Kalous ušatý, divočina na návsi

Když jsem nahrával fotografie k přednášce o fotografování ledních medvědů na Špicberkách pro víkendové setkání Wildlife FotoFóra, uvažoval jsem, že si snad ani fotoaparát nevezmu. Nakonec jsem si vzal jen odlehčenou variantu, abych při vhodných podmínkách v okolí Kyjova zkusil nějakou krajinku. Překvapivě jsem ale využil i teleobjektiv. Díky místním zkušeným domorodcům jsem měl příležitosti, ve které jsem ani nedoufal.

Kalous ušatý (Asio otus) Kalous ušatý (Asio otus) Long-eared Owl, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: EF400mm f/5.6L USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400 mm, fotografováno z ruky, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/80 s, ISO: 1250, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, 30. listopadu 2013 15:12:03, u Kyjova (Česko)

 

Vesnice plné kalousů

Na sobotní den jsme měli naplánované exkurze po lokalitách příhodných pro fotografování v blízkém okolí. Procházka mezi rybníky byla spíše na koukání, ale krátké setkání se sýkořicí vousatou mě rozhodně potěšilo, o to víc, že krásně reagovala na nahrávku z mého iPhonu. Sice jen pár vteřin, ale už vím že existuje. Tu bohužel v Praze nemáme.
Největší atrakcí, rozhodně pro mě jako milovníka sov všech kontinentů, byly návštěvy denních nocovišť kalousů ušatých, kde zimují. Navštívili jsem dvě místa a obě byla v zástavbě, vlastně dalo by se říci v na návsi.
To, že kalousi ve velkých skupinách přilétají ze severu, aby u nás zimovali vím, ale realita z víkendu mi vcelku vyrazila dech. Na prvních lokalitě bylo kalousů ušatých 12 kusů, na lokalitě druhé možná až 30 kusů. Nejčastěji seděli u kmenu hustých jehličnatých stromů a ti co se už nevešli pak posedávali na břízách. Na některých větvích byl totiž značný přetlak, na jednom metru tak občas sedělo i pět kalousů těsně vedle sebe.
Drobnou vadou, pro fotografa, mohlo být snad jen to, že se toto poměrně obtížně fotí. Husté větvě kalouse zakrývají, obtížně se hledá nějaký vhodný průhled a mnohokrát je jedinou kompozicí fotografování podél kmenu stromu. Ale nevydržel jsem, zkusil jsem si vyfotografovat další druh volně žijící sovy.

Hlučné ráno na bojišti

I když mohou řádky výše znít idylicky, start dne na parkovišti před naší základnou byl spíše jako z hororu. Než jsme se celá skupina poskládali do aut byli jsme svědky zrůdnosti, která mi den lehce pokazila.
Ani ne 20 m od hotelu se procházeli mužíci v zeleném a s flintou, ozývalo se troubení a hned pár vteřin poté zuřivá palba. “Úchylní hunteři” (rozuměj myslivci) měli bohužel svátek. To, že pálí o sto šest v zástavbě jim bylo šumák. Do křoví na blízkém vršku nahnali bažanty (dovezené?) aby je během pěti minut poslintaní vzrušením a s červeným nosem od mrazu (z chlastu?) zmasakrovali. Rána, třepot křídel, rána, rána a bažant padl do trávy kousek od nás. Déšť k zemi padajících broků pak jako ledové kroupy pokropil naše auta na parkovišti. Ti bystří z nás si raději zalezli do mezery mezi auty, kde byli alespoň trochu v bezpečí. Neváhal jsem a udělal to také. Ve zdánlivém bezpečí jsem zmohl na zoufalé zvolaní “Jděteee do p...!!!”. Ani jsem nemusel moc křičet, vše se odehrávalo ani ne 100 metrů od nás.

Víkend ve společnosti fotografů

Je jen moje chyba, že jsem se na každoroční sraz Wildlife FotoFóra dostal až po několika letech, protože to bylo moc bezva. Rozhodně si na příští rok zase nějakou přednášku připravím.
Setkání stejně poblázněních lidí do fotografování živé přírody vždy potěší a fakt jsme si víkend užili. Ať už během pátku, kdy jsme poprvé ochutnali místní výborné víno, během procházky přírodou v okolí, přednášky o fotografování přírody od kolegů nebo košt v místním sklepě.
Bylo to fajn, obzvlášť bych pak vyzdvihl přednášky od Lukáše o natáčení přírody a promyšleném výběru hudebního doprovodu k videu, tropické “smetí” z Bornea od Petra, wildlife s rodinou na Sri Lance od Mecana nebo fotografování ptáků v mokřadech východního Slovenska od Honzy. Ve srovnání s nimi jsem lední medvídky moc připravené neměl... bohužel mám z cesty na Špicberky zpracováno jen část fotografií.

Díky všem co přišli a hlavně Macanovi za harakiri v podobně náročné organizace akce. Snad se za rok zase uvidíme!

 

Související odkazy

Sýček králičí, s pvními slunečnými paprsky
Kulíšek nejmenší, schovávaná na Šumavě
Sýček obecný, žabožroutek maďarský
Jak jsme fotili endemickou sovu
Puštík bělavý, jak jsem fotil sovu na Šumavě
Sýček králičí, strážce knihovny
Fotografie sov ve Fotobanka

 

Kalous ušatý (Asio otus) Kalous ušatý (Asio otus) Long-eared Owl, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: EF400mm f/5.6L USM +1.4x, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 560 mm, fotografováno z ruky, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/40 s, ISO: 1000, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, 30. listopadu 2013 14:51:25, u Kyjova (Česko) Kalous ušatý (Asio otus) Kalous ušatý (Asio otus) Long-eared Owl, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: EF400mm f/5.6L USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400 mm, fotografováno z ruky, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/2000 s, ISO: 1000, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, 30. listopadu 2013 13:03:57, u Kyjova (Česko)

 

 

 

Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
02. 12. 2013 , kategorie: příroda, ptáci
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(2 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář

Dobrý den, sice to není moc k článku ale chtěl bych se vás zeptat jestli své fotografie upravujete v různých programech?
O zimování kalousů jsem slyšel, ale zatím nikde nenašel. Pěkné fotky.