Trpěliví tuleni na ostrově Dune

Občas se v přírodě stává, že za zvířaty vyrážíte dokonale maskovaní nebo se plazením velmi opatrně přibližujete, ale daný druh si vás téměř nevšímá. Extrémním příkladem může být situace, že zvířata běžného návštěvníka přehlíží v těsné blízkosti, ale před fotografem zdrhají na desítky metrů. Jak je to možné?

Tuleň kuželozubý (Halichoerus grypus) Tuleň kuželozubý (Halichoerus grypus) Atlantic Grey Seal, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, stativ Gitzo, Clona: 5.0, Doba expozice: 1/500 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ne, Vytvořeno: 11. dubna 2009 19:51:34, ostrov Dune (Německo)  

První tuleni u přístavu
Když jsme před rokem s Evženem a Palim vyjeli na průzkumnou fotoexpedici na ostrov Helgoland, vyrazili jsme se podívat i na tuleně na blízký ostrov Dune. Po krátké nervozitě, zda tuleni na ostrově budou, jsme si oddechli. Jen pár desítek metrů od přístavu se v písku vyhřívaly první kousky. Co bylo ale překvapivé, lidí procházejících po pláži v jejich blízkosti si vůbec nevšímali a dále se slunili. Paráda, focení ve večerním světle, bude pohoda. Nebyla.

Tuleni zdrhající do moře
Když jsme se začali k tuleňům plazením přibližovat, tuleni znervózněli. Zvedali hlavy, a vůbec, tvářili se úplně jinak, než na běžné turisty bez foťáků, které naprosto ignorovali. Záhada, nad kterou jsme nepřemýšleli. Ještě více jsme se kvůli lepšímu úhlu záběru přimáčkli k zemi a jako želvy při kladení vajec se plazili pískem dál. Když jsme byli 40 metrů od tuleňů, tak to přišlo, jeden kus zavelel a celá skupina se stříkající vodou přesunula do moře, kde několik dlouhých desítek minut zůstala. Nešlo nám to na rozum.

Logické řešení problému
S řešením přišel po chvíli Pali, „Oni se nás bojí, protože se k nim plazíme, jsou zvyklí na člověka vzpřímeného, svižně se pohybujícího!“. „Nesmysl“, odvětil jsem tónem světáka, který fotil všechna zvířata světa. Za pohlížení na turisty, volně procházející okolo navrátivších se tuleňů, jsme v povzdálí o prekérní situaci dále diskutovali. Až jsem se rozhodl, vzal jsem foťák do ruky a vydal se svižným krokem přímo k tuleňům. A co myslíte, že se stalo? Došel jsem k nim na tři metry a ty hory sádla se ani nepohnuly.

Jiný kraj, jiný mrav
Co s toho vyplívá? Jsou na Zemi místa, kde jsou zvířata na přítomnost člověka zvyklá a přiblížit se k nim je snadnější než na místě jiném. Buď je lidí příliš, a už od nich necítí nebezpečí, nebo je lidí tak málo (nebo je ještě nikdy nepotkali); za příklad uvedu třeba Falklandské ostrovy.
Dalším zvláštním úkazem může být i to, že když popluje ráno, stejně jako každý jiný den, po deltě řeky Madu Srílánec tmavé pleti, místní ledňáčci jej budou při vytahování garnátu na blízkém kmenu ignorovat. Ale pokuste se s lodičkou a dlouhým teleobjektivem o totéž. Ledňáček se s křikem zvedne, už když na něj v zákrytu za mangrovy pomyslíte.

Tuleni na ostrově Dune
První mládě tuleně se na ostrově Dune narodilo v roce 2001 a tento rok lze pokládat za počátek nové kolonie. Tuleňům se na na ostrově zalíbilo a již v roce 2007 se zde trvale zdržovalo 70 zvířat. Tato skutečnost jen potvrdila prospívání druhu v posledních letech. Přestože bylo v roce 1980 u pobřeží Holandska a Německa pouze několik kusů, nyní je jejich početnost na témže místě odhadována 2200 kusů. Co je však potěšující, dále stoupá.

To jen tak, občas mám pocit, že se mi některé zážitky rychle vykuřují z hlavy. Tohle je jedna z možností jak se tomu poměrně prakticky postavit do cesty.

Související odkazy
Ostrov Helgoland, nejen za terejem a tuleněm
Rypouš sloní, hrátky s největší šelmou

 

Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, 29.4.2010

Tuleň kuželozubý (Halichoerus grypus) Tuleň kuželozubý (Halichoerus grypus) Atlantic Grey Seal, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 650 mm, stativ Gitzo, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/500 s, ISO: 100, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ne, Vytvořeno: 11. dubna 2009 16:39:25, ostrov Dune (Německo)  Tuleň kuželozubý (Halichoerus grypus) Tuleň kuželozubý (Halichoerus grypus) Atlantic Grey Seal, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 650 mm, stativ Gitzo, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/800 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: +1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 11. dubna 2009 16:29:17, ostrov Dune (Německo) Tuleň kuželozubý (Halichoerus grypus) Tuleň kuželozubý (Halichoerus grypus) Atlantic Grey Seal, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 650 mm, stativ Gitzo, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ne, Vytvořeno: 11. dubna 2009 13:27:17, ostrov Dune (Německo) Tuleň kuželozubý (Halichoerus grypus) Tuleň kuželozubý (Halichoerus grypus) Atlantic Grey Seal, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, stativ Gitzo, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/320 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 12. dubna 2009 6:55:34, ostrov Dune (Německo) Tuleň kuželozubý (Halichoerus grypus) Tuleň kuželozubý (Halichoerus grypus) Atlantic Grey Seal, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, stativ Gitzo, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/500 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ne, Vytvořeno: 12. dubna 2009 6:49:04, ostrov Dune (Německo) Tuleň kuželozubý (Halichoerus grypus) Tuleň kuželozubý (Halichoerus grypus) Atlantic Grey Seal, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, stativ Gitzo, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/640 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 11. dubna 2009 19:48:09, ostrov Helgoland (Německo) Tuleň kuželozubý (Halichoerus grypus) Tuleň kuželozubý (Halichoerus grypus) Atlantic Grey Seal, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, stativ Gitzo, Clona: 5.0, Doba expozice: 1/800 s, ISO: 500, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ne, Vytvořeno: 12. dubna 2009 6:18:33, ostrov Dune (Německo)

 

 

 

Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
29. 04. 2010 , kategorie: příroda, savci
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(8 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář

Ahoj Ondro, pěkný fotky to se musí nechat, ta poslední na výšku je ale v mých očích přímo luxusní. Měj se
opět povedené :)
Tomas
mazec! :)
ta čtvrtá fotka nemá chybu! :-) tedy né že by ostatní měly...
:-) pěkné fotky
pali hradiský | www.fototatry.
hech, si spomínam :-)
Už sa na tie tulene zase celkom teším. Ale predtým viac na holandsko. potrebujem sa vyvaliť na pláži a na nič nemyslieť ...
Jiří Zuzánek
SUper, už se tam moc těším za měsíc ! To budou tuleňové fotojatky :-)
Chtěl jsem na Helgoland zrovna dnes odjíždět, bohužel to nakonec nevyšlo...Takže z článku mám o to větší radost:-)