Trpěliví orlovci na Caye Caulker

Asi nejsilnějším zážitkem z cesty po Belize bylo sledování hnízdění orlovce říčního na zahradě našeho ubytování na Caye Caulker. Orlovci si obvykle ke svému hnízdění vybírají klidná místa, vzdálená i desítky kilometrů od míst kde loví potravu, proto umístění hnízda na frekventovaném místě (u letiště a hotelu) překvapí. Díky výborné pozorovatelně (terasa ve druhém patře) jsem po tři dny měl dokonalý přehled o tom, co se v hnízdě děje.

Orlovec říční (Pandion haliaetus) Orlovec říční (Pandion haliaetus) Osprey, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 700 mm, stativ Gitzo, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/160 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ne, Vytvořeno: 15. ledna 2011 7:19:59, Caye Caulker (Belize)

Get Flash to see this player.


Video z digitální zrcadlovky Canon EOS 5D Mark II s objektivem Canon EF 500mm f/4 L IS USM. Orlovec říční požírající rybu

Obsazené hnízdo u brány hotelu
Že na ostrově Caulker hnízdí trpělivý orlovec, se píše i v publikaci Watching Wildlife in Central America od Lonely Planet. Bohužel průvodce je staršího data (mám ho doma šest let) proto jsem příliš nepředpokládal, že kromě občasných setkání s orlovcem na obloze zažiji něco víc.
Avšak už když jsme projížděli vraty hotelové zahrady, oči se mi rozzářili vzrušením, na elektrickém sloupě bylo rozlehlé hnízdo, které bez pochyb patřilo orlovci říčnímu. Jen o pár minut později jsem zjistil, že je hnízdo obsazené dvěma, asi 4-5 týdenními mláďaty. Rodiče se o hnízdo a mláďata svědomitě starali, takže bylo pořád na co koukat.

Život orlovců jako na dlani
Po dlouhé době jsem si na fotografickou cestu vzal i dalekohled a dobře jsem udělal. Sedíc na terase jsem orlovčí rodinku pozoroval dlouhé hodiny tak horlivě, že cítím otlačené čelo i nyní. Asi největší výhodou našeho hotýlku bylo to, že terasa v druhém patře, byla přesně v úrovni hnízda orlovců. Pravda, hnízdo mohlo být k budově blíže (optimální by bylo ohnisko 1300 mm), ale i tak pro hnízdo dravců nadstandardní podmínky. Tím ale pohodička nekončila, orlovci se vůbec nebáli lidí a to ani těch s dlouhým teleobjektivem!

Klidné porcování ryb v zahradě

Jednoho rána, když jsem se vracel od focení bahňáků u moře, mě uprostřed zahrady málem trefil šlak. Na dřevěné kládě masivní dětské houpačky seděl dva metry nad zemí orlovec a v klidu požíral rybu. Moje přítomnost jej vůbec nevyrušila, nejenže hned neodlétl, ale ani nepřestal rybu porcovat. Šupiny a kousky kostí se dále snášely do trávy. Rozběhl jsem se do domu, sdělit hned aktualitku Petrovi. Důkaz jsem měl blízko, orlovec na houpačce (ostatně i hnízdo) bylo z okna našeho pokoje krásně vidět. Po hlášení jsem se vrátil k focení a zjistil, že pták je téměř tak trpělivý jako sokolnicky vedení dravci Heleny Kuchyňkové. O tři dny později jsem zjistil, že velmi opatrnou chůzí se k němu lze přiblížit na čtyři metry (pokud ovšem zrovna horlivě žere).

Rybí ostatky uložené v trávě
To že setkávání s orlovcem na zahradě nebylo náhodné se mi potvrdilo jednoho odpoledne, kdy jsem ve volné chvilce místo pečlivě prozkoumal. Prohledával jsem trávu a hledal zbytky ryb a další potravy orlovců. K nápadu mě přivedla série fotografií požírání ryby z prvního dne, kde na jedné fotce měl ulovený mečounek ostrý trn a na druhé ne. Tuto relikvii jsem sice nenašel, ale objevil hotové pohřebiště, ploutve, kosti, hlavy, klepeta. Vše krásně vybělené, někde ještě čerstvé, od krve. V okolí houpačky se z toho dalo krásně přečíst, kde orlovec sedá nejčastěji, popřípadě, kde sedá v poslední době. S hranatým trámem houpačky jsem nebyl příliš spokojen, byť je to orlovcova přirozenost. Zbytky potravy jsem našel i pod vodorovně padlým kmenem palmy pouze půl metru nad zemí, to by byla fotečka!
Kromě zbytků potravy jsem nalezl i velké orlovčí pero a se slovy „Třeba mi přinese štěstí“ zasunul na batoh a v následných 15 minutách v zahradě vyfotil obrovskou káni tmavou (Buteogallus anthracinus) a dlouho hledaného, v Belize vzácného, drozdce černého (Melanoptila glabrirostris).

Dlouhé hodiny na terase
Musím přiznat, že není nic lepšího pro studování chování zvířat, než to, že je máte na očích celý den a noc. Takto už vím, že orlovec říční je schopen první rybu ulovit téměř za tmy. Že do hnízda putuje ryba až s oddělenou hlavou, kdy na porcování našemu opeřenému řezníkovi sloužila právě výše popisovaná dřevěná houpačka. Orlovec je mazané zvíře, k položení ryby si na kládě vždy vybral místo, kde vyčníval masivní šroub, na který rybu kvůli stabilitě napíchnul.
Zvláštní je i orlovčí stolování. Po odstranění hlavy orlovec rybu donese do hnízda, kde se krmí mláďata stylem, že každé z mláďat vždy dostane sousto a takto se pořád střídají (v hnízdě byla dvě podobně velká mláďata). Pokud jsou mláďata ještě malá, pták se zbytkem ryby odlétá na vyvýšené místo (naše houpačka, další elektrický sloup) a rybu v klidu až po ploutev slupne. Oba rodiče se v krmení ryb střídají a svojí rybu i případně mimo hnízdo dožírají. Že by jeden dospělý orlovec dokrmil druhého se samozřejmě nestává.
Bohužel, přes všechnu snahu a googlování na internetu se mi nepodařilo zjistit, jak u orlovců poznat samce od samice. Ale mám tušení, že ten s mírně výraznější kresbou na hlavě je samec. Je to pták, který tak třikrát až pětkrát za den přinesl na hnízdo suchou větev, kterým hnízdo pečlivě sanoval (což mi k samici moc nesedí).

Ryby létající okolo hotelu
Protože byla mláďata orlovců poměrně malá, nebyla frekvence nošení ryb na hnízdo nijak vysoká, do hnízda se za den dostaly pouze jeden až tři ryby. Být malí orlovci těsně před vylétnutím, nestíhal by foťák ukládat fotografie. I tak nějaké fotografické příležitosti byly. Bohužel, podobně jako ve Finsku mi špatně foukal vítr, na hnízdo orlovec nalétával zády ke mě (proti větru), takže měl ve většině případu při přistávání schovanou hlavu. Na koukání pěkné, bohužel z fotek pak není co použitelného vybrat. Podobně to bylo s letovkami. Když pták míjel dům cestou k hnízdu, já připravenou pětistovku, úplně jsem z blízkosti cítil závan křídel orlovce (a snad i ulovené ryby). Podívaná pěkná, jen pro ten druhý fotoaparát s dvoustovkou jsem se nestihnul sehnout...
Po této trýznivé skutečnosti jsem vymyslel způsob, jak podobným traumatům předejít. Když orlovec opouštěl hnízdo, snažil jsem se jej celou dobu mimo hnízdo sledovat dalekohledem až k moři, kde loví mnoho stovek metrů daleko. Při jeho návratu jsem měl dost času na přípravu, dalo se odhadnout, ze kterého směru a v jaké vzdálenosti mě bude míjet. Bohužel příliš fotografických příležitostí na nápravu nebylo. Tak často okolo mě pařáty s rybami nelétaly.

Orlovec říční je můj nejoblíbenější dravec. Můžete se s ním setkat po celém světě a já jsem jej zatím fotografoval na Floridě, v Česku, Finsku, Kostarice, nyní v Belize a věřím, že se s tímto šikovným krásným ptákem v přírodě ještě potkám. Z Belize mi zůstanou vzpomínky i na to, jak mě ještě za tmy svým křikem nutil, ať vylezu z postele. To orlovec co zůstal ve hnízdě řval, ať ten druhý konečně přinese první ranní rybu.

Více o orlovcích v článku Orlovec říční, rybář ptačí říše

Související odkazy
Fotografie orlovce říčního ve Fotobanka
Tajůplné pipulky z Punta Corda
Sylfa vlajková, v huňatých bačkůrkách
Poštolka rudonohá, kolonie u proskleného posedu
Tučňák magellanský, obyvatel temné nory
S pěvci u lesního bazénku
Tenkozobec opačný, se zobákem nahoru
Čimango falklandský, slepice z útesů
Kulíšek nejmenší, schovávaná na Šumavě
Mandelík hajní, opožděná sezona
Bažant, který se vůbec nebál
Tenkozobčí láska v posledních paprscích
Tetřívek obecný, mrazivá mlha
Špaček obecný ve svatebním, na berlínském trávníku
Sojka tyrkysová (Cyanolyca turcosa), ukřičené ráno
Datel černý (Dryocopus martius), na Studenci
Buřňák obrovský, létající pravítka
Kolibřík mečozobec (Ensifera ensifera)
Šumavské sýkorky z promrzlého krytu
Kormorán císařský, krasavci z útesu
Tučňák patagonský, krutý život v kolonii
Tučňák skalní, obratný horolezec
Orlovec říční, rybář ptačí říše
Albatros černobrvý, romantika na útesu
Vlha pestrá
Poslední paprsky v kolonii
Chaluha a čimango, hostina na útesu
Puštík bělavý, jak jsem fotil sovu na Šumavě
Tetřívek obecný, souboj u brány Šumavy
Tučňák oslí (Pygoscelis papua), starost o mláďata
Jak jsme fotili endemickou sovu
Rio Frio, řeka ledňáčků
Kolibřík na hnízdě, trochu jinak
Bukač středoamerický, boj se svačinou
Fotografování vlh na Sri Lance
Sýček králičí, strážce knihovny
Chaluha velká, lovci fotografů
Volavka velká, romantika na hnízdě
Dudek chocholatý
Papuchalk bělobradý

 

Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, 25.1.2011

 

Orlovec říční (Pandion haliaetus) Orlovec říční (Pandion haliaetus) Osprey, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM + TC Canon 1.4x, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 910 mm, stativ Gitzo, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/640 s, ISO: 500, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 15. ledna 2011 18:24:58, Caye Caulker (Belize) Orlovec říční (Pandion haliaetus) Orlovec říční (Pandion haliaetus) Osprey, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM + TC Canon 1.4x, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 910 mm, stativ Gitzo, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/640 s, ISO: 250, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 13. ledna 2011 15:53:14, Caye Caulker (Belize) Orlovec říční (Pandion haliaetus) Orlovec říční (Pandion haliaetus) Osprey, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 700 mm, stativ Gitzo, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/160 s, ISO: 1000, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ne, Vytvořeno: 15. ledna 2011 7:06:30, Caye Caulker (Belize) Orlovec říční (Pandion haliaetus) Orlovec říční (Pandion haliaetus) Osprey, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/4 L IS USM + TC Canon 1.4x, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 364 mm, stativ Gitzo, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/2000 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: +1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 14. ledna 2011 16:14:13, Caye Caulker (Belize) Orlovec říční (Pandion haliaetus) Orlovec říční (Pandion haliaetus) Osprey, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM + TC Canon 1.4x, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 910 mm, stativ Gitzo, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/640 s, ISO: 320, Kompenzace expozice: -1, Blesk: Ne, Vytvořeno: 13. ledna 2011 16:20:02, Caye Caulker (Belize) Orlovec říční (Pandion haliaetus) Orlovec říční (Pandion haliaetus) Osprey, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM + TC Canon 1.4x, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 700 mm, stativ Gitzo, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/320 s, ISO: 500, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 14. ledna 2011 16:31:59, Caye Caulker (Belize) Orlovec říční (Pandion haliaetus) Orlovec říční (Pandion haliaetus) Osprey, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM + TC Canon 1.4x, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 910 mm, stativ Gitzo, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/500 s, ISO: 640, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ne, Vytvořeno: 14. ledna 2011 15:58:06, Caye Caulker (Belize)  Příjezd k našemu bydlení na Caye Caulker, vlevo na sloupu hnízdo orlovce říčního.  Fotografie ze zahrady, trpělivý orlovec sedíc na dřevěné houpačce v klidu konzumuje svůj úlovek. Pětistovka na stativu a ani moje přítomnost jej nijak neruší. 01-2011-4700p Pohled z mé luxusní pozorovatelny na terase hotelu. Jediné místo odkud bylo za hnízdem orlovců jiné pozadí než světlá obloha.

 

 

 

 


 

Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
03. 02. 2011 , kategorie: příroda, ptáci
Klíčová slova
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(7 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář

Zajímavé informace i foto....
Standa
Diky za krasne fotky a postrehy, velmi zajimave!
Jana Štika
Pěkný článek, pobavil :). Díky za fotografické postřehy.
Paráda, také rád fotím orlovce ;-) jsou to elegantní lovci
Lumír
No a pak, že je rozdíl mezi ws a wl :)))
čau
Hmmm, tak to je paráda. Závidím.
štěstíčko, asi bych moc neopouštěl hotel :-)), fotit si s plechovkou piva orlovce z balkónu :-))