Národní park Tikal, guatemalské zastavení

Pouze tři hodiny jízdy od městečka San Ignacio v Belize, leží jedna z nejvýznamnějších a nejrozlehlejších mayských památek. Guatemalský Tikal není pouze vhodným místem k návštěvě pro milovníky předkolumbovské historie a ale i poměrně význačnou ptačí lokalitou. Rozlehlý národní park jsme krátce poznávali pouze ve snadno přístupném místě vykopávek a pár ptačích zástupců vám na fotografiích představím.

Guan chocholatý (Penelope purpurascens) Guan chocholatý (Penelope purpurascens) Crested Guan, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 650 mm, stativ Gitzo, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/1600 s, ISO: 640, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 8. ledna 2011 16:53:05, Parque Nacional Tikal, El Petén (Guatemala) Snadno dostupné mayské pyramidy
Díky poměrně slušné silnici (až na pár velmi prašných štěrkových úseků) je Tikal z Belize snadno dosažitelný a jediným zdržením je hraniční procedura při vstupu do Guatemaly. Výstupní a vstupní razítko těsně vedle sebe, ale zabralo nám to skoro půl hodiny. Avšak, pohraničníci nám díky zkušenému místnímu Amíkovi, který nám dělal řidiče, problémy nedělali. Ani jsme se neprotáhli a už se za naší silnou terénní dodávkou prášilo směrem k Tikalu.
Mayské památky v Tikalu jsou poměrně hojně navštěvované, jak místními, tak cestovateli z celého světa. Dobrým důkazem bylo naše večerní posezení u piva v hospodě, kdy nás při odchodu od stolu oslovila paní plynnou češtinou: „Mějte se hezky a pozdravujte v Plzni“. Čecha potkáš vždy a všude!

Překvapivý ornitologický unikát
Ač je místo zajímavé především z historického pohledu, nás přitahovalo něco jiného. Národní park Tikal je několika autory řazen mezi nejlepší ornitologické lokality na světě. Trochu se mi tomu nechtělo věřit. Uprostřed lesa, v poměrně monotónní krajině bez větších vodních ploch a toků a na místě hojně navštěvovaném lidmi? Ale stejně jako vždy, i tady jsem chtěl mít vlastní názor, v klidu si to okouknout. Nemůže se stát nic horšího, než to, že nic nevyfotím, jako na cestách už mnohokrát.
Knížky nelhaly! Už při cestě po silnici jsme se několikrát na poslední chvíli vyhnuli nějakému zvířátku. Že to nebyla setkání náhodná, dokládali žluté upozorňovací cedule, na kterých byl černě vyobrazen nějaký pták, nosál nebo třeba jaguár.

Nutnost být vždy připraven
Hned jak jsme dvěma kroky opustili parkoviště, už se to „rozběhlo“. Nosál přecházející štěrkovou cestu, ovocný strom obalený vlhovci obrovskými (Psarocolius montezuma), o kousek dál v korunách se pasoucí chápani středoameričtí (Ateles geoffroyi) nebo aguti na zemi pod nimi.
Když jsme se jednou postraní stezkou ponořili do hustšího lesa, dvacet metrů před námi velmi provokativně přeběhl samec krásného hoka proměnlivého (Crax rubra), kterého jsem ve volné přírodě viděl poprvé v životě. To už jsem věděl, že při trekování v parku musím mít stativ s pětistovkou neustále na rameni a být každou vteřinu připraven. Ten den se mi to ještě mnohokrát vyplatilo (byť to bylo pro kůstky v rameni likvidační).

Focení zvířat zdravě přívětivé
Asi největší výhodou při fotografování v Tikalu je to, že ač jste ve vzrostlém lese, jsou zvířata vidět. Prostě jich tam je tolik, že dřív nebo později nějaké potkáte. Přidanou hodnotou je pak skutečně přírodní prostředí. Mám 2 GB sojek hnědých na sto způsobů od krmítka v Belize, ale ta „divoká“ z Guatemaly se mi líbí nejvíc. Navíc, díky přítomnosti lidí, nejsou zvířata tolik ostražitá a je prostor je alespoň pár desítek vteřin fotografovat. Ale pozor, stále se chovají přirozeně! Na rozdíl třeba od kostarického národního parku Manuel Antonio, kde dostalo během pěti let chování opic, nosálů a mývalů obludných rozměrů, které už nemají s přírodou nic společného. Obtěžují lidi na pláži, kradou svačiny (nebo Pavlovi tabák z fotobatohu) a kolikrát vám nezbývá nic jiného než vzít klacek do ruky. V Tikalu je focení zvířat ještě pořád takové zdravě přívětivé.
K mým největším zážitkům v Národním parku Tikal patří fotografování trogona Massenova (Trogon massena), který mi dal prostor pro fotku asi pětkrát na místech vzdálených od sebe ani ne 500 metrů. Nahánění guana chocholatého (Penelope purpurascens), jenž seděl tak hloupě, že se mi nevešel do hledáčku a musel jsem kvůli němu odcouvat do jezírka s krokodýly, nebo sledování šesti mladých klouzáků příčkovaných (Dendrocolaptes sanctithomae), které mamča učila zobat mravence z mraveniště.

Slepice s lentilkami na hlavě

Asi jediným opravdu oprsklým druhem v Tikalu je zajímavý krocan paví (Meleagris ocellata), který se volně prochází mezi návštěvníky pyramid a posedává na památkách a jsou tu pro jeho fotografování výborné podmínky. Toto velmi vzácné zvíře, které je endemitem Yucatanského poloostrova a jenž se v hojnějším počtu vyskytuje pouze tady, zde fotí vlastně každý a jen ten největší ignorant přírody si jej z Tikalu na paměťové kartě neodveze. O tom, že má focení krocana pavího jedno drobné prokletí, tu napíši podrobně samostatně, fotek mám neúměrně moc a ta podivně krásná „slepice s lentilkami na hlavě“ si to zaslouží.

Zpětně si říkám, že jedinou vadou našeho výletu do Guatemaly bylo to, že byl příliš krátký. Do auta jsem nasedal totálně zmordovaný a s modřinou od stativu na rameni, ale s předsevzetím, že se do této poměrně rozlehlé země vrátím. I proto, že je tu hodně aktivních sopek a kvesalové chocholatí tu mají nejdelší ocasy.

 

Související odkazy
Tajůplné pipilky z Punta Corda
Fotografování v Belize, krátké ohlédnutí
Fotograf kolibříků botanikem v tropech
Za kolibříky do Ekvádoru
Fotografování na Falklandách, zpráva z cesty II.
Fotografování na Falklandách, zpráva z cesty I.
Volunteer Point, první tučňáci
Fotoexpedice za tučňáky, Falklandské ostrovy 2009
S fotoaparátem nejen za kolibříky
Měsíc v království tropické přírody
Sri Lanka, postřehy z fotografické cesty

 

Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, 28.1.2011

 

Trogon Massenův (Trogon massena) Trogon Massenův (Trogon massena) Slaty-tailed Trogon, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM + TC Canon 1.4x, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 910 mm, stativ Gitzo, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/80 s, ISO: 1000, Kompenzace expozice: +1/3, Blesk: Ano, Vytvořeno: 8. ledna 2011 10:43:53, Parque Nacional Tikal, El Petén (Guatemala) Aguti středoamerický (Dasyprocta punctata) Aguti středoamerický (Dasyprocta punctata) Agoutii, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM + TC Canon 1.4x, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 910 mm, stativ Gitzo, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/160 s, ISO: 1000, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 8. ledna 2011 10:01:48, Parque Nacional Tikal, El Petén (Guatemala) Sojka hnědá (Cyanocorax morio) Sojka hnědá (Cyanocorax morio) Brown Jay, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM + TC Canon 1.4x, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 910 mm, stativ Gitzo, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/200 s, ISO: 1000, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ano, Vytvořeno: 8. ledna 2011 10:25:43, Parque Nacional Tikal, El Petén (Guatemala) Klouzálek příčkovaný (Dendrocolaptes sanctithomae) Klouzálek příčkovaný (Dendrocolaptes sanctithomae) Northern Barred Woodcreeper, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 650 mm, stativ Gitzo, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/200 s, ISO: 500, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ano, Vytvořeno: 8. ledna 2011 16:10:17, Parque Nacional Tikal, El Petén (Guatemala)

Chápan středoamerický (Ateles geoffroyi) Chápan středoamerický (Ateles geoffroyi) Black-handed Spider Monkey, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM + TC Canon 1.4x, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 910 mm, stativ Gitzo, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/200 s, ISO: 1000, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ano, Vytvořeno: 8. ledna 2011 11:49:42, Parque Nacional Tikal, El Petén (Guatemala) Momot černolící (Momotus momota) Momot černolící (Momotus momota) Blue-crowned Motmot, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM + TC Canon 1.4x, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 910 mm, stativ Gitzo, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/400 s, ISO: 1000, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ano, Vytvořeno: 8. ledna 2011 10:47:48, Parque Nacional Tikal, El Petén (Guatemala) Guan chocholatý (Penelope purpurascens) Guan chocholatý (Penelope purpurascens) Crested Guan, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 500 mm, stativ Gitzo, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/160 s, ISO: 800, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ano, Vytvořeno: 8. ledna 2011 14:59:44, Parque Nacional Tikal, El Petén (Guatemala) Krocan paví (Meleagris ocellata) Krocan paví (Meleagris ocellata) Ocellated Turkey, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 650 mm, stativ Gitzo, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/400 s, ISO: 500, Kompenzace expozice: -1, Blesk: Ne, Vytvořeno: 8. ledna 2011 15:35:01, Parque Nacional Tikal, El Petén (Guatemala)

 

 

 

 


 

Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
28. 01. 2011 , kategorie: cesty, svět
Klíčová slova
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(1 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář

Jiri Plekanec
Ten Guan to je paradnik ! Maysti knezi meli prevleky takovych operencu. No a E.V.Däniken by je s jistotou urcil jako mimozemske:)))