Krocan paví, s lentilkami na hlavě

Tak trochu se ve mně odehrál lehčí zápas, jestli o této, pro někoho naprosto neatraktivní slepici psát. Ale myslím, že je fajn představovat i zvířata podivná, méně atraktivní, někdy až ošklivá. Krocan paví rozhodně exotem je a byl hlavním důvodem, proč jsem o návštěvu guatemalského Tikalu tolik stál. Focení nebylo úplně ideální, nicméně nakonec přeci jen něco vzniklo.

Krocan paví (Meleagris ocellata) Krocan paví (Meleagris ocellata) Ocellated Turkey, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 650 mm, stativ Gitzo, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/320 s, ISO: 320, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 8. ledna 2011 15:00:17, Parque Nacional Tikal, El Petén (Guatemala) Příjezd plný očekávání
Cestou do Guatemaly jsme horlivě (a s obavami) diskutovali o variantách, zda krocan v blízkosti tikalských památek bude, nebo na něj štěstí mít nebudeme. Jistou nervozitu přerušilo až setkání s prvním krocanem pasoucím se u škarpy příjezdové silnice k národnímu parku. Nutkání ihned zastavit se nakonec nenaplnilo, v úseku se nesmělo zastavit. Museli jsme doufat, věřit, že v parku bude.


Krocan paví (Meleagris ocellata)

Na celém světě žijí ve volné přírodě pouze dva druhy krocanů, yucatánský paví (Meleagris ocellata) je jedním z nich. Tím druhým je severoamerický krocan divoký (Meleagris gallopavo), u kterého je ovšem rozlišováno až pět poddruhů. Identifikace krocana pavího je velmi snadná a nelze jej s ničím zaměnit. Jeho bronzové a zelenošedé lesklé peří je velmi výrazné a zejména na slunci odráží mnoho světla (což poměrně znesnadňuje fotografické snažení). Světle modrá hlava s krkem je pokryta nepravidelný oranžovočervenými výrůstky, kterým jsme pracovně říkali lentilky, a krocanům už to zůstalo.
Areál rozšíření krocana pavího je poměrně omezený. Jedná se o endemit Yuacatánského poloostrova, žije na území Mexika, Belize a Guatemaly. Krocani paví obývají různá stanoviště, suché lesy, savany, bažiny a jak jsme se v Tikalu přesvědčili, trvale se zdržují i na hojně navštěvovaných památkách.

Krocani na nedobytné pyramidě

Už jsme měli natrmáceno po pyramidách a vzrostlým lesem několik kilometrů, potkali a vyfotografovali spoustu další zvířat, ale vysněný krocan stále nikde. Zoufalost.
Když se blížilo poledne, konečně jsme je zahlédli. Bohužel radost opět rychle vystřídalo zoufání. Krocani se váleli ve vysoké trávě vysoko nad našimi hlavami, na neodkryté pyramidě, na kterou se nesmělo stoupat. Na místě jsme strávili několik desítek minut, ale žádné změny. Už jsem si říkal, že snad k nim i přes zákaz vyběhnu, ale nakonec jsem se optimisticky vydal dále po rozlehlém archeologickém areálu. Přeci tu nejsou jediní?!

Oběť dětských hrátek
Nebyli. O pár stovek metrů dále, na bývalém hlavním mayském náměstí obklopeném pyramidami a dalšími stavbami, bylo krocanů možná až šest. Bez jediného vzrušení se procházeli mezi návštěvníky a příliš je nerozrušily ani místní děti, které je občas hloupě honily po trávě.
To bychom tedy měli, ale jak to proboha v tom davu lidí fotit? Šlo to, byť se musel fotograf mnohokrát přesunout a především se obrnit trpělivostí. Občas se chvilka, kdy byl krocan paví na fotografii sám, našla. Ani tak jsem ale nemohl být spokojený. Na fotografiích byl velký rozsah stínů a světel (to když byl krocan pod stromem a v pozadí světlé mayské stavby). Celou dobu jsem si vysníval fotografii krocana pavího s tikalskou památkou v pozadí, ale ani to nevyšlo dokonale. I tak byly hodiny strávené s krocanem fajn. Především jsem ale díky cestě za ním poznal a nafotil spoustu dalších zvířat Národního parku Tikal a začal koketovat s představou, že by, někdy v budoucnu, nemusely být špatné další týdny v Gauatemale.

Souvisejí odkazy
Národní park Tikal, guatemalské zastavení
Tajůplné pipilky z Punta Corda
Fotografování v Belize, krátké ohlédnutí
Sylfa vlajková, v huňatých bačkůrkách
Rio Frio, řeka ledňáčků
Kolibřík na hnízdě, trochu jinak

Bukač středoamerický, boj se svačinou
Kolibřík, divadlo na dešti
Kvesal chocholatý, konečně

 

Seznam všech článků publikovaných na NaturePhoto.cz


Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, 18.2.2011


Krocan paví (Meleagris ocellata) Krocan paví (Meleagris ocellata) Ocellated Turkey, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 650 mm, stativ Gitzo, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/500 s, ISO: 500, Kompenzace expozice: -1, Blesk: Ano, Vytvořeno: 8. ledna 2011 15:34:22, Parque Nacional Tikal, El Petén (Guatemala) Krocan paví (Meleagris ocellata) Krocan paví (Meleagris ocellata) Ocellated Turkey, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 650 mm, stativ Gitzo, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/1600 s, ISO: 500, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 8. ledna 2011 15:10:50, Parque Nacional Tikal, El Petén (Guatemala) Krocan paví (Meleagris ocellata) Krocan paví (Meleagris ocellata) Ocellated Turkey, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 650 mm, stativ Gitzo, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/1600 s, ISO: 320, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ano, Vytvořeno: 8. ledna 2011 15:01:28, Parque Nacional Tikal, El Petén (Guatemala) Krocan paví (Meleagris ocellata) Krocan paví (Meleagris ocellata) Ocellated Turkey, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 650 mm, stativ Gitzo, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/320 s, ISO: 320, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 8. ledna 2011 14:51:56, Parque Nacional Tikal, El Petén (Guatemala) Krocan paví (Meleagris ocellata) Krocan paví (Meleagris ocellata) Ocellated Turkey, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 650 mm, stativ Gitzo, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/500 s, ISO: 500, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ano, Vytvořeno: 8. ledna 2011 15:06:47, Parque Nacional Tikal, El Petén (Guatemala) Krocan paví (Meleagris ocellata) Krocan paví (Meleagris ocellata) Ocellated Turkey, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 650 mm, stativ Gitzo, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/320 s, ISO: 320, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ano, Vytvořeno: 8. ledna 2011 20:50:16, Parque Nacional Tikal, El Petén (Guatemala) Krocan paví (Meleagris ocellata) Krocan paví (Meleagris ocellata) Ocellated Turkey, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 650 mm, stativ Gitzo, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/400 s, ISO: 500, Kompenzace expozice: -1, Blesk: Ne, Vytvořeno: 8. ledna 2011 15:35:01, Parque Nacional Tikal, El Petén (Guatemala)

 

 

 






Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
18. 02. 2011 , kategorie: příroda, ptáci
Klíčová slova
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(0 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář