Ornitologický oříšek z Falklandských ostrovů

Při cestách za fotografování zvířat většinou určím všechny fotografované druhy ptáků, a že jich je například v tropech opravdu hodně. Největší problémy mám s jespáky a kulíky a to i s evropskými druhy. Proto mě nijak nepřekvapuje, že jediným neurčeným ptákem z Falkland je právě jespák nebo kulík. Prosím nadšené ornitology o pomoc.

blíže neurčený jespák blíže neurčený jespák| Sandpiper, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 650 mm, stativ Gitzo 3540LS + RRS BH55, Clona: 5,6, Doba expozice: 1/1250 s, ISO: 100, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 15. ledna 2009 11:29, Volunteer Point (Falklandské ostrovy)Krátké přistání u tučňáků
Bylo to při fotografování mláděte tučňáka patagonského, které zrovna mezi nožkami dospělého pod záhybem bílého peří opouštělo skořápku. Po nízkém průletu se ani ne 40 metrů od nás usadila skupina asi šesti níže prezentovaných ptáků. Podle mě se jedná o některý druh jespáka, ale připadá mi, že má zobák příliš krátký, takový "kulíkovitý", i velikost byla něco mezi kulíkem a kosem. Po pár fotografií se ptáci opět vznesli a pokračovali v cestě.

Záhada k určení
Prosím návštěvníky stránek, zejména šikovné ornitlology, o pomoc s určením. Pták byl fotografován v lednu asi 400 metrů od pobřeží oceánu u kolonie tučňáků ve Volunteer Point, u které se pouze krátce zastavil. V další třech dnech nebyl na lokalitě pozorován. Podařilo se mi zjistit, že na Faklandách se určitě vyskytují jespák tundrový (Calidris fuscicollis), jespák dlouhokřídlý (Calidris bairdii) a jespák písečný (Calidris alba,) s tím, že toho posledního jmenovaného bych díky zbarvení vyloučil hned.
Děkuji za pomoc.

Aktuálně, 17.4.2009
Díky pomoci Roberta Doležala a Petera Vrlíka (a dalších) se ukázalo že se jedná o kulíka. S největší pravděpodobností se jedná o mladého kulíka šedolícího (Charadrius modestus). blíže neurčený jespák blíže neurčený jespák Sandpiper, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 650 mm, stativ Gitzo 3540LS + RRS BH55, Clona: 5,6, Doba expozice: 1/1250 s, ISO: 100, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 15. ledna 2009 11:29, Volunteer Point (Falklandské ostrovy)Související odkazy
Tučňák oslí (Pygoscelis papua), starost o mláďata
Jak jsme fotili endemiskou sovu
Fotografování na Falklandách, zpráva z cesty II.
Fotografování na Falklandách, zpráva z cesty I.
Volunteer Point, první tučňáci

 

Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, 16.4.2009

 

 

 

Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
16. 04. 2009 , kategorie: příroda, ptáci
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(3 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář

Hana a Petr Bednářovi
Na obrázku je kulík Charadrius modestus.

S
pozdravem,

Hana a Petr Bednářovi
Podla mna ide skor o
kulika,druh si netrufam urcit.Ten vtak na fotke velmi pripomina mladeho
kulika vrchovskeho...Podla internetu na Falklandskych ostrovoch sa
vyskytuju 4 druhy kulikov, Eudromias ruficollis,Pluvialis
dominica,Charadrius falklandicus a Ch.modestus.Treba hladat medzi tymito
4 druhmi. S pozdravom P.Vrlik

PS: Dik za krasne fotky a zaujimave
reportaze zo sveta
zdenek
ja bych
typnul jespaka maleho .... no nevim