S pěvci u lesního bazénku

Při naší červnové návštěvě Maďarska jsme využili příležitosti strávit jeden den v pevném krytu fotografování lesních druhů ptáků. Spojili jsme tak příjemné s užitečným. Tím příjemným bylo velmi komfortní intenzivní fotografování pěvců a tím užitečným pak studium limitů pevného krytu s bazénkem pro ptáky. O podobném místě pro pěvce uvažujeme na Šumavě a každá inspirace přijde vhod.

Červenka obecná (Erithacus rubecula) Červenka obecná (Erithacus rubecula) European Robin, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM + TC Canon 1.4x, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 910 mm, stativ Gitzo, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/200 s, ISO: 640, Kompenzace expozice: -1, Blesk: Ne, Vytvořeno: 19. června 2010 14:23:32, Debrecen (Maďarsko) Louže na cestách v jindy suché stepi
Jak už jsem naznačoval u mandelíka hajního, počasí nás v Maďarsku značně překvapilo. Bylo poměrně chladno a pro pustu v tomto období nebývale deštivo. Při diskutování o možnosti návštěvy krytu u bazénku pro pěvce jsem proto byl hodně skeptický, „Proč by se ptáci slétali do umělého bazénku, když mají po deštích všude spoustu vody?!“ Mýlil jsem se. Jako už tolikrát jsem se přesvědčil, že když se zvíře na něco opravdu naučí (byť to pro něj prioritně není přirozené), poměrně rychle si zvykne a když se zlepší situace, málo kdy od azylu upustí. Zůstává tam, kde má podmínky trvale ideální.
To byl příklad pítka – bazénku v lesním porostu na okraji města Debrecén. Ač po nočním intenzivním dešti, u vody před našimi objektivy bylo stále plno. Občas tak, že jsem nevěděl co dříve fotit. Divoké koupání dlaska, decentní srkaní vody červenky, poskakování strakapouda po mechové větvičce nebo všeho nechat a v klidu se soustředit na opatrné přibližování bázlivé hrdličky divoké.

Prosklená bouda plná komárů
Bazének je velmi sofistikovaná příležitost pro fotografování pěvců při jejich přirozeném chování. Těží z toho, že pták musí během dne pít, každý den se musí omýt a především, že se během horkých dní potřebuje zchladit. I když právě posledně jmenované nebylo během naší návštěvy tak úplně nutné.
U bazénku (mělká plastová vana obložená kmeny a kameny), je přistavena částečně zazemněná bouda rozměrů cca 3 x 2 x 2 m. Použitý materiál je ze dřeva, pouze v přední části je 3 m široké a 30 cm vysoké sklo jako průhled na koupající se a jinak aktivní ptáky.
Asi nejdůležitější prvkem, pokud byste o podobné stavbě uvažovali, je právě to sklo. Je vysoce kvalitní, protože nebere téměř žádnou ostrost z objektivu (za předpokladu, že přední čočka je rovnoběžně se sklem). Jeho další předností je to, že je z venkovní strany tmavé zrcadlové, aby opeřenci na fotografy neviděli a zbytečně se při vodních hrátkách nerozptylovali. Bohužel, a to se dalo předpokládat, zatmavené sklo vám nějaké světlo sebere. Když jsem to zkoušel, bylo to přesně o dvě clonová čísla. V tmavém lese to příliš dobrá zpráva není, ale ze zkušenosti z poledního sluníčka je to celkem fajn. Tmavé sklo pomůže v případech, kdy je vysoký kontrast scény, světla jsou pak mírně utlumená a nedochází k tolika přepalům na světlých plochách. Sklo boudičky se chová jako poměrně kvalitní ND filtr.
Mrňavá místnůstka je doplněna židličkami a pod sklem krátkým parapetem, na umístění telekonvertoru a otevřeného piva (vitamíny na cestách). Na celodenní fotografování poměrně komfortní a pohodlné místo až pro tři fotografy a pár desítek komárů, kteří jinak pěkné focení znepříjemňují. Podobně jako velké vedro v krytu ve dnech, kdy se teploty venku pohybuji okolo 30 °C. Pro člověka, který strávil v krytech v přírodě stovky hodin, a jehož největším zájmem je tropická příroda, to není nic mimořádného. Jak jsem někdy tvrdil, „Když nemám hledáček vyplavený a neprůhledný vlastním potem, nedá se mluvit o vedru“ :-)

Divoká přehlídka maďarských pěvců

Přestože podmínky kvůli všudypřítomné vlhkosti a loužím na lesních cestách a v lese samotném nebyly pro přílety k bazénku ideální, stále bylo na co se dívat, co fotit. Během našeho pobytu  navštívilo bazének 20 druhů ptáků (seznam v závěru článečku) a výjimkou nebyl ani drobný savec. Podle referencí místních se může během jednoho optimálního dne objevit až 30 druhů zvířat! To už ale musejí být jatka, kdy ptáci do sebe vrážejí, ve vodě se omývají navzájem modřinka s pěnkavou a stříkající voda z koupelí létá na krmítko obědvajícím strakapoudům do očí. I během našeho pobytu bylo někdy těžké se rozhodnou co zrovna fotit.
Výhodou pevného dřevěného krytu je to, že ptáci o vás vůbec nevědí. Ze zimní Šumavy mám zkušenost, že klapání zrcátka ze 4 m v přenosném plátěném krytu ptáky ruší. Ne, že by hned zdrhnuli, ale úplně se neuvolní, nechovají se přirozeně. Z maďarské boudy, ač jsme nadšením často juchali a křepčili, nebylo při zavřených dveřích (občas jsme větrali, kvůli zamlženým sklům) vůbec nic slyšet a zvířata o nás vůbec nevěděla. A to ani v případě, kdy jsme společně spustili sériové snímání na žlunu zelenou, která si sedla pouze metr před sklo krytu!

Pár postřehů od bazénku k pamatování

Asi bezpodmínečnou nutností podobného místa jsou přilehlá krmítka s potravou pro ptáky. Ptáky to tak naučí rychleji se vracet, a pokud se objeví, na místě se i déle zdrží. Vhodné je zauvažovat o vhodném zaranžovaném prostředí (klacíky, kameny apd.) a pravidelných intervalech je měnit. Bylo potěšitelné, že nám maďarský kolega povolil ptačí zahrádku přestrojit podle našich představ. Zejména holé tmavé kameny si říkaly o překrytí zeleným čerstvým mešíkem a okolní větve a kmínky si žádaly o výměnu. Nikdo z nás příliš nestál o to, abychom měli ptáčky na stejných podstavcích jako půlka Evropy.

Lesní bazének, pokud je vystaven pro fotografa a s rozmyslem, je skvělé prostředí pro snímky běžných pěvců nebo i ptáků, které z blízka málokdy potkáte (datel, krahujec apd.). Snad se nám na Šumavě něco podobného povede zrealizovat.

Snímky, zde vybrané, jsou značně náhodné. Nějak se mi nedaří se tím prohrabat, časem udělám nějaký pestřejší výběr.


Seznam druhů fotografovaných 19. června 2010 na kraji maďarského města Debrecen:
Strakapoud velký (Dendrocopos major) Great Spotted Woodpecker
Sýkora koňadra (Parus major) Great Tit
Sýkora modřinka (Parus caeruleus)  Blue Tit
Pěnice černohlavá (Sylvia atricapolla) Blackcap
Holub hřivnáč (Columba palumbus) Wood Pigeon
Brhlík lesní (Sitta europaea) Eurasian Nuthatch
Červenka obecná (Erithacus rubecula) European Robin
Hrdlička divoká (Streptopelia turtur) Turtle Dove
Drozd zpěvný (Turdus philomelos) Song Thrush
Dlask tlustozobý (Coccothraustes coccothraustes) Hawfinch
Pěnkava obecná (Fringilla coelebs) Chaffinch
Žluna zelená (Picus viridis) Green Woodpecker
Špaček obecný (Sturnus vulgaris) European Starling
Střízlík obecný (Troglodytes troglodytes) Winter Wren
Zvonek zelený (Carduelis chloris) European Greenfinch
a nějaká neurčená asi pěnice a jedna myška/plch

 

Související odkazy
Mandelík hajní, opožděná sezóna
Plameňák růžový, Camargue, Francie
Camargue, za plameňáky do Francie
Fotograf kolibříků botanikem v tropech
Ostrov Helgoland, nejen za terejem a tuleňem
Fotografování na Falklandách, zprava z cesty (1)
Fotografování na Falklandách, zprava z cesty (2)
Sri Lanka, postřehy z fotografické cesty
Kostarika - měsíc v království tropické přírody
Kulíšek nejmenší, schovávaná na Šumavě
Puštík bělavý, jak jsem fotil sovu na Šumavě
Kalous pustovka, jak jsme fotili endemickou sovu
Sýček králičí, strážce knihovny
Bažant, který se vůbec nebál
Tenkozobčí láska v posledních paprscích
Tetřívek obecný, mrazivá mlha
Špaček obecný ve svatebním, na berlínském trávníku
Datel černý (Dryocopus martius), na Studenci
Šumavské sýkorky z promrzlého krytu
Vlha pestrá, v makových květech
Tetřívek obecný, souboj u brány Šumavy
Ledňáček říční, drahokam české přírody

 

Ondřej Prosický| NaturePhoto.cz, 18.9.2010

 

Hrdlička divoká (Streptopelia turtur) Hrdlička divoká (Streptopelia turtur) Turtle Dove, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 650 mm, stativ Gitzo, Clona: 5.0, Doba expozice: 1/250 s, ISO: 640, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 20. června 2010 9:09:12, Debrecen (Maďarsko)

Drozd zpěvný (Turdus philomelos) Drozd zpěvný (Turdus philomelos) Song Thrush, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 650 mm, stativ Gitzo, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/250 s, ISO: 800, Kompenzace expozice: -1, Blesk: Ne, Vytvořeno: 19. června 2010 12:56:46, Debrecen (Maďarsko) Dlask tlustozobý (Coccothraustes coccothraustes) Dlask tlustozobý (Coccothraustes coccothraustes) Hawfinch, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 650 mm, stativ Gitzo, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/250 s, ISO: 1000, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 19. června 2010 17:08:33, Debrecen (Maďarsko)

Pěnice černohlavá (Sylvia atricapolla) Pěnice černohlavá (Sylvia atricapolla) Blackcap, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM + TC Canon 1.4x, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 910 mm, stativ Gitzo, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/250 s, ISO: 640, Kompenzace expozice: -1, Blesk: Ne, Vytvořeno: 19. června 2010 14:29:58, Debrecen (Maďarsko) Holub hřivnáč (Columba palumbus Holub hřivnáč (Columba palumbus) Wood Pigeon, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 500 mm, stativ Gitzo, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/250 s, ISO: 1250, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 19. června 2010 17:14:11, Debrecen (Maďarsko)

Strakapoud velký (Dendrocopos major) Strakapoud velký (Dendrocopos major) Great Spotted Woodpecker, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 650 mm, stativ Gitzo, Clona: 5.0, Doba expozice: 1/100 s, ISO: 1600, Kompenzace expozice: -1, Blesk: Ne, Vytvořeno: 19. června 2010 17:53:14, Debrecen (Maďarsko)

Pěnkava obecná (Fringilla coelebs) Pěnkava obecná (Fringilla coelebs) Chaffinch, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 650 mm, stativ Gitzo, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/400 s, ISO: 1250, Kompenzace expozice: -1, Blesk: Ne, Vytvořeno: 19. června 2010 16:41:49, Debrecen (Maďarsko) Dlask tlustozobý (Coccothraustes coccothraustes) Dlask tlustozobý (Coccothraustes coccothraustes) Hawfinch, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 650 mm, stativ Gitzo, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/160 s, ISO: 800, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 19. června 2010 17:00:46, Debrecen (Maďarsko)

Žluna zelená (Picus viridis) Žluna zelená (Picus viridis) Green Woodpecker, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2.8 L USM + TC Canon 1.4x, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 364 mm, stativ Gitzo, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/250 s, ISO: 500, Kompenzace expozice: -1, Blesk: Ne, Vytvořeno: 19. června 2010 16:47:34, Debrecen (Maďarsko)

blíže neurčená myš/plch blíže neurčená myš/plch zatím neurčeno, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 200mm f/2.8 L USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 280 mm, stativ Gitzo, Clona: 5.0, Doba expozice: 1/50 s, ISO: 800, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 19. června 2010 18:28:34, Debrecen (Maďarsko)

Pohled z fotografického krytu na bazének Pohled z fotografického krytu na bazének Z fotografie je dobře patrné, že až na komáry (momentálně mimo záběr) se jedná o poměrně komfortní pohodlné místo.

 

 

Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
19. 09. 2010 , kategorie: příroda, ptáci
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(19 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář

Ramon: Není to u Benceho, on má něco podobného. Tohle má Janos Olah u Debrecenu.
Děkuji všem myškám znalým za determinaci malého chlupáče, večer to opravím. Ondra
Moc pekne fotky. Prijemne je videt vedle ptaku i nejakeho savce :) Jak uz tu nekdo napsal, ta mys je urcite mysice rodu Apodemus. Jen doplnim, ze ac se vzhledem k velikosti pravdepodobne jedna o A. flavicollis, v uvahu pripada i obtizne odlisitelny pribuzny druh, mysice krovinna (A. sylvaticus). V Madarsku (a vetsine Evropy) se vyskytuji obe.
Ramon
Malý dotaz: Je to fotené u Bence Mate-ho? Diki za odpoved:-)
jo jo, pěkné, kluci měli trochu smůlu, já byl ve stejné, krytu 2x, a pokaždé tam přiletěl krahujec, jednou holka, jednou kluk.
Jarda: V Maďarsku jsme nad tím diskutovali, to sklo krytu by někde na kraji lesa nevydrželo ani 24 hodin. Klucí maďarský to mají na území parku, kam mnoho "běžných" návštěvníků nemůže. Sklo popsaných vlastností jsem zatím nehledal. Pokud se nám to povede, věřím, že bude kryt v lese, kde je větší šance i na druhy, které nejsou vázané na "zahradní" krmítko. Všechny fotky s podobného krytu budou hodně podobné, je to spíš o dobře stráveném víkendu a třeba se objeví nějaký ptačí "klenot"!
honza: Tak to každopádně, bral jsem to především jako relax, než nějaké posunutí portfolia :-) Ono v Evropě už moc úplně nového z přírody přinést nejde, i když, pár nápadů v hlavě nosím (jsou náročné na čas).
Ahoj Ondro. Naprosto skvělé. Realizovat to u nás, je faj nápad, ale mám obavu, že se tady projeví zase český člověk. Bezdůvodně něco poničit, aniž by chápal sám proč.
Věřím, že zvolíte takové místo, kde se člověk pokud možno nevyskytuje a bude tak říkajíc pro zvané. Protože jenom tak je možné zajistit dostatečnou ochranu jak krytu, tak ptákům. Nějakého blba by totiž mohl na takovém místě napadnout jejich odlov ať už z jakéhokoliv debilního důvodu. Díky za článek i fotky.
honza / www.ponga.cz
Moc hezke zabery, i kdyz je pravda, ze posledni dobou jich ma stale vice lidi (s ohledem na relativni dostupnost madarskych ukrytu). Nejvice se mi libi myska. Dobre svetlo a at se dari. H.
Myška je ryšavka žltorhrdlá (Apodemus flavicolis) po česky myšice lesní. Zo série ma zaujala najviac, nakoľko týchto záberov má už dosť európanov:) ale nápad je to super!
pali hradiský | www.fototatry.
Pekne využité podmienky ... pekné fotky

Je to krása! Proč něco takového nemít u baráku :-)
Jirsa
Ahoj Ondro. Žluna je super. Můj favorit.
Jiří Plekanec
http://www.naturfoto.cz/mysice-lesni-fotografie-2598.html
Ta moje myška/plch je taková štíhlejší, norník je takový kulaťoučký. Ale třeba se tu zastaví nějaký myškolog, který bude mít jistotu.
Jiří Plekanec
Nó! Tak to nemá chybu,s tím odrazem ve vodě. Parádní záběry a myslím,že mě to inspirovalo:)A na pravopis se vyser!Záběry mluví za vše.Zdar Jirka
Marta
Nemůže být myškou norník rudý?
Jazyková korekce dnes ještě neproběhla, je to humus, jdu na to. Omlouvám se.
Fotky jsou pěkné, ale ten pravopis, ten dostává zabrat! "Louže na cestách v jindy suché stepy" a "kameny si říkali" a kmínky si žádali" - to je ostuda!