Vstavač kukačka (Orchis morio), po setmění

V poslední době si mi čím dál častěji stává, že fotím před svítáním nebo i po setmění. Někdy je to záměr, například u krajinářské fotografie, jindy je to věc nevyhnutelná. Buď budeš fotit za tmy, nebo vůbec. Z kategorie druhé bylo páteční fotografování vstavače kukačky.

Vstavač kukačka (Orchis morio) Vstavač kukačka (Orchis morio) Green-winged Orchid, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM + TC Canon 1.4x, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 700 mm, stativ Gitzo, Clona: 7.1, Doba expozice: 1.6 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ne, Vytvořeno: 14. května 2010 19:33:20, Prachaticko, Šumava (Česko)

Je tu víkend, hurá na Šumavu
Podobně jako tento rok už mnohokrát, vyrážíme za přírodou na Šumavu. Stejně jako tisíce Pražáků (já jsem tu v pracovním azylu!) se snažíme v pátek odpoledne opustit Matku měst po auty zcela zanesené Jižní spojce. Tato zkornatělá tepna je nejen v pátek, pro dychtivého milovníka přírody , nepřemožitelnou bariérou. Už u Krče vím, že večerní světlo na Šumavě rozhodně nestihnu.

Jak se ostří ve tmě
Fotografování v šeru nebo v úplné tmě má několik výhod a pár handicapů. Expoziční časy vycházejí v řádu vteřin, což se třeba u potůčků nebo mořského příboje hodí, ale u zvířátek a kytiček je to překážka zásadní. V případě fotografování orchidejí pak potřebujete absolutní bezvětří. Což se v pátek naštěstí stalo.
Jak ale v té temnotě přesně makroobjektivem zaostřit? Pomůže nám opět ostření pomocí Live View, podobně jako jsem popisoval článku o Fotografování krajiny dlouhým teleobjektivem. Na displeji sice takto uvidíte „opravdu živý“ zašuměný obraz, ale po exponování na ISO 100 bude obrázek pěkně hlaďounký. A to třeba i v případě zde prezentovaného vstavače kukačky s expozičním časem 30 vteřin!
A ty výhody nočního fotografování živé přírody? Pro mě je to zvláštní barevná atmosféra světla s nádechem studených tónu a krásně rozptýlené světlo. Jestli se ovšem ještě dá v takovémto případě hovořit o světle. Rozhodně se skoro nočnímu fotografování živé přírody vyhýbat nebudu.

Vstavač kukačka (Orchis morio)
V minulosti byl tento vstavač nejběžnější orchidejí v našich krajích, i jeho ještě nedávný název (vstavač obecný) tomu napovídá. Bohužel díky prasárnám zemědělců v minulosti, jsou nyní jeho stavy sotva na pouhých 10% jeho dřívějších stavů.
Společně se vstavačem bledým a prstnatcem bezovým jsou našimi nejčasnějšími orchidejemi. Můžeme s nimi setkat již na začátku května, ve vyšších polohách až v červnu.     

Související odkazy
Vstavač Dietrichův, hledání křížence
Vstavač bledý (Orchis pallens), první orchidej
Prstnatec plamatý (Dactylorhiza maculata)
Orchideje Bílých Karpat
Rudohlávek jehlancovitý
Orchideje, výlet na Slovensko
Orchideje ve Fotobanka
Fotografie českých orchidejí

 

Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, 19.5.2010

Vstavač kukačka (Orchis morio) Vstavač kukačka (Orchis morio) Green-winged Orchid, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM + PL filtr, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 100 mm, stativ Gitzo, Clona: 5.6, Doba expozice: 30 s, ISO: 100, Kompenzace expozice: +1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 14. května 2010 19:41:20, Prachaticko, Šumava (Česko)

 

 

 

 

Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
19. 05. 2010 , kategorie: příroda, orchideje
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(7 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář

libor
Dík za radu, opraveno, to víš, co nelítá.... :-)
libor: Jestli jsem fotky dobře našel, tak to, co máš jako vstavač kukačka, je jednoznačně prstnatec májový, lze jej dobře poznat podle těch kropenatých listů. Ten je i mnohem běžnější.
libor
ahoj Ondro, dnes jsem zrovna přidával "kukačku" z louky od sousedů a když je srovnávám, tak nevím, jestli nejde o dva různé druhy :-). a ten déšť se mi naopak líbí

http://www.makov.cz/fotobanka.php?action=+selekt+&cat_id=8
Rudolf Linhart
Jen mě zaráží, proč ISO 100 a čas 30 vteřin? Vždyť nárůst šumu na FF by byl neznatelný a expozice by se podstatně zkrátila. Nevěřil bych tomu, že se za 30 vteřin orchidej ani nehne, tak proč tak riskovat?

Obě fotky se povedly a mají své kouzlo, nicméně si myslím, že stejného výsledku bys dosáhl během dne při zatažené obloze a stažením WB.
Ahoj Ondreji.
Skoda,ze bylo po desti.Kapky to trochu slevaji.Jinak slusna prace,hlavne macro s petikilem!:)a za tech svetelnych podminek super.Ta bila forma je krasna,skoda ,ze jsem ji letos nenasel.
Petře, je to jedna z cest, i když v tomto případě spíš nutnost (fakt jsem chtěl, věděl jsem, že letos je asi už nestihnu) Nicméně, do budoucna to budu zkoušet dál, kalous pustovka byl pro podobné podmínky ideál, když jsem příspěvek psal, pořád jsem na fotku myslel, dám sem alespoň odkaz, mám ji rád, to večerní podání je fajn - http://www.fotoaparat.cz/g/10/01/17/689556_f5242.jpg Atlaskovkář jsi nebyl nikdy, to já se z toho pořád "vysekávám" :-)
Petr Bambousek
Pro mě osobně z těch fotek dýchá opravdu zajímavá nálada. Chápu, že to bylo buď a nebo, jen mi to noční světlo ke kytkám moc nesedí. Když to porovnám s tvojí noční sovou z Falkland, tak to mělo opravdu grády a úžasnou (poodhalenou) atmosféru prostředí nočního zvířete. Každopádně mě to nutí přemýšlet, i když mi to tak úplně (napoprvé) nesedlo. Tolik teda za mě, atlasovkáře :-)