Orel východní, z Kamčatky na Hokkaidó

S blížícím se návratem za orly na japonský ostrov Hokkaido jsem připravil k publikování bohatší materiál o tom, proč se vlastně tito nádherní ptáci u pobřeží zdržují. Největší orel se mi moc líbil a kvůli velkému zájmu je velmi pravděpodobné, že se za ním s klienty vypravím i v únoru roku 2017.

Orel východní (Haliaeetus pelagicus) Orel východní (Haliaeetus pelagicus) Steller's sea eagle, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 7D Mark II, Objektiv: EF400mm f/2.8L IS II USM +2x III, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 1280 mm, stativ Gitzo, Clona: 9.0, Doba expozice: 1/2500 s, ISO: 500, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ne, 4. února 2015 9:42:25, ostrov Hokkaidó (Japonsko)

Čekání na led z Ochotského moře

Pro to, aby se u pobřeží ostrova Hokkaidó ve větším množství orli východní zdržovali, a bylo snadnější jejich pozorování a fotografování, potřebuji plovoucí led. Ten se sem každý rok v průběhu zimy dostává ze severu z Ochotského moře. Bohužel, dříve byl led v úžině Nemuro mezi rybářským městečkem Rausu a nejvýchodněji položenými Kurilskými ostrovy většinu zimy, nyní pouze několik týdnu. Ještě před deseti lety se první led u severního pobřeží objevil na začátku ledna, poslední roky je to v prvním únorovém týdnu.
Plovoucího ledu je méně, jeho pokrytí hladiny není nijak těsné a i při malé bouři se snadno stane, že z úžiny led na pár dní zmizí.
To se stalo i v době naší návštěvy. Přestože na začátku února led u pobřeží byl, po našem příletu o týden později zmizel.
Pídil jsem se po tom, proč se vlastně orli východní u pobřeží zdržují a proč k tomu potřebují plovoucí led. Prioritně je to asi velké množství dvou druhů tresek, kterých je úžina v zimní období plná. Orli se tedy zdržují tam, kde mají hodně potravy.
Moje druhá úvaha, proč je se orli východní zdržují na ledových krách v blízkostí výletních lodí, vycházela z domněnky, kdy jsem si myslel, že si dravci pamatují dobu, kdy v hojném počtu vyjížděli rybáři na moře a při návratu vyhazovali zbytky zpět do vody. Pro orly tak vítaná snadná obživa.
Skutečnost je taková, že přestože už u Rausu příliš rybářů nepotkáte, orli východní a orli mořští, jejich věrný doprovod v místech hojnosti potravy, se drží u výletních lodí i proto, že jsou rybami občas přikrmováni. Snadno se pak setkáte výjevy kdy je na plovoucím ledu i stovka orlů.
Pokud ovšem led k přístavu dorazí.

Mrznutí na zasněženém ostrově

Zasněžené Hokkaidó má svoje kouzlo i když počasí zkříží část fotografických plánů. Přilétli jsme právě ve chvíli, kdy velmi pomalu utichala třídenní sněhová bouře, při které napadlo přes jeden metr sněhu. Na mnoha místech byly na silnicích dvoumetrové závěje a spousta vesnic i větších městeček byla tři dny odříznuta od světa. Vítr stále intenzivně foukal, což velmi významně snižovalo pocitovou teplotu. Když je -5 °C, lze při fotografování snadno celý den prostát s fotoaparátem v ruce, ale nesmí foukat vítr. To nekryté části obličeje poměrně rychle omrzají.
Pro cestu za divokými zvířaty jsme na ostrově Hokkaidó měli půjčené auto, které se při největších poryvech stávalo často bezpečným útočištěm.
Ježdění autem po Japonsku je jiné, vlastně asi jako všechno, už připravováni cesty mě tedy značně děsilo. To, že se podobně jako v Anglii jezdí vlevo, byl nakonec problém nejmenší.
Pro cestu se nedá sehnat obstojná mapa, kde by alespoň tu a tam bylo něco latinkou. Jistým vysvobozením tak byla mapa do turistické navigace Garmin, u které jsem doufal, že bude na ostrově dělat to, co má, bezchybně anglicky navigovat. Což se, k s naší obrovskou úlevou, po pár ujetých kilometrech potvrdilo.
Jako ideální zpětně hodnotím rozhodnutí začít s ježděním autem na mnohem řidčeji osídleném ostrově Hokkaidó a až po získání jisté řidičské a navigační jistoty risknout náš 30tihodinový výlet letiště z Tokya do hor u Nagana při návratu zpět, tam bylo navigování o poznání dobrodružnější. Podobně prozřetelná byla volba automatické převodovky, na řazení při průjezdu Tokyem fakt není čas, a náhonu na všechna čtyři kola (nikde se nesype ani nesolí - jezdí se po ledu a sněhu).
Nejcennější pak byla naše tříčlenná posádka auta. Jirka bravurně řídil, Bohdan s Garminem navigoval a já vše kontroloval na druhé navigaci v širším kontextu, sledoval informační cedule, semafory, nevyzpytatelné chodce a splašené cyklisty, kteří se pod náš Nissan vrhali. V jednom by se to při průjezdu Tokyem skutečně nedalo. Ve srovnání s tím bylo cestování po ostrově Hokkaido bezproblémová idylka.
Ještě po týdnu jsme se tam setkávali s úklidem po sněhové bouře, frézy odklízely sníh a po silnicích neustále projížděla nákladní auta, která svážela tuny sněhu do moře. Skoro jsem měl pocit, že v zimním období je na ostrově jedno velké průmyslové odvětví, které zaměstnává velkou část obyvatelstva. Většina obyvatel se nějakou formou podílí na odstraňováni následků velkých chumelenic s větrem. Občas jsem si říkal, že to s tím odklízením mnoha-metrových hromad sněhů pomocí bagrů a velkých nákladních aut přehánějí, ale pak jsem si uvědomil, že může klidně zase začít intenzivně sněžit, už nebude kam sníh odhrnovat a městečko zapadne úplně.
Pokud máte rádi spoustu sněhu, rádi lyžujete ve volném terénu, budete Hokkaidó v zimě milovat.
Nejvíce mě mrzí, že nebyl čas a příležitost více se věnovat fotografování krajiny, pro to je Hokkaidó v zimě také vyloženě předurčeno. Vždy, když jsem z auta viděl zajímavý motiv, kvůli závějím a odhrnutému sněhu nebylo bezpečné u krajnice zastavit.

Orel východní (Haliaeetus pelagicus) Orel východní (Haliaeetus pelagicus) Steller's sea eagle, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: EF70-200mm f/2.8L IS II USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 110 mm, fotografováno z ruky, Clona: 10, Doba expozice: 1/200 s, ISO: 100, Kompenzace expozice: +2/3, Blesk: Ne, 4. února 2015 9:35:25, ostrov Hokkaidó (Japonsko) Orel východní (Haliaeetus pelagicus) Orel východní (Haliaeetus pelagicus) Steller's sea eagle, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 7D Mark II, Objektiv: EF400mm f/2.8L IS II USM +1.4x, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 896 mm, stativ Gitzo, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/2500 s, ISO: 500, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ne, 4. února 2015 9:37:47, ostrov Hokkaidó (Japonsko)

V zimovišti největšího orla

Orel východní patří k největším orlům a je nejtěžší orlem vůbec. Samice, které jsou větší než samci, mohou vážit až 7 - 9 kg (samci pouze 5 - 6 kg). Nejimpozantnější je tento nádherný dravec se silným žlutým zobákem v letu, rozpětí křídel může být až 2,6 m.
Typické prostředí pro život orlů východních jsou úzké pásy pobřeží spolu se zalesněnými údolími podél dolního toků řek. Vždy hnízdí v blízkosti vody s vysokým obsahem ryb, proto se soustředí v blízkosti ústí řek, nebo podél mořského pobřeží.
Na mnoha místech je možno orly východní potkat u velkých  jezer, ovšem jen za předpokladu, že nabízejí podmínky nezbytné pro stavbu objemných hnízd. Častěji ale hnízdí v říčních údolích, kde všechna hnízda jsou postavena na stromech. Výjimkou nejsou ani hnízda na stromě na kraji 100 m vysokých skalních pobřežních útesů.
Orel východní hnízdí, jak už jeho starší druhový název orel kamčatský napovídá, na Kamčatském poloostrově, v úzkém pruhu pobřeží okolo Ochotského moře, na dolním toku řeky Amur a v severní části ostrova Sachalin. Většina orlů východních v zimním období zalétá o nějakých 1500 km dál na jih, na Kurilské ostrovy, do Ruska a právě na Hokkaidó, kde jsem je v únoru poznával já.
Orel východní není tak velký tulák jako orel mořský přesto může zalétnout až několik tisíc kilometrů od svého tradičního výskytu. Zejména mladí ptáci byli pozorováni v Severní Americe, nebo ve vnitrozemí a u Pekingu v Číně.
Hnízdění orlů východních začíná v druhé polovině dubna  a na začátku května, ale liší se podle místa, v  závislosti na klimatických podmínkách na konci zimy a také na dostupnosti potravy. Pár spolu krouží s rychlými průlety s akrobatickými prvky a s doprovodem hlasitého volání.
Ptáci staví velké hnízdo, 5 m široké a 4 m hluboké, ve stromu nebo na útesu, obvykle až 30 m nad zemí, do kterého samice snese 1 - 3 vejce. Bohužel ne všichni orli opustí hnízdo.
Zajímavostí je, že pár orlů východních Pár mívá v teritoriu 2 – 3 hnízda, která střídavě v průběhu let využívá používá.
Typickou potravou orlů jsou lososi, ať už živí, nebo uhynulí na břehu. Další složky potravy mají význam pouze v případě, kdy je losos nedostupný. Zejména v zimě, to se orli východní zimující na východním pobřeží ostrova Hokkaidó živí treskami. V tomto období se z 35 % na jejich jídelníčku objevují i lišky nebo uhynulí jeleni.
Typickým způsobem jejich lovu je čekání na ryby způsob chytání ryb čekat 5 - 30 metrů nad vodou, na stromě, nebo skalní římse, z nichž se snášení dolů. Někdy také dělají kruhy nad hladinou a při útoku se ponoří dolů nohama napřed.
Někdy je možné orli pozorovat jak stojí v mělké vodě, na mělčině nebo ledová kra, ze kterých kořist chytají.s

Vzdušné souboje na břehu jezera

Situace okolo nepřítomnosti plovoucího ledu u pobřeží vedla k tomu, že jsem zrušil všechny z domova obtížně zarezervované vyjížďky lodí na moře a začal se rozhlížet po alternativě, kde orly fotografovat.
Jako už mnohokrát se hodila pečlivá příprava, věděl jsem, kde se orli na ostrově zdržují nejvíce a kde část z nich v době hnízdění pobývá. Většina orlů na Hokkaidó totiž pouze zimuje.
Nejlepší místa jsou jezera Abashiri, které pro nás bylo trochu z ruky, a jezero Furen, které bylo polohou naprosto ideálně. Dokonce jsem se dostal k informaci, že každé ráno rybáři na břehu jezera vyhazují zbytky z rybolovu, což samozřejmě láká velké množství orlů východních a orlů mořských. Plán byl tedy jasný, zkusíme orli tam. A opravdu to vyšlo.
Během velmi mrazivého rána, kdy bylo -12 °C a foukal silný vítr pod zcela jasnou oblohou jsme měl možnost fotografovat vzdušné souboje orlů o potravu. Nejdříve se nad zamrzlým jezeře objevilo několik desítek krkavců a luňáků sibiřských, které přibližně po minutě vystřídali orli. Ne dva, deset, ale desítky.
Nejpodivuhodnější na celé příležitosti bylo to, že ačkoli jsem při příjezdu k jezeru na stromech neviděl jediného dravce, jak se na ledu objevili ryby od rybářů obloha byla plná dravců. Odnikud. Trvalo jen pár vteřin a led se pokryl hladovými dravci, když jich bylo nejvíce napočítal jsem 30 orlů východních a 20 orlů mořských, kteří po první minutě vystřídali několik desítek luňáků sibiřských. Ti jsem mnohem menší a do soubojů s orli se ani nepouštěli.
Přestože se většina ptáků shromážděných okolo ryb chovala při hodování poměrně způsobně bez šarvátek, občas se některý orel rozhodl větší rybu odnést stranou do bezpečí, Obtížně vzlétl, táhnouc první metry rybu po sněhu, aby jej po pár desítkách metrů napadl jiný orel, který mu chtěl rybu sebrat. Ke vzdušným soubojům docházelo i mezi oběma druhy, kteří se hostiny na ledu zúčastnili. Vzdušné šarvátky probíhali mezi orli východními a orli mořskými. Přestože že jsem první jmenování jistě silnější, orli mořští jsou zase mnohem obratnější. Říci s jistotou kdo většinu soubojů o rybu vyhrával nelze.

Orel východní (Haliaeetus pelagicus) Orel východní (Haliaeetus pelagicus) Steller's sea eagle, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: EF400mm f/2.8L IS II USM +2x III, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800 mm, stativ Gitzo, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 250, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ne, 5. února 2015 13:33:23, ostrov Hokkaidó (Japonsko) Orel východní (Haliaeetus pelagicus) Orel východní (Haliaeetus pelagicus) Steller's sea eagle, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 7D Mark II, Objektiv: EF400mm f/2.8L IS II USM +2x III, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 1280 mm, stativ Gitzo, Clona: 9.0, Doba expozice: 1/2000 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ne, 5. února 2015 9:24:57, ostrov Hokkaidó (Japonsko)

Další zvířata na ostrově

Přestože hlavní zájmem při cestě na Hokkaidó byli orli východní, ostrov nabízí spoustu další příležitostí k pozorování divokých zvířat. K něm nejkrásnějším jednoznačně patří vzácný jeřáb mandžuský který zde v poštu několika málo tisíc ptáků zimuje. Díky tomu, že je zejména v oblastech a Tsurui a Akan přikrmován kukuřicí jsou zde zde ideální podmínky k jeho pozorování. Z vlastní zkušenosti mohu říci, říci nejnádherněji působili jeřáby při sněhové vánici, kdy je jejich bílé peří jen náznakem vystupovalo z mlhy padajícího sněhu. Místa pro pozorování a fotografování jsou snadno přístupná, v případě Akan Crane Center se zázemím pro návštěvníky. Navštívil jsem všechna čtyři místa, kde jeřábi během dne nerušeně hodují, každé bylo něčím jiné. I proto že světelné a povětrností podmínky se na ostrově Hokkaidó rychle velmi rychle mění. Svoje kouzlo má i nocoviště jeřábů mandžuských u řeky Setsurigawa, obzvlášť pokud místo navštívíte dlouho před rozedněním, kdy jeřábi stojící ve vodě s hlavou schovanou v peří odpočívají.
Dále na sever kráterové jezero Kusharo, které v zimě nikdy celé nezamrzá díky vývěru horkých pramenů břehu. Právě v těchto místech se zdržují desítky labutí zpěvných, kvůli kterým se vypravím každou zimu mnoho návštěvníků. Vůbec se tomu nedivím, místo je nádherné, sněhově labutě se sytě žlutým zobákem na okrajích ledu, z vody stoupá pára prosvětlená sluncem a na obzoru sněhem zapadané hory pod temně modrou oblohou.
Na ostrově si přijdou na své i milovníci savců. Během na okrajích měst, u silnic nebo pusté divočině potkáte několikrát denně lišky obecné. Někdy hned utečou, jindy jsou trpělivjší a je možo je dlouhé minuty fotografovat.
Poloostrov Notsuke, který jako dlouhá 10 km dlouhá kosa vybíhá do oceánu z východního pobřeží je domovem několika stovek místního jelena s druhovým názvem sika hokkaidský. Proč se zdržuje právě tady. Je to prosté. Na velmi rovinatém místě, které převyšuje mořskou hladinu jen o jeden metr nemá za neustálého větru šanci se udržet  sníh. Díky tomu je povrch terénu odhalený až na trávu, což je ideální proto, aby místní jeleni přečkali zimu.

Znečištění prostředí a úbytek orlů

Na seznamu IUCN (Červený seznam ohrožených druhů) je orel východní zařazen jako zranitelný.
Přestože na konci devadesátých let minulého století poletovalo okolo Ochotského moře, Kamčatky a Hokkaida až 7500 těchto náherných ptáků, aktuální početnost populace je odhadovaná na 4600 - 5100 ptáků (1900 hnízdících párů)  a počet stále klesá a především v důsledku změn prostředí. Stavby přehrad, těžba ropy, rybolov, znečištění řek průmyslem. Bohužel, někteří orli východní skončí jako terč lovců.
Sledovat tyto impozantní dravce při vzdušných soubojích mezi sebou patří k tomu nejatraktivnějšímu co jsem přírodě zažil. Přestože jsem se vysněných podmínek během únorové cesty na východní pobřeží ostrova Hokkaidó nedočkal, věřím že to příště vyjde. Rozhodně mám důvod se na tohle nádherné místo vrátit.

Související odkazy

Zimní fotografování orlů a jeřábů, Japonsko 2-2016
Hokkaidó, zimní fotografování orlů v Japonsku
Jeřáb mandžuský, na zamrzlém ostrově
Výr Blakistonův, námluvy největší sovy
Canon EOS 7D Mark II, testován v Japonsku
Makak červenolící, nejseverněji žijící opice světa




Orel východní (Haliaeetus pelagicus) Orel východní (Haliaeetus pelagicus) Steller's sea eagle, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 7D Mark II, Objektiv: EF400mm f/2.8L IS II USM +2x III, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 1280 mm, stativ Gitzo, Clona: 9.0, Doba expozice: 1/2500 s, ISO: 500, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ne, 4. února 2015 9:42:21, ostrov Hokkaidó (Japonsko) Orel východní (Haliaeetus pelagicus) Orel východní (Haliaeetus pelagicus) Steller's sea eagle, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: EF400mm f/2.8L IS II USM +2x III, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800 mm, stativ Gitzo, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/400 s, ISO: 100, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ne, 5. února 2015 13:13:02, ostrov Hokkaidó (Japonsko) Orel východní (Haliaeetus pelagicus) Orel východní (Haliaeetus pelagicus) Steller's sea eagle, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: EF400mm f/2.8L IS II USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400 mm, stativ Gitzo, Clona: 10, Doba expozice: 1/320 s, ISO: 100, Kompenzace expozice: +2/3, Blesk: Ne, 4. února 2015 10:43:55, ostrov Hokkaidó (Japonsko) Orel východní (Haliaeetus pelagicus) Orel východní (Haliaeetus pelagicus) Steller's sea eagle, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 7D Mark II, Objektiv: EF400mm f/2.8L IS II USM +1.4x, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 896 mm, stativ Gitzo, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/2500 s, ISO: 500, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ne, 4. února 2015 9:18:00, ostrov Hokkaidó (Japonsko) Orel východní (Haliaeetus pelagicus) Orel východní (Haliaeetus pelagicus) Steller's sea eagle, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: EF400mm f/2.8L IS II USM +1.4x, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 560 mm, stativ Gitzo, Clona: 9.0, Doba expozice: 1/2500 s, ISO: 500, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ne, 4. února 2015 10:58:31, ostrov Hokkaidó (Japonsko) Orel východní (Haliaeetus pelagicus) Orel východní (Haliaeetus pelagicus) Steller's sea eagle, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: EF400mm f/2.8L IS II USM +2x III, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800 mm, stativ Gitzo, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/50 s, ISO: 250, Kompenzace expozice: +1/3, Blesk: Ne, 5. února 2015 15:38:54, ostrov Hokkaidó (Japonsko) Orel východní (Haliaeetus pelagicus) Orel východní (Haliaeetus pelagicus) Steller's sea eagle, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: EF400mm f/2.8L IS II USM +2x III, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800 mm, stativ Gitzo, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/2000 s, ISO: 500, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ne, 4. února 2015 10:21:18, ostrov Hokkaidó (Japonsko) Orel východní (Haliaeetus pelagicus) Orel východní (Haliaeetus pelagicus) Steller's sea eagle, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: EF400mm f/2.8L IS II USM +1.4x, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 560 mm, stativ Gitzo, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/2500 s, ISO: 500, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ne, 4. února 2015 9:02:22, ostrov Hokkaidó (Japonsko) Orel východní (Haliaeetus pelagicus) Orel východní (Haliaeetus pelagicus) Steller's sea eagle, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: EF400mm f/2.8L IS II USM +1.4x, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 560 mm, stativ Gitzo, Clona: 11, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 500, Kompenzace expozice: +1/3, Blesk: Ne, 4. února 2015 12:32:29, ostrov Hokkaidó (Japonsko) Orel východní (Haliaeetus pelagicus) Orel východní (Haliaeetus pelagicus) Steller's sea eagle, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 7D Mark II, Objektiv: EF400mm f/2.8L IS II USM +1.4x, stativ Gitzo, Clona: 9.0, Doba expozice: 1/2000 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ne, 5. února 2015 9:21:09, Hokkaidó (Japonsko) Orel východní (Haliaeetus pelagicus) Orel východní (Haliaeetus pelagicus) Steller's sea eagle, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 7D Mark II, Objektiv: EF400mm f/2.8L IS II USM +1.4x, stativ Gitzo, Clona: 9.0, Doba expozice: 1/2000 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ne, 5. února 2015 9:21:09, Hokkaidó (Japonsko) Orel východní (Haliaeetus pelagicus) Orel východní (Haliaeetus pelagicus) Steller's sea eagle, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 7D Mark II, Objektiv: EF400mm f/2.8L IS II USM +1.4x, stativ Gitzo, Clona: 9.0, Doba expozice: 1/2000 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ne, 5. února 2015 9:21:09, Hokkaidó (Japonsko) Orel východní (Haliaeetus pelagicus) Orel východní (Haliaeetus pelagicus) Steller's sea eagle, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 7D Mark II, Objektiv: EF400mm f/2.8L IS II USM +1.4x, stativ Gitzo, Clona: 9.0, Doba expozice: 1/2000 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ne, 5. února 2015 9:21:03, Hokkaidó (Japonsko) Orel východní (Haliaeetus pelagicus) Orel východní (Haliaeetus pelagicus) Steller's sea eagle, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 7D Mark II, Objektiv: EF400mm f/2.8L IS II USM +1.4x, stativ Gitzo, Clona: 9.0, Doba expozice: 1/2000 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ne, 5. února 2015 9:21:03, Hokkaidó (Japonsko) Orel východní (Haliaeetus pelagicus) Orel východní (Haliaeetus pelagicus) Steller's sea eagle, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 7D Mark II, Objektiv: EF400mm f/2.8L IS II USM +1.4x, stativ Gitzo, Clona: 9.0, Doba expozice: 1/2000 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ne, 5. února 2015 9:21:03, Hokkaidó (Japonsko)

Orel východní (Haliaeetus pelagicus) Orel východní (Haliaeetus pelagicus) Steller's sea eagle, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 7D Mark II, Objektiv: EF400mm f/2.8L IS II USM +1.4x, stativ Gitzo, Clona: 9.0, Doba expozice: 1/2000 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ne, 5. února 2015 9:39:15, Hokkaidó (Japonsko

Orel východní (Haliaeetus pelagicus) Orel východní (Haliaeetus pelagicus) Steller's sea eagle, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: EF400mm f/2.8L IS II USM +2x III, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800 mm, stativ Gitzo, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/2000 s, ISO: 500, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ne, 4. února 2015 10:26:34, Hokkaidó (Japonsko)

Orel východní (Haliaeetus pelagicus) Orel východní (Haliaeetus pelagicus) Steller's sea eagle, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 7D Mark II, Objektiv: EF400mm f/2.8L IS II USM +1.4x, stativ Gitzo, Clona: 9.0, Doba expozice: 1/2000 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ne, 5. února 2015 9:21:58, Hokkaidó (Japonsko) Orel východní (Haliaeetus pelagicus) Orel východní (Haliaeetus pelagicus) Steller's sea eagle, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: EF400mm f/2.8L IS II USM +1.4x, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 560 mm, stativ Gitzo, Clona: 9.0, Doba expozice: 1/1600 s, ISO: 500, Kompenzace expozice: +1, Blesk: Ne, 5. února 2015 8:55:52, ostrov Hokkaidó (Japonsko)

 

Orel východní (Haliaeetus pelagicus) Orel východní (Haliaeetus pelagicus) Steller's sea eagle, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 7D Mark II, Objektiv: EF70-200mm f/2.8L IS II USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 208 mm, stativ Gitzo, Clona: 16, Doba expozice: 1/200 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ne, 4. února 2015 11:15:19, ostrov Hokkaidó (Japonsko) 

 

 

 

Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
18. 10. 2015 , kategorie: příroda, ptáci
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(3 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář

Ondřeji máte úžasné fotky, krásné zážitky, ale kazí to ohromné množství chyb v textu. Asi jste jej psal ve spěchu. Nezlobte se, pravidelně čtu Vaše články, ale tady jsem si musel některé věty přečíst opakovaně, abych to pochopil.
Jirka
Nádhera! Co si to v tom mraze měl za bundu?
Tomáš S.
Paráda, to byl vždy můj sen, pozorovat je ve volné přírodě. Moc pěkný článek a fotografie.