orchis papilionacea
Vstavač chudokvětý Orchis pauciflora
Vstavač nachový Orchis purpurea
Vstavač čtyřskvrnný Orchis quadripunctata
Vstavač trojzubý Orchis tridentata
Vstavač osmahlý Orchis ustulata
Serápie východní apulská Serapias apulica
Serápie jazýčkatá Serapias lingua
Serápie nachová Serapias vomeracea
Aceras panenka Aceras antropophorum
Vstavač Genairův Orchis genarii (kříženec O. morio x Orchis pauciflora)

 

Související odkazy
České orchideje, seznam druhů (63)
Výstava orchidejí 2011, skleník Fatamorgana
Smrkovník plazivý, orchidej z borového lesa
Prstnatec Traunsteinerův, poklad ze Šumavy
Hlízovec Loeselův (Liparis loeselii)
Prstnatec český, endemit z rákosí
Tořič včelonosný (Ophrys apifera), samoopylovač
Holandské tulipány
Vstavač bahenní (Orchis palustris), z mokřadu
Tořič čmelákovitý Holubyho, v Karpatech
Korálice trojklaná (Corallorhiza trifida)
Vstavač kukačka (Orchis morio), po setmění
Vstavač Dietrichův, hledání křížence.
Vstavač bledý (Orchis pallens), první orchidej
Prstnatec plamatý (Dactylorhiza maculata)
Orchideje Bílých Karpat
Rudohlávek jehlancovitý
Orchideje, výlet na Slovensko
Výstava orchidejí 2009, skleník Fatamorgana
České orchideje
V království českých orchidejí

 

Seznam všech článků publikovaných na NaturePhoto.cz


Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, 3.5.2011

 

Tořič hnědopyský (Ophrys tenthredinifera) Tořič hnědopyský (Ophrys tenthredinifera) Sawfly Orchid, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8 Macro L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 100 mm, fotografováno z ruky, Clona: 3.5, Doba expozice: 1/80 s, ISO: 320, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ne, Vytvořeno: 28. dubna 2011 15:06:38, San Salvatore, Gargano (Itálie) Vstavač Genairův (Orchis genarii) Vstavač Genairův (Orchis genarii) Genairi Orchid, kříženec O. morio x O. papilionacea, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8 Macro L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 100 mm, fotografováno z ruky, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/25 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 27. dubna 2011 13:33:07, Monte Sant´Angelo, Gargano (Itálie) Tořič čmelákovitý apulský (Ophrys apulica) Tořič čmelákovitý apulský (Ophrys apulica) Apulian Ophrys, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8 Macro L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 100 mm, fotografováno z ruky, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/50 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 28. dubna 2011 15:14:18, San Salvatore, Gargano (Itálie) Tořič tmavý pravý (Ophrys incubacea) Tořič tmavý pravý (Ophrys incubacea) Dark Ophrys, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8 Macro L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 100 mm, fotografováno z ruky, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/50 s, ISO: 800, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 25. dubna 2011 8:45:33, Manfredonia, Gargano (Itálie) Tořič hnědopyský (Ophrys tenthredinifera) Tořič hnědopyský (Ophrys tenthredinifera) Sawfly Orchid, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8 Macro L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 100 mm, fotografováno z ruky, Clona: 5.0, Doba expozice: 1/100 s, ISO: 500, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ne, Vytvořeno: 27. dubna 2011 12:08:48, Monte Sant´Angelo, Gargano (Itálie) Aceras panenka (Aceras antropophorum) Aceras panenka (Aceras antropophorum) Man orchid, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8 Macro L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 100 mm, fotografováno z ruky, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/200 s, ISO: 320, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ne, Vytvořeno: 27. dubna 2011 16:58:06, Monte Sacro, Gargano (Itálie) Tořič velikonoční gargánský (Ophrys garganica) Tořič velikonoční gargánský (Ophrys garganica) Gargano Orchid, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8 Macro L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 100 mm, fotografováno z ruky, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/60 s, ISO: 320, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 27. dubna 2011 11:12:40, Monte Sant´Angelo, Gargano (Itálie) Serápie nachová (Serapias vomeracea) Serápie nachová (Serapias vomeracea) Long-lipped serapias, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8 Macro L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 100 mm, fotografováno z ruky, Clona: 3.5, Doba expozice: 1/160 s, ISO: 500, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ne, Vytvořeno: 26. dubna 2011 17:09:11, Monte Sant´Angelo, Gargano (Itálie)

Tořič velikonoční gargánský (Ophrys garganica) Tořič velikonoční gargánský (Ophrys garganica) Gargano Orchid, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8 Macro L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 100 mm, fotografováno z ruky, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/10 s, ISO: 100, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 27. dubna 2011 14:25:34, Monte Sant´Angelo, Gargano (Itálie)

Rudohlávek jehlancovitý (Anacamptis pyramidalis) Rudohlávek jehlancovitý (Anacamptis pyramidalis) Pyramidal Orchid, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8 Macro L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 100 mm, fotografováno z ruky, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/100 s, ISO: 500, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 26. dubna 2011 13:18:11, Monte Sacro, Gargano (Itálie) Tořič žlutý (Ophrys lutea) Tořič žlutý (Ophrys lutea) Yellow Ophrys, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8 Macro L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 100 mm, fotografováno z ruky, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/160 s, ISO: 800, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 26. dubna 2011 15:17:52, Monte Sant´Angelo, Gargano (Itálie) Vstavač čtyřskvrnný (Orchis quadripunctata) Vstavač čtyřskvrnný (Orchis quadripunctata) Four-spotted Orchid, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8 Macro L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 100 mm, fotografováno z ruky, Clona: 3.2, Doba expozice: 1/800 s, ISO: 500, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ne, Vytvořeno: 26. dubna 2011 15:21:11, Monte Sacro, Gargano (Itálie) Tořič sipontský (Ophrys sipontensis) Tořič sipontský (Ophrys sipontensis) Siponto Orchid, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8 Macro L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 100 mm, fotografováno z ruky, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/160 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ne, Vytvořeno: 25. dubna 2011 12:01:55, Monte Sant´Angelo, Gargano (Itálie) Serápie východní apulská (Serapias apulica) Serápie východní apulská (Serapias apulica) Apulian Tongue-orchid, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8 Macro L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 100 mm, fotografováno z ruky, Clona: 3.2, Doba expozice: 1/15 s, ISO: 100, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 27. dubna 2011 14:34:37, Monte Sant´Angelo, Gargano (Itálie) Vstavač kukačka Orchis morio Vstavač kukačka (Orchis morio) Green-veined Orchid, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8 Macro L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 100 mm, fotografováno z ruky, Clona: 3.2, Doba expozice: 1/250 s, ISO: 320, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 27. dubna 2011 11:18:34, Monte Sant´Angelo, Gargano (Itálie) Tořič hnědopyský (Ophrys tenthredinifera) Tořič hnědopyský (Ophrys tenthredinifera) Sawfly Orchid, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8 Macro L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 100 mm, fotografováno z ruky, Clona: 5.0, Doba expozice: 1/100 s, ISO: 500, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ne, Vytvořeno: 27. dubna 2011 12:05:48, Monte Sant´Angelo, Gargano (Itálie) Vstavač chudokvětý (Orchis pauciflora) Vstavač chudokvětý (Orchis pauciflora) Sparsely-flowering Orchid, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8 Macro L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 100 mm, fotografováno z ruky, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/160 s, ISO: 320, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ne, Vytvořeno: 26. dubna 2011 15:01:00, Monte Sacro, Gargano (Itálie) Tořič žlutý (Ophrys lutea) Tořič žlutý (Ophrys lutea) Yellow Ophrys, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8 Macro L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 100 mm, fotografováno z ruky, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/15 s, ISO: 100, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ne, Vytvořeno: 28. dubna 2011 16:50:44, San Salvatore, Gargano (Itálie) Tořič hnědopyský (Ophrys tenthredinifera) Tořič hnědopyský (Ophrys tenthredinifera) Sawfly Orchid, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8 Macro L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 100 mm, fotografováno z ruky, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/125 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ano, Vytvořeno: 25. dubna 2011 11:59:57, Monte Sant´Angelo, Gargano (Itálie) Vstavač motýlovitý (Orchis papilionacea) Vstavač motýlovitý (Orchis papilionacea) Pink Butterfly Orchis, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 300mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 300 mm, fotografováno z ruky, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/160 s, ISO: 800, Kompenzace expozice: -1, Blesk: Ne, Vytvořeno: 25. dubna 2011 17:50:35, Monte Sant´Angelo, Gargano (Itálie) Tořič velikonoční gargánský (Ophrys garganica) Tořič velikonoční gargánský (Ophrys garganica) Gargano Orchid, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8 Macro L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 100 mm, fotografováno z ruky, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/160 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ne, Vytvořeno: 25. dubna 2011 12:01:55, Gargano (Itálie) Vstavač čtyřskvrnný (Orchis quadripunctata) Vstavač čtyřskvrnný (Orchis quadripunctata) Four-spotted Orchid, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8 Macro L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 100 mm, fotografováno z ruky, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/50 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 25. dubna 2011 13:41:33, Monte Sant´Angelo, Gargano (Itálie)

Tořič sršňonosný (Ophrys biscutella) Tořič sršňonosný (Ophrys biscutella) Eyed Orchid, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8 Macro L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 100 mm, fotografováno z ruky, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/125 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: +1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 29. dubna 2011 11:34:48, San Marco in Lamis, Gargano (Itálie) Tořič trubcovitý (Ophrys bombyliflora) Tořič trubcovitý (Ophrys bombyliflora) Bumblebee Orchid, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8 Macro L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 100 mm, fotografováno z ruky, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/40 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 27. dubna 2011 12:36:04, Monte Sant´Angelo, Gargano (Itálie) Vstavač italský (Orchis italica) Vstavač italský (Orchis italica) Naked Man Orchid, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8 Macro L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 100 mm, fotografováno z ruky, Clona: 3.5, Doba expozice: 1/160 s, ISO: 250, Kompenzace expozice: +1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 27. dubna 2011 13:54:40, Monte Sant´Angelo, Gargano (Itálie) Tořič Bertolonův (Ophrys bertolonii) Tořič Bertolonův (Ophrys bertolonii) Bertoloni's Bee Orchid, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8 Macro L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 100 mm, fotografováno z ruky, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/125 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 28. dubna 2011 14:01:13, San Salvatore, Gargano (Itálie)

 

 

 

 

Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
04. 05. 2011 , kategorie: příroda, orchideje
Klíčová slova
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(15 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář

Tak tenhle článek jsem si hodně užil - byl jsem na Garganu jen týden před váma - o Velikonocích - mám prakticky stejné orchideje a stejné problémy s určováním... Jen to počasí jsme měli teplejší - příjemných 25°C, slunečno.
A který je "ten nejkrásnější?"
Díky, Honza.
musashi: Tvoje úvaha je logická, ale pocitově si myslím, že pokud jde prioritně o výstup (brilantní fotky na papíře) je 400/5.6 ideální volba. Pokud velké fotky neděláš a občas vezmeš 300/4 i na makro, krajinu, sport, reportáž, budeš mít v kombinaci s TC ideální objektiv. 400/5.6 jsem kvůli letence do Ekvádoru prodal, ale zvažuji, že někdy právě 300/4 nebo 400/5.6 koupím.
musashi
Ondro, mohl bych v souvislosti s tou 300/4L IS poprosit o radu?
Mam 400/5.6L, ktera je na me ale obcas prilis dlouha. Dumam, zda ji nevymenit prave za tuhle tristovku s tim, ze bych k ni pridal TC1.4x a mel tak pokryta dve ohniska.
Nejsem si ale jist kvalitou vystupu prave ve spojeni s TC. Vim, ze jsi pevnou ctyrstovku mel, neporovnaval si to nekdy nahodou?
Diky za pripadne info!
Petře, však jsme si na těch orchidejových zahrádkách říkali, že by jsi z toho šílel jako my. Škoda, že jsi nemohl. Občas to některých lokalitách ztratilo kouzlo, nemusel si hledat, ale musel jsi se rozhodovat, která kytka je nejhezčí, kterou fotit.
Skvělý fotky.. blahopřeju k takovým skvělým nálezům a objevům.. serapiasy jsou mým snem už nějakých 10 let, takže tiše závidím .)
Petr Bambousek
No, to je fakt nádhera. Inu, "kdo zaváhá, nežere" :-)
Ahoj Ondro. Moooc pěkný. Jsem rád, že jsem tě poznal, o to více si dovedu představit s jakým zaujetím a nadšením fotografie orchidejí vznikaly. Prostě paráda.
Michal | PhotoNature.cz
Ondro, tohle se ti moc povedlo, ta kombinace barev je super!
Jirka Filip: A když ho nenajdeme na Garganu, sjedeme jinam :-)
Pavle, zrovna když jsem byl ve Švédsku, panovalo úžasné jaro, přes den jsem tam běhal v tričku, ale asi to byla chvilková záležitost. Ještě o dvou švédských zvířátkách tu něco písnu.
Petr: 1/160 s se u třístovky dá, u pětistovky jsem si, když je klid, poměrně jistý na 1/60 s někdy i na 1/30 s. Stabilizace je prima věc, i když jsem se jí před lety vyhýbal.
Paráda, já zatím třídím, mažu, upravuju :-) Čeká jich víc, ale TEN JEDEN bude snad příště :-)
Ahoj Ondro, tak jak vidím, tak nakonec bylo Švédsko teplejší :) Každopádně fotky z Gargana jsou nádherné a barevné variace a tvary orchidejí úžasné. Už se těším na fotky ze Švédska. Já se ještě k ničemu nedostal, tady se tak nějak jaro zaseklo těsně před vypuknutím...
Co dodat k těm klenotům! Naprostá nádhera. Ten nejkrásnější stále čeká :)
Moc pěkné fotky Ondro! Výlet se evidentně podařil, Jedniné co nechápu, je, že máš tu fotku s 300/4 na 1/160 z ruky ostrou jako břitva, takhel jsem kytky s tím objektivem neměl ostré ani ze stativu na 1/500 :-) No co, letos snad také nějaké orchideje ulovím, tak to budu zkoušet, co to půjde :-) Petr