Prodej videí na fotobance Shutterstock

Když jsem tu před časem psal o tom, jak vkládám popisnější fotografie zvířat na fotobanku Shutterstock, zmínil jsem, že tam cpu i svá krátká videa z přírody. Slíbil jsem, že něco napíšu i o tom. Postupem času jsem si ale uvědomil, že psát není o čem. Se s tím totiž vůbec nebabrám. Ale protože se mi pár návštěvníků stránek připomnělo, tak to tady máte.


Get Flash to see this player.


Proč natáčet, proč prodávat

Nejen každá digitální zrcadlovka nebo kompaktní fotoaparát, ale i chytrý mobilní telefon dokáže zaznamenat videosekvenci, ze které může mít někdo s jasným záměrem užitek, třeba na druhém konci světa.
Natáčejte, nic to nestojí a galerie vašich videí na fotobance Shutterstock pro vás může být pohodlným archivem toho, co máte natočeno (viz. níže).
Já osobně využívám možností natáčení zrcadlovkami zejména v momentech, kdy už nedokážu zvířata ve volné přírodě fotografovat. Buď bych přefocoval sám sebe, nejsou ideální podmínky, zvíře je daleko, nebo bych fotografií nebyl schopný vyjádřit to, co lépe zprostředkuje krátké video. Obzvláště, pokud je i pěkně zvukové.
Navíc si vždy říkám, že až bude někdy čas (pravděpodobně v domově důchodců, upoutaný na kolečkovém křesle), třeba se k natočenému materiálu vrátím a něco z toho poskládám. To, že se s tím nepatlám nyní, má hned několik důvodů. Neumím to a nebaví mě se to učit (nemám na to ani vhodný program), raději půjdu do lesa, protože látání smysluplných videí by byl hrozný žrout času.

Příprava videa pro vložení na fotobanku

Žádná není! Možná si bude dost zkušených “videomejkrů” poklepávat nevěřícně na čelo, ale já to cpu z paměťové karty rovnou na “Šutr”. Vlastně mi nic jiného ani nezbývá, ta plečka, co mám pod stolem (rozuměj “stolní počítač”!), by ta videa v mnoha případech ani nepřehrála. Obzvlášť, pokud mám dost místa na kartě a ukládám to v rozlišení 4K při 50 sn./s (což, pokud máte tuto možnost, doporučuji). Ten můj šrot to prostě neutáhne a o nějakém souvisejícím střihání videí tedy nemůže být ani řeč. Točte tak, ať to máte podobně. Bez náročného postprocesingu.
Expozici na digitální zrcadlovce nastavte co nejpřesněji, využívejte všech možností funkce Picture Style (obraz můžete velmi výrazně zatraktivnit, ty obrazové styly se dají totiž v zrcadlovce dále dotvářet!), ať výsledek vypadá co nejblíže vašemu záměru. Jisté “oživení” by mělo být samozřejmostí. Něco, jako jsem psal o svém fotobankeření s fotkami. Účelná je práce se zvukem, pokud to vaše zrcadlovka umí (Canon EOS 1DX Mark II ano). Výhledově mám vybraný i externí mikrofon, to až budu mít pocit, že jsem si dlouho něco nekoupil.
Osobně se mi osvědčily krátké sekvence délky 20 až 40 sekund. Raději toho natočte postupně více, můžete pak snadněji přímo ve fotoaparátu promáznout to, kde se nic moc neděje. Při natáčení si dávejte pozor vlastně jen na dvě věci. Neměly by tam být slyšet žádné hlasy (video na fotobance odmítnou) a obraz by měl být stabilizovaný, ideálně na stativu (pokud není, video na fotobance nepřekvapivě opět odmítnou).
Videa střihám přímo ve fotoaparátu, většina digitálních zrcadlovek Canon to umožňuje. Většinou je jen mírně zkrátím o začátek nebo konec, tam, kde se nic moc neděje. Pokud se něco děje furt, stejně si vždy fikněte první dvě vteřiny. Ve chvíli, kdy jste na těle fotoaparátu video spustili, sestavu jste rozkymáceli a je to vidět (obraz se třese). Ten, kdo bude video schvalovat, to hned uvidí a video odmítne (co na tom, že další vteřiny jsou pevné jak skála).
Nic víc není potřeba. Přiznávám, že tak 30 % videí, co mám na fotobance Shutterstock, jsem nikdy neviděl. Poprvé si své živé obrázky v případě zvědavosti pouštím až z jejich webu, když jsou sválená. Je to pro mne díky komprimaci a přehlednosti mnohem pohodlnější.
Pokud mi nějaká videa odmítnou, je to vždy jen proto, že mi do toho někdo kecá (málokdy fotím úplně sám).

Get Flash to see this player.


Nahráváme videa na fotobanku Shutterstock

Využijte možnosti FTP nahrávání. Je to jednoduché, po přihlášení se vám otevře příslušný adresář a už to můžete sypat ze složky do složky. Pro ty, co už mají účet pro fotky, to bude jednodušší, nemusí nic nového zakládat. Těm, kdo to ještě nezkoušeli ani s fotkami, doporučuji začít tu. Nebo ideálně až po krátkém studiu mého článku o začátcích na fotobankách.
Je to pohodlné, 60 GB videí z fotografování zvířat v Bulharsku se nahrávalo dva dny a nepotřebovalo to žádnou moji asistenci. Jak jsou videa na fotobance Shutterstock, jen čekají na popsání. V mém případě je to jednoduché, popisy vykopíruji ze svých schválených fotografií ze stejného místa, název a popis zvířete stejný, podobně jako klíčová slova. Vložení a popsání přesně 40 videí z Bulharska mi zabralo se vším všudy dvě hodiny. Čas tomu věnovaný se během dvou týdnu zaplatil prvními třemi prodanými videi.

Nečekejte zázračné výdělky, je to přehledný archiv

Na fotobance Shutterstok mám aktuálně asi 575 videí a každý měsíc prodám 6 až 14 videí v cenách 15 - 40 USD za jedno. Možná vás to překvapí, ale nejvíc jsem dostal za video natočené mobilním telefonem Apple iPhone 6s.
Vkládání videí je velmi příjemný doplněk k mému fotobankeření s fotkami. Výborný pasivní příjem, videa se tam budou válet třeba desítky let a generovat příjemný peníz. Což je praktičtější, než si to syslit doma na disku. Nejen, že po čase nebudete vědět, co na něm máte, ale ani za to žádnou kačku nedostanete.
Pro mne byla možnost vložit videa na Shutterstock prioritně výborná šance, jak hlavně pro sebe archiv zviditelnit. Komprimované náhledy na fotobance jsou pro mne ideální řešení. Chtěl jsem nějak smysluplně naplnit svoji doménu NatureVideo.cz. Když na odkaz kliknete, pochopíte, že to nebylo vůbec potřeba.

Jak jste asi z těch pár řádků pochopili, nebudu na školení úprav videí pro fotobanky ten pravý. Stejně jako jindy v životě se držím hesla, že nejjednodušší cesta je ta správná. Čas strávený u počítače nesnáším. Podobně jako u svého fotobankeření s fotkami, je pro mne zásadní minimalizace času, který tomu věnuji. Přestože jsem čas, kdy se fotobankami zabývám, za poslední rok zdvojnásobil, mělo to svůj význam. Oproti původním odhadům se fotobanky staly velmi příjemným zdrojem mých příjmu. Svůj článek z ledna 2016 snad v zimě opět zaktualizuji.

Související odkazy

Fotobanka Shutterstock, první rok fotobankéřem
Portfolio fotografií na fotobance Shutterstock
Portfolio videí na fotobance Shutterstock
Články o fotografování přírody

 

 

Get Flash to see this player.



Get Flash to see this player.



Get Flash to see this player.



Get Flash to see this player.



Get Flash to see this player.



Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
23. 07. 2017 , kategorie: akce, novinky
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(2 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář

Znovu jsem se po roce k vašemu článku vrátil a opět si uvědomil pár věcí, které bych mohl zlepšit.
Chci se zároveň zeptat, jak by vypadala aktualizace po roce?
Hezký den.
Díky za důvěrné info jak to s těmi videi na Shutterstocku vlastně funguje.