Nártoun celebeský, opička černočerné noci

S nočním fotografováním zvířat koketuji už nějakou chvíli, techniku k tomu mám vyloženě předurčenou, a skoro jsem začal nabývat dojmu, že nic není nemožné. Bohužel jen do chvíle, než se ta zvířata začala hýbat moc rychle. S nártounem celebeským to bylo rychlé vystřízlivění, hned během prvního večera surově rozcupoval moje plány na focení jeho lovu. Ještě že se díky té nehodě s jedovatou kytkou mohu vymlouvat, že jsem nenafotil to, co jsem si vysnil.

Nártoun celebeský (Tarsius spectrum) Nártoun celebeský (Tarsius spectrum) Spectral Tarsier, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: EF400mm f/2.8L IS II USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400 mm, stativ Gitzo, Clona: 5.6, Doba expozice: 2.0 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: -1, Blesk: Ne, 20. června 2015 17:01:06, Tangkoko-Batuangas Dua Saudara, Sulawesi (Indonésie) 


Get Flash to see this player.


Večerní probouzení na obrovitém fíkovníku

Když slunce zapadalo za sulaweské kopce, aktivita ledňáčků pomalu utichala a světlo se začalo ztrácet, začal jsem balit fotobatoh k večerní výpravě do národního parku Tangkoko. Cílem byl nejmenší primát světa, sotva 12 cm velký nártoun celebeský.  Aby se neurazil, ještě má asi 15 cm dlouhý ocásek se štětinkami.
Tohle titěrné zvířátko (ve skutečnosti je ještě menší než si ho přestavujete) obývá ve skupinkách až šesti rodinných příbuzných propletené větve a deskovité kmeny obrovitých fíkovníků. Jak je nějaká štěrbinka, hned ji využívají jako bezpečný úkryt. Nártouni jsou noční tvorové. Během dne se schovávají, se svojí křehkou tělesnou schránkou by byli na světle snadným úlovkem predátorů.
Už když jsem si fotografování nártounů plánoval, měl jsem na mysli jedno. Chtěl jsem, aby na výsledných snímcích byla ta noc vidět. I kdyby náhodou byla příležitost pro světlejší denní podání, nechtěl jsem pokušení podlehnout a ignorovat to, že  je nártoun noční zvíře.
Nakonec vlastně nebylo čemu podléhat. Nártouny jsem fotografoval za soumraku a hlavně za tmy. Jen poslední den se nám podařilo tahle úžasná zvířátka zastihnout za rozbřesku, když se vracela z lovu ke svému kmenu, který je jim domovem. Než se úplně schovali, šanci k fotografování nám dali.
Každý večer je to stejné. Jak se začne stmívat, nártouni se s rozezvučením největších cikád začnou objevovat v temných škvírkách stromů, kde se ve zbytcích světla pralesa zalesknou nejdříve jejich oči (ty jsou prý vetší než jejich mozek). Když mají nártouni oči zavřené, jsou na kmenu stejné barvy naprosto neviditelní. Jak je tma větší, odváží se ven vylézt úplně a vypraví se na lov.

Rychlé skoky za masitou potravou

Nártouní lov a hodování na kobylkách, cikádách a obojživelnících byl můj hlavní ambiciózní plán pro fotografování. Jak se ale rychle ukázalo, musím se ještě hodně učit. Nártouni jsou velmi rychlí, což je v kombinaci s temnotemným pralesem pro fotku naprosto nepříhodné.
Jak totiž nártoun něco zmerčí, natočí hlavu (to už víte, že bude lovit - a stejně je vám to prd platné), okoukne blízké větve, odrazí se na svých nohách, pink, pink, pink a už do sebe láduje zelenou kobylku. Jak odražená kulečníková koule od hran stolu přeskakuje rychle z větve na větev. Tedy, přestože se dá poměrně hezky vychytat moment odrazu, vůbec vám to nepomůže. Ne náhodou je prý nártoun celebeský  schopný podobným způsobem chytit i letící hmyz na vzdálenost několika metrů!
Příležitostí bylo hodně. Než jsem se vyválel v těch jedovatých kytkách (podrobně jsem psal tady) a fyzicky odpadl, měl jsem v plánu trávit s nártouny každý den sulaweské cesty. Nakonec bohužel ta setkání byla jen čtyři. Pokaždé na jiném stromě a s jinou skupinkou nártounů.
Ty jednotlivé nártouní stromy nejsou od sebe nijak daleko. Dokonce jsem se za těch pár dní možná naučil odhadovat, který fíkovník by mohl nártouny hostit. Myslím si, že ten kopec, který vlastně tvoří svými úpatími plochu národního parku, může obývat až tisícovka nártounů. Uvádí se, že hustota nártounů v Tangkoko je 70 opiček na kilometr čtvereční! Tzn. že tohle úžasné zvířátko je na tom lépe než jeho blízký příbuzný nártoun filipínský z ostrova Bohol, který měl ještě nedávno blízko k vyhynutí (podrobně český projekt Tarsius).

Fotografické trápení bez obětavého asistenta

Fotografování v nočním pralese, kde člověk nevidí ani na nataženou ruku, je fakt vzrušující. Obzvlášť, pokud nechcete použít čelovku, abyste nestresovali nártouny víc než je nutné a kolegům fotografům nekazili expozice.
Obvykle nemám daleko k zešílení, protože všechno je úplně špatně. Nemůžete najít fotografický batoh, který jste odložili dále od nártouního stromu, aby se vám při fotografování nepletl. Když už ho najdete, v té tmě to poskládá jen ten, kdo má natrénováno (což já naštěstí mám). Zavažte si oči šátkem a zkuste si nandat telekonvertor. Manuální ostření na objekt, který v hledáčku nevidíte vůbec a v režimu Live View jen občas, je loterie, ve které obvykle pořád prohráváte. V momentě kdy přesně zaostříte, nártoun hbitě skočí na jinou větev nebo průvodce začne místo na něj svítit na větev pod ním.
Další dobrodružství pro otrlé začíná, pokud se rozhodnete toho příslušenství používat více. Řídící jednotka blesků, další dva blesky, stativ Gorillapod. Už chápu, proč mají fotografové asistenty. Proč já žádného nemám, sakra! Nápadů mraky, příležitosti šíleně krátké, výsledky jen v představách.
Zoufalá snaha vyfotografovat nártouna jak skáče na větev, kde sedí zelená kobylka, byla marná. Fotografoval jsem to několikrát, ale vždy se něco pokazilo. Neblesknul blesk, nártoun skočil z jiné větve, nevešel se do hloubky ostrosti, na výsledné fotografii je nártouna jen půl, fotografie tmavá jak bota. Pro podobné situace mám děsně málo natrénováno. Za těch pár minut jsem se ale naučil tolik jako za několik let. Bude mi to k něčemu za dva roky, kdy se chci k nártounům vrátit? 
A když všechno skončí, místo úlevy vás čeká to nejhorší - všechny ty krámy v té bujné vegetaci, listí a v propletených kořenech najít. Kdyby tam v té černočerné tmě ty poházené blesky v režimu Slave na zemi červeně neblikaly, leží tam dodnes.

Poznámka: Přestože se v textu zmiňuji o použití blesku, je tato aktivita v noci u nártounů naprosto nevhodná. Jen díky průvodci, téměř na doporučení, jsem něco krátce zkusil (navíc s bleskem mimo tělo fotoaparátu). Až později mi jeho “benevolentnost” dala smysl. Před časem se prý v národním parku vedla debata, cituji “zda blesk v Tangkoko zakázat, či ne a bylo odhlasováno, že ne, že by to turisti těžce nesli a přestali tam jezdit”. Takže takto asi spíše ne...

Související odkazy

Sulawesi, místo fotografování válení v posteli
Makak červenolící, nejseverněji žijící opice světa
Fotografování v tropech, Sulawesi, 6-2015
Hokkaidó, zimní fotografování orlů v Japonsku
Fotografování kolibříků, Kolumbie, 11-2015
Falklandské ostrovy pro fotografy
Trinidad & Tobago, ptačí unikát Karibiku
Únorová Kostarika, pokus o vzpouru
Kostarický workshop, bilance po návratu
Realita africké divočiny, po návratu


Nártoun celebeský (Tarsius spectrum) Nártoun celebeský (Tarsius spectrum) Spectral Tarsier, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: EF70-200mm f/2.8L IS II USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 100 mm, stativ Gitzo, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/6 s, ISO: 3200, Kompenzace expozice: -1 2/3, Blesk: Ne, 27. června 2015 18:17:29, Tangkoko-Batuangas Dua Saudara, Sulawesi (Indonésie) Nártoun celebeský (Tarsius spectrum) Nártoun celebeský (Tarsius spectrum) Spectral Tarsier, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: EF400mm f/2.8L IS II USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400 mm, stativ Gitzo, Clona: 5.6, Doba expozice: 2.5 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: -1, Blesk: Ne, 20. června 2015 17:02:47, Tangkoko-Batuangas Dua Saudara, Sulawesi (Indonésie) Nártoun celebeský (Tarsius spectrum) Nártoun celebeský (Tarsius spectrum) Spectral Tarsier, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: EF70-200mm f/2.8L IS II USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200 mm, stativ Gitzo, Clona: 3.2, Doba expozice: 1/25 s, ISO: 3200, Kompenzace expozice: -1, Blesk: Ne, 21. června 2015 17:57:21, Tangkoko-Batuangas Dua Saudara, Sulawesi (Indonésie) Nártoun celebeský (Tarsius spectrum) Nártoun celebeský (Tarsius spectrum) Spectral Tarsier, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: EF400mm f/2.8L IS II USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400 mm, stativ Gitzo, Clona: 7.1, Doba expozice: 0.8 s, ISO: 800, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, 28. června 2015 6:19:47, Tangkoko-Batuangas Dua Saudara, Sulawesi (Indonésie) Nártoun celebeský (Tarsius spectrum) Nártoun celebeský (Tarsius spectrum) Spectral Tarsier, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: EF70-200mm f/2.8L IS II USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200 mm, stativ Gitzo, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/15 s, ISO: 2500, Kompenzace expozice: -2, Blesk: Ne, 21. června 2015 18:08:14, Tangkoko-Batuangas Dua Saudara, Sulawesi (Indonésie) Nártoun celebeský (Tarsius spectrum) Nártoun celebeský (Tarsius spectrum) Spectral Tarsier, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: EF16-35mm f/4L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 19 mm, stativ Gitzo, Clona: 5.0, Doba expozice: 1/40 s, ISO: 8000, Kompenzace expozice: -1 2/3, Blesk: Ne, 27. června 2015 17:32:46, Tangkoko-Batuangas Dua Saudara, Sulawesi (Indonésie) Nártoun celebeský (Tarsius spectrum) Nártoun celebeský (Tarsius spectrum) Spectral Tarsier, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: EF400mm f/2.8L IS II USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400 mm, stativ Gitzo, Clona: 5.6, Doba expozice: 1.6 s, ISO: 1600, Kompenzace expozice: -1, Blesk: Ne, 21. června 2015 17:31:48, Tangkoko-Batuangas Dua Saudara, Sulawesi (Indonésie) Nártoun celebeský (Tarsius spectrum) Nártoun celebeský (Tarsius spectrum) Spectral Tarsier, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: EF400mm f/2.8L IS II USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400 mm, stativ Gitzo, Clona: 3.5, Doba expozice: 2.5 s, ISO: 800, Kompenzace expozice: -1 1/3, Blesk: Ne, 20. června 2015 17:45:58, Tangkoko-Batuangas Dua Saudara, Sulawesi (Indonésie) Nártoun celebeský (Tarsius spectrum) Nártoun celebeský (Tarsius spectrum) Spectral Tarsier, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: EF70-200mm f/2.8L IS II USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 190 mm, stativ Gitzo, Clona: 3.2, Doba expozice: 1/20 s, ISO: 3200, Kompenzace expozice: -1, Blesk: Ne, 21. června 2015 18:00:38, Tangkoko-Batuangas Dua Saudara, Sulawesi (Indonésie) Nártoun celebeský (Tarsius spectrum) Nártoun celebeský (Tarsius spectrum) Spectral Tarsier, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: EF400mm f/2.8L IS II USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400 mm, stativ Gitzo, Clona: 8.0, Doba expozice: 1.3 s, ISO: 500, Kompenzace expozice: -1 1/3, Blesk: Ne, 20. června 2015 18:08:52, Tangkoko-Batuangas Dua Saudara, Sulawesi (Indonésie)

 

 

 

 

Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
18. 08. 2015 , kategorie: příroda, savci
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(8 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář

Zdenek
Me prekvapuje, ze nepisete, co se tam u tech stromu deje za zverstva, jako milovnik zvirat. Dolaru chtivi pruvodci nesmyslne zenou stovky turistu ke stromum, kde s jistotou nartouny najdou a berou jim sebou kobylky. Stouraji klackem do stromu a vyhaneni nartouny ven a nechají fotit lidi bezostysne bleskem a v noci na ne svítí baterkou. Je to nechutne co se tam deje. Byl jsem tam koncem kvetna a udajne je to porad stejne a spise horsi. Zdenek Jurečka
Jirka
Škoda těch nočních fotek s baterkou, není to přirozený, ale asi to jinak nejde. Jinak je to ale prasárna těch průvodců, že to pro turisty dělaj. Fotky pěkný
nadhera a velmi zajimave!
Úžasné foto. Nártouni jsou krásné zvířata, letos jsem si splnil sen v rámci návštěvy papuchalků, nártouni jsou na řadě :)
Helena K.
Ondro, skvěle napsané, krásné fotky.... Jsem zvědavá , co jeste budes mit kopírováno...ale nic si z toho nedělej, jen kvalitní výrobky jsou kopírovány...přeji jen samé fotografické úspěchy...
Radek
Nádherné zvíře na nápaditých fotkách. A co zánět z "kopřivy" už je to v pohodě?
Michal Mašík
Tak to je velká paráda. Ty noční jsou nejlepší.
Jirka Vytopil
Nádhera! Nechápu ty dvouvteřinové expozice, to se vůbec nepohnuli?