Špicberský zápisník, medvědí námluvy?

19.7.2013, Sjuøyane - Milý Špicberský zápisníčku, moc se ti omlouvám, že jsem se ti na dva dny odmlčel, ale byly k tomu objektivní důvody. Podnětů k fotografování bylo mnoho. Důkazem může být moje aktuální výborné rozpoložení (a zažehnané obavy, že z medvědího života nic neuvidíme) nebo nahlédnutí do adresáře s datem 17.7.2013, je v něm 90 GB fotografií a nutně potřebují promazat.

Medvěd lední (Ursus maritimus) Medvěd lední (Ursus maritimus) Polar Bear, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8 L IS II USM, fotografováno z ruky, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/1250 s, ISO: 800, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ne, Vytvořeno: 18. července 2013 0:53:26, Sjuøyane, Špicberky (Norsko)

Čerstvý tuleň na jídelníčku

Okolo 15. hodiny odpoledne jsme v dálce před lodí zahlédli dvojici medvědů. Jednalo se pravděpodobně o odrostlejší sourozence, kteří zůstali spolu nebo mladý pár. Protože v jejich blízkosti byl led zbarvený krví a na něm částečně sežraný tuleň, vše nasvědčovalo tomu, že na místě medvědi i chvíli zůstanou. Moře bylo klidné, proto jsme se rozhodli pro přiblížení mezi ledovými krami v malém člunu.
Přes prvotní vylekání, kdy medvědi začali od načaté potravy odcházet, se po chvilce vrátili a my s nimi zůstali skoro tři hodiny. Neustále spolu dováděli, na ledu, ale i ve vodě.
Pro mne to bylo přesně to, co jsem chtěl, žádný nudný nehybný medvěd na ledu, ale nějaká akce. Když se medvědi rvali, během 20 minut fotografování jsem zaplnil paměťovou kartu.
Přestože byli medvědi na ledové kře a my ve člunu, musím přiznat, že z jejich přímého pohledu ze vzdálenosti 15-20 metrů jsem měl trochu strach. Na druhou stranu, byli čerstvě nažraní, nic tedy nehrozilo.

Mořské skotačení mladých medvědů

Potkat spolu dva dospělé jedince medvěda ledního je spíše rarita a v podstatě jediná možnost, jak fotografovat nějaké šarvátky. Ti naši mlaďoši nijak nezklamali.
Když jde medvěd v klidu po čtyřech, jeho velikost lze jen odhadovat. Ovšem jak se zvedne na zadní a otevře při tom tlamu, nemá na Zemi nepřítele. Impozantní zvíře, o jehož velikosti jsem se během dne poměrně zblízka několikrát přesvědčil.
Když se medvědi neprali na ledu, šli po sobě ve vodě. Nejčastěji z hladiny koukala jen mokrá hlava, jindy i polovina těla. Pokaždé, když se z výletu do moře vrátili, stékala z jejich kožichu voda, kterou vždy po pár krocích zuřivě oklepávali.
K medvědům, kteří se v průběhu dne zdržovali v blízkosti mrtvého tuleně, jsme se ještě vrátili pozdě večer, kdy bylo obstojné světlo (rozuměj ne tak ostré, slunce tu nikdy nezapadá) a strávili s ním další tři hodiny.
Bohužel odhaduji, že to, co jsme viděli, v další části cesty asi jen obtížně něco překoná.

Související odkazy

Ostatní díly Špicberského zápisníčku (Norsko)
Špicberky, na poslední chvíli za medvědy ledními (Norsko)
Polární záře na mrazivém Islandu (Island)
Buřňák lední, strážci islandských vodopádů (Island)
Sněhule severní, na hranici islandské noci (Island)
Canon EF 24-70mm f/4 L IS USM (testováno na Islandu)
Pižmoň severní, nejnudnější zvíře na světě (Norsko)
Bělokur horský, protažení na ledové pláni (Norsko)
Skandinávie, ve sněhu a ledu (Norsko)
Tetřívek obecný, 16 samečků na jednu samičku (Švédsko)
Jeřáb popelavý, mlhavé chladné ráno (Švédsko)
Finsko a Dánsko, zprávička z fotografické cesty (Finsko)

 

 

Medvěd lední (Ursus maritimus) Medvěd lední (Ursus maritimus) Polar Bear, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8 L IS II USM, fotografováno z ruky, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/2500 s, ISO: 800, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 17. července 2013 22:09:49, Sjuøyane, Špicberky (Norsko)  Medvěd lední (Ursus maritimus) Medvěd lední (Ursus maritimus) Polar Bear, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8 L IS II USM, fotografováno z ruky, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/1600 s, ISO: 800, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 17. července 2013 23:02:33, Sjuøyane, Špicberky (Norsko) Medvěd lední (Ursus maritimus) Medvěd lední (Ursus maritimus) Polar Bear, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8 L IS II USM, fotografováno z ruky, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/2500 s, ISO: 500, Kompenzace expozice: -1, Blesk: Ne, Vytvořeno: 17. července 2013 22:23:26, Sjuøyane, Špicberky (Norsko) Medvěd lední (Ursus maritimus) Medvěd lední (Ursus maritimus) Polar Bear, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8 L IS II USM, fotografováno z ruky, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/1250 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: +1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 17. července 2013 23:26:11, Sjuøyane, Špicberky (Norsko) Medvěd lední (Ursus maritimus) Medvěd lední (Ursus maritimus) Polar Bear, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8 L IS II USM, fotografováno z ruky, Clona: 3.5, Doba expozice: 1/3200 s, ISO: 100, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 17. července 2013 17:37:35, Sjuøyane, Špicberky (Norsko)

 

 

Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
07. 08. 2013 , kategorie: cesty, deníky
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(18 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář

Paráda! Úvodní a ty poslední tři jsou pecka!! Gratuluji (a taky trochu závidím :-)
Michal Mašík
Tak to je velká krása. První a poslední tři jsou pro mne nejlepší. Být tak blízko medvědům musel být velký zážitek a určitě adrenalin.
Petr Jiricny
Ondreji velmi povedene a krasne fotky!
Heleno neznam Vas ale musite byt asi zvlastni clovek kdyz pisete takove blbosti, proc by Ondra jezdil fotit nekam aby nekoho nastval??? No nic obcas se i hlupaci najdou -:)
No paráda, tak to bych si nechal líbit, i když mám raději ty teplejší kraje :-), musel to být skvělý zážitek
Moc mě těší, že fotografie medvědů líbí. Už mám zpracováno asi 50 fotografií, které nechám trochu uležet a pak vyberu ty, co budou zajímavé i po čase. aby tu byly ve větším rozlišení. Díky za zatavení, dvě pokračování Špicberského zápisníčku ještě mám.
Erik
Nemám slov, dokonalé len tak ďalej !!! Všetky fotky dať vytlačiť v životnej veľkosti :-)
Helena Kuchynková
Ondro, hooodně lidí jsi musel naštvat!!! Moc Ti to přeji a gratuluji!!!!
Olda
Gratuluji pane fotografe. Nádherná, možná až nevídaná podívaná a určitě to ještě není to nej. Tu s tím stojícím méďou uplně vidím někde na zdi ve velikosti 3x2m.
Honza Miklín
Dost dobré!
Dušan Vainer
Tyvogo... To je piknik :-D Ondro, asi ti začnu zase vykat.
Marek Drha
Tak na tohle jsem se těšil. Nemám slov.
Marta
Boží! Stojící meděd :D je impozantní.
Vladimír
Nádhera!
lendusek
ČTE SE TO ONDRO JEDNÍM DECHEM, I FOTKY překrásné,je to na celou výstavu
Rostislav Stach
Nádhera, normálně Ondro, závidím :-) A gratuluji!
tibor
tak tady se vskutku zadařilo :-) moc pěkné obrázky.
...á.... už to začíná :-D. Mě to bylo jasný že to pěkný nevybalíš hned. Pěkná práce příteli!!!
Jirka
Nádherná fota, moc jsme Vám přál, aby jste "ulovil" to, za čím jste jel! I nadále hodně štěstí!