České orchideje

Nejsou to jen opeřenci a další zvířata, co mě ve volných chvílích žene s fotoaparátem do přírody. Jsou to i květy rostlin, kvůli kterým uléhám s makroobjektivem do trávy. Těmi nejzajímavějšími jsou české orchideje, které bych v článku stručně přiblížil.

Orchideje patří bezpochyby k nejkrásnějším i nejpestřejším rostlinám na Zemi, zároveň náleží k nejpočetnějším čeledím kvetoucích rostlin, neboť ve více než 500 rodech čeledi je sdruženo více než 25tis druhů. Vezmeme-li v úvahu, že se na Zemi vyskytuje asi 170 000 druhů kvetoucích rostlin, pak každý nejméně sedmý druh je orchidej.
Většina orchidejí roste v tropech a subtropech, jejich rozšíření zasahuje do mírných pásem a na severní polokouli až za polární kruh do Arktidy. Orchideje jsou ceněny pro mimořádnou krásu květů, ohromnou škálu barev a jejich vzájemných kombinací a rovněž neobvyklé tvary.

Prstnatec májový (Dactylorhiza majalis) Vstavač vojenský (Orchid Militaris) | Military Orchid, Autor: Ondřej Prosický, Model aparátu: Canon EOS 20D, Objektiv Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM, Přepočtené ohnisko: 160mm, stativ Gitzo 1227, Clona: 3.5, Doba expozice: 1/125 s, ISO: 200, Měření: celoplošné se zdůrazněným středem, Kompenzace expozice: 0 EV, Blesk: ano (vestavěný s rozptylkou, -1 EV), Vytvořeno: 8. května 2007 11:37, PR Slatinná louka (ČR) Česko Na území České republiky bylo doposud zaznamenáno 70 druhů a poddruhů orchidejí. Dvě z nich jsou endemity České republiky pět z nich je v současnosti považováno za vyhynulé nebo nezvěstné. Celkový počet druhů ale nemusí být konečný. Nálezy některých nových druhů pochází z doby velmi nedávno minulé a samozřejmě nálezy některých dalších nových druhů nelze do budoucna s jistotou vyloučit. Na druhé straně, z pohledu laika (za něhož se vztahu k orchidejím považuji) je většina českých orchidejí velmi podobná a určení druhu patří k tomu nejobtížnějšímu s čím jsem se při determinaci setkal.

Kde můžeme orchideje najít Ideálním prostředím pro růst orchidejí jsou trvale a střídavě podmáčené louky až mokřady na krajích lesa, někde i přímo v listnatém lese. Občas se s nimi můžete setkat i na krajích luk, na kyprých hlinitých půdách.

Prstnatec pleťový (Dactylorhiza incarnata) Prstnatec májový (Dactylorhiza majalis) Early Marsh-Orchid, Autor: Ondřej Prosický, Model aparátu: Canon EOS 20D, Objektiv Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM, Přepočtené ohnisko: 160mm, stativ Gitzo 1227, Clona: 5.0, Doba expozice: 1/100 s, ISO: 400, Měření: celoplošné se zdůrazněným středem, Kompenzace expozice: -1/3 EV, Blesk: ano (vestavěný s rozptylkou, -1 EV), Vytvořeno: 8. května 2007 12:23, PR Slatinná louka (ČR)Kdy vyrazit fotografovat Většina českých orchidejí kvete ve velmi krátkém období, obvykle na konci května a na začátku června. Všeobecně lze pak říci, někdy v květnu a v červnu. Hodně záleží i na průběhu jara a vydatnosti srážek. Letos jsem orchideje fotografoval na začátku května v Čechách a na konci května v Karpatech (i když ne s velkým úspěchem). Myslím, že letošní strohý výskyt orchidejí v Karpatech byl způsoben horkým a suchým jarem.

Lokality s výskytem orchidejí
Většina míst s pravidelným výskytem českých orchidejí jsou často chráněné přírodní rezervace, kde orgány nařizují nechodit mimo značené cesty. Protože ale předpokládám, že sem chodí pouze ohleduplní milovníci přírody, jednu úžasnou lokalitu doporučím – Slatinná louka u Liblic. Když jsem tam letos byl, našel na 100 metrech okolo 60 rozkvetlých orchidejí čtyřech druhů, místo jako v pohádce. Snad ani nebudu psát, co udělám s tím, koho potkám jak rostlinu dloube ze země!
Tradičně nejvyhlášenějším místem pro fotografování orchidejí je pak České Středohoří, Vsetínská pahorkatina a oblast Bílých Karpat.

Ohrožení orchidejí Hlavní příčinou celosvětového ohrožení a vymírání mnoha druhů orchidejí jsou nevratné změny jejich přirozených stanovišť následkem nepřímé lidské činnosti,kácení tropických pralesů, intenzivního zemědělství (vysoušení luk), průmyslu a dopravy.

Protože moje „orchidologie“ je ještě v plenkách, budu rád pokud opravíte moje chybně určené orchideje.

Další fotografie orchidejí můžete najít ve Fotobance.

 

Související odkazy:
Tořič čmelákovitý Holubyho, v Karpatech
Korálice trojklaná (Corallorhiza trifida)
Vstavač kukačka (Orchis morio), po setmění
Vstavač Dietrichův, hledání křížence
Vstavač bledý (Orchis pallens), první orchidej
Prstnatec plamatý (Dactylorhiza maculata)
Orchideje Bílých Karpat
Rudohlávek jehlancovitý
Orchideje, výlet na Slovensko
Orchideje ve Fotobanka
Fotografie českých orchidejí

Související dokumenty na internetu:
Referát o českých orchidejích
Galerie obrázků českých orchidejí (Orchidea klub Brno)
Orchideje České republiky

Literatura:
PRŮŠA D., Orchideje České republiky, Computer Press 2007 (nemám, seženu si)

 

Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, 9.9.2007

Vemeník dvoulistý (Platanthera bifolia) Vemeník dvoulistý (Platanthera bifolia) Lesser Butterfly-orchid, Autor: Ondřej Prosický, Model aparátu: Canon EOS 20D, Objektiv Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM, Přepočtené ohnisko: 160mm, stativ Gitzo 1227, Clona: 5.0, Doba expozice: 1/125 s, ISO: 200, Měření: celoplošné se zdůrazněným středem, Kompenzace expozice: -2/3 EV, Blesk: ano (vestavěný s rozptylkou, -1 EV), Vytvořeno: 26. května 2007 9:21, CHKO Bíle Karpaty (ČR)

 

 

Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
09. 09. 2007 , kategorie: příroda, orchideje
Klíčová slova
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(4 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář

Lubor Čačko
Ahoj.
Správne názvy som Ti napísal pod jednotlivé obrázky do fotobanky.Ak ešte
máš niečo na určenie pošli mi to, prípadne by ti mohla pomôcť aj táto
stránka: www.botanika.sk/orchidey/
Zdraví Ľubor.
Ahoj Lubore, jsem si o víkendu říkal, že
ti budu muset ty orchideje poslat. Stejně to tak udělám, bude to tak
lepší, uvidíš plný formát, budou názornější další znaky. Ať se je
naučím. Dík. Ondra
Lubor Čačko
No a ešte ten posledný- vyzerá to na Prstnatec májový - tiež sa mi to
nedalo otvoriť. Ak náhodou budeš niekedy potrebovať určiť nejaké
orchidey, napíš, rad ti poradím, zaoberám sa nimi už zopár
rokov.... Inak článok a foto pekné.:-) Ahoj a dobré svetlo. Ľubor.
Ahoj Ondro,
tak som pozeral na tie
neurčené orchidey. Niektoré sa mi nedali otvoriť, preto je ich
z malých obrázkov ťažko determinovať. Druhy som určil
nasledovne:
Prvý rad - zľava do prava
1. Vstavač
vojenský,2.Vemeník dvojlistý,3.Vstavač vojenský,4.Vstavač
vojenský.
2.rad:1.Päťprstnica obyčajná - Pětiprstka
žežulník,2.Vstavač vojenský ? - nedalo sa mi to otvoriť,3. ??? -
nedalo sa mi to otvoriť
4.Vstavačovec májový (Prstnatec) -
netypicky bledo zafarbený