Kontrola míst pro focení ptáků pomocí satelitu?

Už to není co to bývalo. Dříve člověk odjel na několik týdnu za exotikou a nikdo o něm nevěděl, protože ještě před několika lety nebyl internet v latinské Americe tak dostupný jako nyní.

Podobně tak při plánování cesty byla nutnost shánění všech dostupných map a průvodců. Ne však nyní. Internet je na každém rohu většího města a i tam, kde ve vesnici není jediná zpevněná cesta, můžete po večerech komunikovat se svými blízkými v internetových kavárnách.
Dnes, když jsem intenzivně připravoval lokality pro focení zvířat na Floridě, „objevil“ jsem další vynález, GPS navigaci a službu Google Maps. Ne, že bych GPS nepoužíval, již v Ekvádoru v roce 2002 mi možná zachránila život i moje práce geologa je s ní občas spojena, ale snad již pozítří na Floridě její využití rozšířím.
Pokud to dobře dopadne sedneme s Vaškem, Alešem a Standou v Miami do auta, šoupneme navigaci TomTom GO 910 do napájení (Bohdane, díky!) a můžeme po pečlivé přípravě nad internetovými mapami objíždět lokality, kde se pravidelně shromažďují ptáci. Vybráno máme mnoho míst, ale na všechny se nedostaneme, bloudit by jsme však neměli.
Je až neuvěřitelné, že při zobrazení satelitní mapy na Google Maps vidíte ve Venice Rookery koruny stromů s hnízdy volavek, stejně tak v Little Estero Lagon nebo Fort DeSoto Park, si můžete už nyní v pohodlí domova prohlédnou pobřeží, po kterém se budete za pár dní pohybovat.
Dalo by se říci, že nás nic nemůže překvapit, to by ale byla chyba. Každá cesta je lákavá právě tím, že nevíme co nás tam čeká, vše se naplánovat nedá...

Volavka modrošedá (Egretta caerulea), s bahňákem Volavka modrošedá (Egretta caerulea), s bahňákem Volavka modrošedá (Egretta caerulea), Little Blue Heron, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D, Objektiv: Canon EF 400mm f/5.6 L USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400.00 mm, stativ Gitzo 1227, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/200 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: -1/3 EV, Blesk: Ano (externí Sigma EF-500 DG Super, -2/3 EV, Better Beamer), Vytvořeno: 13. prosince 2006 6:38:17, pobřeží Pacifiku u Dominical (Kostarika)

 

 

 

 

Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
29. 08. 2007 , kategorie: příroda, ptáci
Klíčová slova
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(0 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář