Canon EF 200mm f/2.8 L USM

Již je to skoro rok a půl, co jsem si objektiv Canon EF 200mm f/2.8 L USM pořídil, proto je nejvyšší čas povědět si o tomto objektivu něco více. Objektiv se natrvalo zabydlel v mém fotografickém batohu a dlouho tam zůstane. Protože nemám rád laboratorní zkoušení fotografické techniky, pouze v článku přiblížím výhody a zmíním drobné nedostatky. Nechci, aby článek vyzněl jako jediná možná pravda, prezentuji pouze svůj pohled. Někdo může mít priority odlišné, proto sáhne po objektivu jiném.

Canon EF 200mm f/2.8 L USM Canon EF 200mm f/2.8 L USM Objektiv na první pohled působí malým dojmem, když si jej položíte vedle objektivu Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM je jen nepatrně delší (délka 135 mm).Důvodů proč si pořídit světelný objektiv s ohniskem 200mm jsem měl více. Přes nesporné kvality objektivu Canon EF 400mm f/5.6 L USM má dvě vady, nízkou světelnost a dlouhou minimální zaostřitelnou vzdálenost (3,5 m). Kratší světelný objektiv tedy pomůže ve chvílích, kdy čtyřstovka nestačí a v případě, že je málo světla nebo je příliš blízký fotografovaný objekt.
Dvoustovku jsem kupoval především na kolibříky. Kolibřík má pouze několik málo centimetrů, proto se k nim při použití Canon 400mm f/5.6 kvůli vysoké minimální zaostřitelné vzdálenosti nedostane tak blízko. Při kombinaci Canon EF 200mm f/2.8 L a telekonvertor je to 1,5 m, což je ideální.
Moje priority při pořizování fotografické techniky jsou stále stejné, co nejdokonalejší optické vlastnosti objektivu (fotografie větší než 1 m), nízká hmotnost (pro cesty do odlehlých míst světa) a nízká cena (při případném okradení nebo zničení menší ztráta).

Kolibřík purpurový (Campylopterus hemileucurus) Kolibřík purpurový (Campylopterus hemileucurus) Violet Sabrewing, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2.8 L USM + TC Canon 1.4x, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 364 mm, stativ Gitzo 1227 LVL, Clona: 5.0, Doba expozice: 1/640 s, ISO: 500, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ano, Vytvořeno: 5. února 2008 16:12:52, La Paz (Kostarika)Proč právě tento
Jednoduše proto, že splňoval požadavky popsané výše. Z jeho předností bych nejvíce vyzdvihl, nízkou hmotnost (725 g), nízkou cenu (20 tis. Kč), perfektní ostrost a přenos kontrastu, neuvěřitelná rychlost zaostřování (u letovek papuchalků obstál lépe než mnohonásobně dražší Canon EF 300mm f/2.8) nebo i příjemná černá povrchová úprava.

Proč ne Canon EF 70-200mm f/2.8 L (IS) USM, v touze po světelném výkonném objektivu se tato varianta nabízí, ale má pro mě několik vad. Především hmotnost, objektiv je dvakrát těžší než monofokální Canon EF 200mm f/2.8 L USM, což už je výrazný rozdíl. Zoom objektiv je jistě fajn na reportáž, do města nebo do sportovní haly, bohužel pro cesty do přírody je snad pouze pro zdatné fotografy. Druhou věcí je cena, opět téměř dvojnásobná, s levnějším objektivem můžete v terénu bez obav fotografovat, při drobné nehodě se pak nejedná o takové neštěstí jako v případě verze s proměnlivým ohniskem. Navíc, čím více optických členů v objektivu, tím máte k porouchání blíže (pro verzi IS to platí ještě více).
Zoom objektiv bude mít vždy horší optické vlastnosti, jeho plnohodnotné používání s telekonvertory je téměř vyloučeno, kresba objektivu tím značně utrpí. Navíc se tím hodně zpomalí automatické ostření (AF). Jako drobnost může připadat někomu to, že mi vadí i ta bílo-šedá barva objektivu, která všude přitahuje pozornost.

Proč ne Canon EF 70-200mm f/4.0 L (IS) USM, z podobných důvodů jako zoom verze f/2.8. Nepatrně horší optické vlastnosti a nižší světelnost způsobí pomalejší automatické zaostřovaní. Telekonvertory sice na objektivu fungují, ale kombinace jsou obtížně použitelné (ještě pomalejší AF, horší kresba sestavy). A v neposlední řadě opět ta světlá barva objektivu.

Proč ne Sigma 70-200mm f/2.8 APO EX HSM
, protože je to Sigma, s problémy, které se opakují už řadu let. Při koupi objektivu je nutné vyzkoušet několik kusů objektivů a najít jeden, který si s vaším objektivem nejlépe sedne (což samozřejmě není vždy možné). Navíc u objektivů Sigma se vám může snadno stát, že po pár letech vám nebude na nově pořízeném těle Canon fungovat, pak je nutná návštěva servisu a tzv. přečipování. Co mě na objektivu zaujalo je poměrně příjemná povrchová úprava. Bohužel při častém používání se ten matný povrch velice snadno oloupe. Sympatická je cena (srovnatelná s Canon EF 70-200mm f/4.0), méně sympatická opět hmotnost a kombinace telekonvertory.

Ara arakanga (Ara macao) Ara arakanga (Ara macao) Scarlet Macaw, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2.8 L USM + TC Canon 1.4x, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 364 mm, fotografováno z ruky, Clona: 5.0, Doba expozice: 1/500 s, ISO: 800, Kompenzace expozice: -1 EV, Blesk: ano (Canon 580 EX II + Better Beamer, - 2EV), Vytvořeno: 17. února 2008 14:32, KostarikaKonstrukce objektivu Canon EF 200mm f/2.8 L USM
Objektiv na první pohled působí malým dojmem, když si jej položíte vedle objektivu Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM je jen nepatrně delší (délka 135 mm). Na první pohled zaujme příjemná kovová úprava s červeným kroužkem okolo přední čočky, obvyklý znak řady „L“. Ostřící kroužek má příjemný chod, ani příliš volný ani nikterak nedrhne. Díky precizní konstrukci nikoho nepřekvapí, že objektiv je vodě odolný, což se mi v tropickém dešti mnohokrát potvrdilo. Objektiv má obrubu na stativovou objímku, která se bohužel v balení s objektivem nedodává, což beru jako první velký nedostatek. Ještě větší ostuda je však to, že objímka stojí více jak 3 tis. Kč. Navíc jako podvod beru to, že nás Canon nutí koupit objímku přímo pro objektiv Canon EF 200mm f/2.8 L USM, přestože na něj dokonale pasuje objímka ze čtyřstovky, což se (pokud to sami nevyzkoušíte) nikde nedozvíte. Trochu nevýhodou může být někdy i to, že je stativová objímka příliš blízko u těla fotoaparátu, což na některých stativových hlavách působí potíže.
Na vrchní části nasazeného objektivu je stupnice zaostřené vzdálenosti a přepínání AF a MF. Hned vedle můžete zvolit mezi ostřením 1,5 m až nekonečno a 3,5 m až nekonečno.
Trochu nevýhodou je i použití závitu na filtry o průměru 72 mm, který není zcela běžný (moje další objektivy mají průměr 77mm). Na objektivu mám trvale nasazen kvalitní UV filtr, především jako ochranu, ať už proti ulpění kapek při fotografování v dešti nebo jako ochrana při pádu (drobné nehody v terénu).
Samostatnou kapitolou je sluneční clona dodávaná v balení s objektivem. Je škoda, že Canon ustoupil ve verzi II. objektivu od vestavěné vysouvací clony. Toto řešení, použité na objektivech 400/5.6 a 300/4 se mi jeví jako dokonalé a je škoda, že se již u nových objektivů nepoužívá. Objektiv je tak mnohem skladnější a používání pohotovější a praktičtější. Někdy si říkám, že kdybych někde v bazaru zahlédl verzi objektivu 200/2.8 s vysouvací clonou, že jej za ten nový klidně vyměním.

Použití telekonvertorů na objektivu

Právě při použití telekonvertorů nabývá objektiv největší přidanou hodnotu. Při použití TC Canon 1.4x a TC Canon 2x získáváte ve fotografické brašně dokonalý objektiv 200 – 400 mm f/2.8 – 5.6, který může být tím jediným univerzálním při dalekých cestách. Je tomu obtížné uvěřit, ale při použití telekonvertorů na objektivu, je na výsledném snímku vůbec nepoznáte, ostrost je dokonalá. S TC Canon 2x, pouze mírně ubývá kontrast. Co se týče rychlosti AF, s TC Canon 1.4x je rychlost srovnatelná jako bez TC. S použitím TC Canon 2x pak je již AF mírně pomalejší, ale stále velmi dobře použitelný, třeba i na letovky kolibříků.
Používání TC Kenko 1.5x SHQ je na Canon EF 200 mm f/2.8 L USM nemožné. Objektiv při zaostřování více jak vteřinu osciluje kolem místa ostření než se ustálí na tom, co má být ostré. Což jej samozřejmě činí v praxi nepoužitelným. Je to trochu překvapivé, protože třeba kombinace Canon EF 400mm f/5.6 + TC Kenko 1.5x je po všech stránkách dokonalá (ostrost, rychlost AF, nekecání do clony).
Používáním Canon EF 200mm f/2.8 L USM s telekonvertory získáte nejuniverzálnější kombinaci objektivů 200 a 400 mm pokud je vaší prioritou nízká hmotnost a nízká cena technicky dokonalé fotografie. Například kombinací s TC Canon 2x dostanete nejmenší a nejlehčí monofokální objektiv o ohnisku 400mm, navíc v kvalitě, která je téměř totožná s výstupem z Canon EF 400mm f/5.6 L USM.

Kolibřík měděnohlavý (Elvira cupreiceps) Kolibřík měděnohlavý (Elvira cupreiceps) Coppery-headed Emereld, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2.8 L USM + TC Canon 1.4x, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 364 mm, stativ Gitzo 1227 LVL, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/1600 s, ISO: 500, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ano, Vytvořeno: 5. února 2008 21:34:47, La Paz (Kostarika)Rychlost automatického zaostřování
Asi nejlépe se o kvalitách objektivu přesvědčíte při fotografování nějaké akce. Například pokud fotografujete objekt, který se k vám přibližuje. Může to být atlet, který běží proti vám, papuchalk vracející se do hnízda, kolibřík v letu nebo třeba jen na zkoušku lokomotiva parního vlaku.
Ať vyberete centrální bod, nebo necháte výběr bodu na fotoaparátu, vždy stíhá fotoaparát ostřit na přibližující se objekt a to i se staršími poloprofesionálními fotoaparáty (20D, 30D).
Jak už jsem naznačil výše, použití TC Canon 1.4x ostření nezpomalí, při použití TC Canon 2x je už zpomalení znatelné.

Fotografie aneb optická kvalita
Více než ostrost, na kterou jsem byl zvyklý už z objektivu Canon 400/5.6, mě u objektivu zaujal přenos kontrastu. Fotografie jsou přirozeně kontrastní a při zpracování RAWu máte mnohem méně práce. To je díky světelnosti f/2.8, do objektivu jde více světla.
Menší vadou, daní za super ostrý výstup, je občasný vznik moaré a to zejména v peří ptáků. Nejnáchylnější proto je fotoaparát Canon EOS 5D a těla řady 1D. Použití TC Canon 1.4x na objektivu poznáte pouze mírným úbytkem kontrastu, avšak při použití TC Canon 2x už i nepatrným snížením ostrosti, ale stále je výstup lepší než z Canon EF 100-400mm na dlouhém konci.

Papuchalk bělobradý (Fratercula artica) Papuchalk bělobradý (Fratercula artica) Atlantic Puffin, Autor: Ondřej Prosický| NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 30D, Objektiv: Canon EF 200mm f/2.8 L USM,Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 320 mm, fotografováno z ruky, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/250 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 3. července 2007 18:02:16, Kaldekloven, ostrov Runde (Norsko)Příklady použití objektivu
Jak už jsem naznačil v úvodu, jsou chvíle, kdy je světla opravdu málo. Příkladem toho může být ledňáček, k jehož hnízdu se každý rok vracím. Jeho hnízdo je pod vzrostlými stromy a světlo tam jde během dne pouze několik málo desítek minut. Pravě tehdy raději než 400/5.6 použiji 200/2.8 s TC 1.4x, světla jde do sestavy více a můžu zůstat na ISO 400 (nutností je však použití dokonalého krytu).
Druhým příkladem mohou být letovky papuchalků. Pokud sedíte v blízkosti hnízd, je objektiv 400/5.6 při návratu papuchalka z moře příliš dlouhý. Papuchalk se při svém návratu delším ohniskem i hůře hledá. Pravě tehdy je použití objektivu Canon EF 200mm f/2.8 L USM vhodnější. Navíc, do objektivu jde více světla, tzn. že je i zaostřování rychlejší a přesnější.
Samostatnou kapitolou by bylo fotografování kolibříků. Dlouhý teleobjektiv je obvykle málo vhodný, protože má příliš dlouhou minimální zaostřovací vzdálenost. Kolibřík má pouze několik málo centimetrů a nikdy se kvůli tomu nedostanete k němu tak blízko, aby vyplňoval celé políčko. Zrovna tehdy je vhodná kombinace 200/2.8 + TC 2x. Získáte dokonalý „makroteleobjektiv“, se kterým můžete ostřit od 1,5 m, což je dokonalé. Podobně lze takto fotit v přírodě i plaší motýly a vážky.

Na krajinu s teleobjektivem

Trochu netypicky používám objektiv Canon EF 200mm f/2.8 L USM při fotografování krajiny. Co si budeme nalhávat, v Česku už je jen málo míst, které zaujmou jako širší celek. Vždy je něco co bude na výsledné fotografii rušivého (elektrické vedení, novostavba, silnice, apd.). Proto je dobré naučit se hledat detaily v krajině, kdy bude teleobjektiv tím, co vám přiblíží neobvyklé pohledy. I člověk, který stojí při fotografování z vyhlídky vedle vás, se pak bude podivovat, odkud to bylo foceno.
Fotografování krajiny teleobjektivem má několik úskalí, kterým je důležité se věnovat. U krajiny více než u zvířat záleží na tom, aby byla fotografie dokonale ostrá. Proto doporučuji používat stativovou objímku, soustředit se na to, na čem máte rozložený stativ a především používat předsklopení zrcátka na fotoaparátu. Jen tehdy docílíte ostrých fotografii. Pokud bude sestava ke stativu přidělána tělem, je velmi pravděpodobné, že budete mít snímek rozmazaný. Monofokální teleobjektivy jsou obecně ostré jak břitva, proto budete překvapeni (na rozdíl od širokoúhlých zoom objektivů), kolik detailů na výsledné fotografii uvidíte.

Mlha v Českém Švýcarsku Mlha v Českém Švýcarsku Jetřichovice, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Aparát: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2.8 L USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 260 mm, stativ Gitzo 1227 LVL, Clona: 14, Doba expozice: 1/15 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: +1/3 EV, Blesk: ne, Vytvořeno: 30. září 2007 7:41, Mariina vyhlídka, NP České Švýcarsko, Bohemian Switzerland (Česko)Makroobjektiv, proč ne
Aby byl výčet univerzálností ještě bohatší, zmíním, jak Canon EF 200mm f/2.8 L USM používat jako makroobjektiv. Pro tento účel, aby se minimální zaostřitelná vzdálenost ještě více zkrátila, potřebujete mezikroužek o velikosti alespoň 20 mm. Lze použít i silnější, a mít tak přiblížení větší, ale tehdy už se výrazněji sníží světelnost objektivu a je i ztížené přesné zaostření. Není nutné hned kupovat originál Canon Extension Tube, postačí například i Kenko, třeba za pár stovek korun z bazaru. Mezikroužky nemají žádnou optiku, proto je to jedno.
Tato sestava je vhodná především na fotografování motýlů a vážek, ale velmi dobře se tím dají fotografovat květy rostlin nebo třeba orchideje. Vzhledem k absenci optiky v mezikroužku nedochází k žádnému zhoršení kresby a ostrosti, na rozdíl od použití třeba předsádkové čočky, která má na výsledný obraz výrazný negativní vliv.

Třístovka pro chudé
Když si uvědomíte, že pokud nasadíte Canon EF 200mm f/2.8 L USM na APS-C fotoaparát (s kropem 1,6x) a získáte tak výsledek jako z Canon EF 300 f/2.8 L IS ISM je cena objektivu téměř zadarmo. Rychlost ostření a ostrost je shodná a navíc máte výhodu v tom, že je to lehčí a méně nápadné. Navíc, pětinová cena objektivu proti třístovce je opravdu silným argumentem.
Objektiv je v Česku běžně k dostání v mnoha obchodech a jeho cena s DPH se nyní pohybuje od 19 tis. do 21 tis. korun. Výrazně levnější alternativou je pak nákup v USA, kdy vyjde na pouhých, těžko uvěřitelných, 10 tis. korun.

Káně lesní (Buteo buteo) Káně lesní (Buteo buteo) Common Buzzard, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2.8 L USM + TC Canon 1,4x, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 364 mm, fotografováno z ruky, Clona: 5.0, Doba expozice: 1/800 s, ISO: 500, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ne, Vytvořeno: 21. října 2007 11:10:31, sokolnicky vedený pták, Křižánky, Vysočina (Česko)Konkurenční Nikon nic podobného neprodává
Pro fotografy používající fotoaparáty Nikon mám jednu smutnou zprávu. Stejně jako v případě objektivu Canon EF 400mm f/5.6 L USM, byste pro pevnou dvoustovku u firmy Nikon ekvivalent hledali marně. Podobně světelný monofokální teleobjektiv za tak bezkonkurenční cenu nikdy nevyráběl. V jejich současné nabídce najdete jeden předražený zoom 70-200/2.8, ještě více předražený monofokál 200/4 a o speciálním teleobjektivu 200/2 za 130 tis. nemá snad ani smysl mezi normálními smrtelníky uvažovat.
Jsem rád, že jsem při svých prvních krůčcích s fotoaparátem v roce 2003 zvolil právě Canon. Nabídka jejich objektivů je až neskutečně široká a musí uspokojit každého fotografa. Vždyť jenom těch velmi kvalitních objektivů s ohniskem 200 mm má nyní v nabídce sedm v cenách od 19 – 140 tis.!

Pár slov na závěr

Přestože jsem objektiv kupoval především kvůli momentální velmi výhodné nabídce a hlavně na zkoušku, našel si při mém fotografování nezastupitelné místo. Jsou situace, kdy bych nemohl použít nic jiného. V posledních dvou letech jsem začínajícím fotografům mnohokrát odpovídal na otázku, zda na fotografování zvířat objektiv Canon 400/5.6 nebo 70-200/2.8 + TC s jednoznačnou odpovědí, že nejlepší je 400/5.6. Avšak pokud bych měl nyní do začátku doporučit pouze jeden, byl by to právě Canon EF 200mm f/2.8 L USM s telekonvertory. Univerzálnost, dokonalé optické vlastnosti (ostrost, přenos kontrastu), rychlost ostření jako s 300/2,8, malé rozměry a opravdu velmi nízká cena.
Určitě se v mém podání nejedná o plnohodnotný test, jen jsem chtěl přiblížit pár postřehů z pravidelného používání objektivu, které mohou pomoci fotografům přírody při rozhodování, co si pořídit.

Objetiv Canon EF 200mm f/2.8 L USM si můžete objednat zde, v obchodě MEGAPIXEL, s r.o.


Související odkazy
Fotografie z Canon EF 200mm f/2.8 L USM ve Fotobance
Objektiv Canon EF 400 f/5.6 L USM

Zkušební snímky jsou pořízené fotoaparáty Canon EOS 1Ds Mark III, Canon EOS 1D Mark III, Canon EOS 1D Mark II N, Canon EOS 5D a Canon EOS 20D. Ukázky jsou nezmenšené výřezy ze 100% zobrazení. Bez jakýchkoli úprav v počítači, prostě tak jak vypadly z těl fotoaparátů. Žádná úprava úrovní ani doostření. Snímky obsahují kompletní EXIF data.

Canon EOS 1Ds Mk III + Canon EF 200mm f/2.8 L USM + TC Canon 2x
Canon EOS 1D Mk III + Canon EF 200mm f/2.8 L USM + TC Canon 1.4x
Canon EOS 5D + Canon EF 200mm f/2.8 L USM + TC Canon 2x
Canon EOS 20D + Canon EF 200mm f/2.8 L USM
Canon EOS 1D Mk II N + Canon EF 200mm f/2.8 L USM
Canon EOS 1D Mk II N + Canon EF 200mm f/2.8 L USM

 

Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, 4.4.2008

Ledňáček říční (Alcedo atthis) Ledňáček říční (Alcedo atthis) Common Kingfisher, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 20D, Objektiv: Canon EF 200mm f/2.8 L USM + TC Canon 1,4x, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 448 mm, stativ Gitzo 1227 LVL, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/250 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ano, Vytvořeno: 10. června 2007 9:08:51, Česká Lípa (Česko)

 

Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
04. 04. 2008 , kategorie: fototechnika, objektivy
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(56 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář

Radim Nytl
Objektiv znamenitě funguje s novým konvertorem Kenko Teleplus HDPro DGX pro EF objektivy, a to jak s verzí 1.4x, tak s verzí 2x. Výsledný obraz z "dvojky" dává minimálně totožný výsledek s Canonem 400/5.6.
Díky za opravdu skvělou recenzi!!
Výborná recenze moc mě pomohla k výběru! ne jak pán Bouška z megapixelu!!Ten vývhází jen s testů které jsou kdoví jaký?
Dobrý den,
děkuji Vám za výborné a opravdu reálně přínosné recenze objektivů. Chtěl bych se zeptat - pociťujete při použití tohoto objektivu společně s TC 2x nějaké zhoršení kvality bokehu? Případně obecně takovýto fenomén u jiných teleobjektivů?
Myslím, že Canon 200/2.8 se s TC chová lépe. TC 2x na 200/2, je vyloženě špatné, jak jsem popisoval tu - http://www.naturephoto.cz/fototechnika/94-canon-ef-200mm-f/2-l-is-usm.html
Zdravim, chcem sa opytat ci si myslite ze C 200mm f2.0 (bez ohladu na cenu, vahu a rozmery) bol este trosku lepsiou variantou v kombinacii s 1,4x extenderom resp 2.0x co sa tyka rychlosti ostrenia, min. ostriacej vzdialenosti a svetelnosti. Dakujem
Dobrý den, na Váš článek jsem narazil až teď a udělal mi velkou radost. Dlouho jsem laboroval s dlouhým sklem a nemohl jsem najít správnou alternativu. Vyžadoval jsem kvalitu, ale skladnost. Používám Sony A700 a nakonec jsem zvolil Minoltu 200 APO G a Minolta TC2x APO, k tomu sadu mezikroužků a mám vystaráno. Ve Vašem článku jsem si ověřil, že je to dobrá kombinace.
Chválím skvělé fotky, dobré světlo Radek
Ondro, díky moc za tento článek! Mám canon 200mm 2,8f a dost mě jeho ohnisková vzdálenost omezuje. S těžkým objektivem se tahat nechci a pořád jsem si nebyla jistá, zda jít do telekorvertorů a zda by byl některý z nich vhodný právě pro můj objektiv. Díky Tobě už vím, že 1,4 je ta správná volba. Takže díky moc! ;) Přeji spoustu dalších nádherných fotografických zážitků a výsledků, které nám zde servíruješ :) Lucie
www.merlin-vizsla.com
Beny
Chtěl jsem se zeptat, zda jste někdo s tímhle objektivem nefotil nějaký sport v hale? Jde mě především o hokej. Nemáte někdo zkušenost?
Díky.
Beny
Moc hezký článek. Vím, že fotíte převážně přírodu, ale nedá mě se nezeptat. Nefotil jste s tímhle sklem nějaký sport? Nejlépe v hale (hokej).
Vím, že to sem asi napatří ale rozhoduji se mezi pevným ohniskem a tele. U EF 70-200 mm f/2,8 L USM mě trochu odrazuje váha. Na tělo 7D popřípadě 400D.
Díky za případné infa.
Martin
ale aj tak to tam nevychadza na tych 10 000CZ....stoji tam 799$ a to je v EUR podla aktualneho kurzu to je 535,59€ v prepocte na slovenske okolo 16 000...je to lacnejsie ako na Slovensku....len nie je to az o tolko aby sa mi to oplatilo ryskovat....lebo by som isiel do toho prvy krat:)
Petr Vaculík
Martin: Zkuste www.bhphotovideo.com, pokud jsem slyšel o nakupování na webu z USA, tak o tomto vyzkoušeném obchodě.
dobry den
chcem sa opytat, kde kupit z USA tento objektiv? z ebay alebo nejakeho specialneho obchodu?
dakujem

-mozte mi prosim odpisat na mail?
dakujem
Dobrý den ,co
by jste mi doporucil na portrety a aby se mi i hodil na
macro.Děkuji.
Dobrý deň. Musím povedať, že
obrázky sú veľmi krásne. Chcel by som sa opýtať, či existuje aj nejaká
taká zostava na Pentax. Mám Pentax K100 D super a k nemu zatiaľ len
obyčajný seťák smc PENTAX DA 1:3,5 - 5,6 18-55 mm AL. Ďakujem, s
pozdravom bernol.
Dobrý
den,
chtěl bych se zeptat jak je na tom verze I s rychlostí, ostrostí
ve srovnání s novou verzí. Mám možnost verzi I koupit a váhám. Děkuji za
radu.
Vláďa
Ahoj,
nevíte někdo jestli jsou někde k dispozici
hodnoty t-stop pro objektivy Canon?
Jelikož mám tento objektiv
vyhlédnutý a zháním o něm veškeré informace, tak jsem byl velmi
potěšen tímto článkem. Mám ale dotaz. Nevíte náhodou jaký je rozdíl mezi
objektivem 200mm f/2.8 L USM a 200mm f/2.8 L USM II s římskou dvojkou.
Mohu mít za dobrý peníz ten první i s extenderem 2x. Tak zvažuju, v čem
je ten s tou dvojkou lepší nebo není? Díky.
Dobrý den pane
Prosický,
prosím Vás jaký UV filtr používáte k tomuto objektivu a
jaký k EF 400mm f/5,6L USM? Děkuji za odpověď.
Roman
:-D OK,
ostávam pri 200 f/2.8 + 2x TK od Canonu.
Roman: Kenko 3x nebrat, to
už je snad lepší dno od půlitru!
Roman
Dobrý deň. Som na 90% rozhodnutý
pre tento dvestovkový objektív a k nemu 2x TK Canon. Chcem len spýtať,
či nemá niekto skúsenosti s TK Kenko 3x Pro 300 DG v spolupráci s týmto
Canon 200/v2.8. Hlavne by som chcel vedieť, ako funguje ostrenie a či
príliš neklesne kvalita obrazu.
Karel Vacha:
Na objektivu používám pouze mezikroužek Kenko 20 mm, který z minimálních
1,5 m udělá skoro 1 m. Kolik je v kombinaci s dalšími nevím,
nezkoušel jsem, ale 1:1 to asi nebude. Dalo by se to spočítat, ale
netuším jak...
Karel Vacha
Omlouvam se zapomel sem dodat jake zvetseni dostanete na techto
obektivech pri pouziti MEZIKROUZKU. Dekuji
Karel Vacha
Dobry den. V prvni rade bych chtel rict ze vase
fotky jsou opravdu nadherne, sam se obcas pokousim nejake zvire vyfotit
tak vim co to obnasi a o podobnych vysledcis se mi zatim jen zda. Rad
bych vam polozil laicky dotaz, jake makro nebo zvetseni dostanete u
objektivu 200mm 2,8 a pripadne da se tim jeste zvetsit i priblizeni na
objektivu 100mm- macro 1:1? Omlouvam se za krkolomne zformulovany
dotaz :) a dekuji za pripadno odpoved
Jsem v USA a neměl by být problém objednat
jakýkoliv objektiv a doručit.
Vlado
Pekne napísaná recenzia na objektív,dala mi oveľa viac ako
všetky tie technické reči o zložení objektívu a podobne.Tento článok
výraznou mierou prispel k tomu,že dnes mi prišiel tento objektív
domov.Už sa teším na prvé fotky.Prajem dobré svetlo!
Jirk4
Lucie: Ma to smysl,
pochopitelne. U zrcadlovky bude vzdy o kvalite fotky rozhodovat
objektiv, a 70-200 patri mezi ty hodne kvalitni (navic za skvelou cenu)
:)
Ahoj, kdyz mluvis o
univerzalnosti objektivu: tato ohniskova vzdalenost se hodi na
portrety (hlava, hlave+ramena) a samozrejme vysoka svetelnost pomaha
se zbavit rusiveho pozadi. Po precteni tveho clanku rozhodne nekam zajdu
a podivam se na nej sam - rozhodne me laka. :cool:
Lucie
Ahoj,
nejprve díky za svělou
recenzi. Přesně něco takového jsem potřebovala a hodně mě nalomila
(pozitivně). Prosím jen o radu.. Má smysl si tento kvalitní objektiv
kupovat na tak "obyčejné" tělo jako je EOS 350d? Nyní mám zoom Canon
70-200/4 L. Většinou však fotím na plný zoom a z 90% zvířata. Předem
velmi děkuji za odpověď a přeji hodně radosti při fotografování, máte
nádherné fotgrafie!
Pavel Šťastný
EF 200/2.8 L
MkI

Vzácnější verze I s integrovanou sluneční clonou, perfektní
optické a mechanické vlastnosti.

Cena:
14000,-

http://www.paladix.cz/bazar/index.php?adid=59609


Tady je ta verze jak si o ní psal, že by si jí možná klidně
prodal, moje to neni, teďka to dal někdo na paladix ;)
Martin
To: Bělohradský: objednáno, díky za
tip v B&H už jej neměli
V. Bělohradský - www.lweek.n
Telekonvertor Kenko 1.5 S.H.Q. se da stale jeste
koupit na megafoto.cz za neuveritelnych 2400,-
http://www.megafoto.cz/kenko-mc-dg-1-5x-konvertor-teleplus-shq-canon.html
Michal: Já mám zkušenost
pouze s BHPHOTOVIDEO.COM, za 4 dny vše doma. S použitou fototechnikou z
USA zkušenost nemám.
Martin: Na
odkazu je jiný telekonvertor, ten můj nese označení Kenko SHQ 1.5x a
již se nevyrábí a asi ani neprodává.
Dokonalé obrázky
!!!
Nevíte kdo pomůže s nákupem nového nebo lehce staršího objektivu
CANON EF 70-200mm f/2.8L IS USM ? Nebo přes kterou společnost v USA lze
toto sklo koupit ?
Díky

Michal:-(
Martin
Kenko je to tento kus? Má jiné značení
Kenko 1.5x DG AF Teleplus
Teleconverter for Canon EOS

http://www.bhphotovideo.com/c/product/389038-REG/Kenko_K15AFDGC_1_5x_DG_AF_Tele_Converter.html
:-D
200/2,8 je fakt hodně dobré sklo,
po půl roce jsem ho ale nahradil 70-200/2,8, která je pro mé focení
vhodnější. Kdyby měl někdo zájem, tak tu 200/2,8 za 15tis prodám
(kupovaná v listopadu 07 v megafoto.cz)
...tak jsi mě tímto článkem značně
rozhodil.Jsem již krůček před zakoupením 70-200/2.8 L IS USM a pokud
dobře rozumím je varianta pevné dvoustovky nejen lepší,ale hlavně i
levnější a zůstane nějaký peníz na další objektivy.Děkuji opět za
radu.Měj se...fotky super...marta
Ale pánové nikonisté! Je to jako když píchne do
vosího hnízda. A proč ta silná slova? Nikon vyrábí naprosto skvělou
fototechniku. Má však menší sortiment objetivů než Canon a je dražší.
A to je fakt, který může
změnit jen firma Nikon. Vy s tím nic
nenaděláte a tak už přestaňte Ondru za jeho názor pranýřovat. Vždyť
už se vám i omluvil. Přeji všem dobré světlo a více pohiody. Karel
Kulovaný
Pro toho kdo teprve
uvažuje o zrcadlovce a nechce do toho moc investovat,má Nikon lepší
setový objektiv.Pro delší ohniska je nejvýhodnější poměr cena-kvalita u
Tamronu a Tokiny.( profíci prominou):-)
mixal
Mam tento
objektiv s suhlasim skoro so vsetkym v clanku, aj odstavcom o nikone.
Nikon jednoducho nema podobne sklo, ked zoberiete v uvahu aj cenu a
hmostnost. Nechapem, co na tom nechapete. Sony podobne sklo ma, ale uz
sa nevyraba, da sa vsak zohnat, pentax bydal pred nedavnom, ale nema TC
s podporou SDM. Nikon ma iba 180 2.8, ktora je kratsia a tusim
drahsia, 70-200 nie je argument kvoli cne a hlavne
hmotnosti.

vela cestujem a hmotnost/cena bol pre mna argument.
Petr F.
Petr
Vojan:
Jasně, konkurence je potřeba, nejen ve fototechnice, o tom
žádná. Vždy z toho bude výhoda pro kupující...Jen jsem prostě nepochopil
proč někdo použíívá silná slova, když nebylo napsáno nic co není pravda.
takže no flame:-)
tomatito
agent
orange..keby si pozorne cital nepisal by si hluposti..ondrej
napisal ze nikon nema podobne skla v takej cene hlavne..porovnaj si
ceny canonu a nikonu a pochopis..clanok je cisto o tom ze canon ponuka
perfektne skla za lepsie ceny ako nikon cize ten kto nema vela penazi a
chce si kupit kvalitne skla tak siahne pravdepodobne po canone lebo ten
ma lepsi vyber za nizsie ceny..nenazyval by som za to ondreja volom..ale
vsak tvoja vizitka..
Petr F.:
Nejsem nikonista, mám
Canon. To ale nic nemění na tom, že nebýt konkurence, tak milej Canon by
na nás moc milej nebyl. Odstavec o Nikonu by byl seriózní, pokud by byl
pojatý jako srovnání s konkurencí celkově, tzn. včetně Sony, Pentaxe,
Olympusu... Takto je to jen úlitba "chlebodárci" jménem Canon a to
se mi nelíbí.
P.S. Je mi jasné, že se jedná o soukromý web, kde si
může autor psát co chce. Fotky krásné, článek dobrý, ale odstavec o
Nikonu naprosto zbytečný.
Petr F.
K poznámkám o Nikonu, je jasné že Nikonistům se nebude
líbit, když jim někdo pomlouvá jejich hračku, ale to co uvedl Ondra jsou
fakta a navíc je v kontaktu i s těmi co fotí Nikonem. a že je Nikon
dražší je prostě fakt.
Radek D.
Dobry
den
Vpodstate se s clanekm ztotoznuji! Bohuzel nesouhlasim jen s
jednou veci, a tou je kresba "Nepatrně horší optické vlastnosti"
u 70-200mm f4 IS USM. Ano u nonIS s tim celkem i souhlasim. IS verze je
vsak pekelne ostra (IS vem čert) a to uz pri f4 ! Byl to jeden z duvodu
proc jsem timto objektivem nahradil prave toto pevne sklo 200mm f2,8 na
2,8 byl mekkci a navic jsem snad krome haly tuto clonu nikdy nepouzil,
coz je videt i na vetsine vasich lepsich fotek zde. Plus se obcas hodi
zoom.
pali hradisky
caff.
dlho dlho som zvazoval aky dlhy objektiv kupit. Aj na tvoju radu som
kupil 200+2xTc.a maximalna spokojnost. dlho som sa tesim na tento
avizovany clanok....dik.trpa
Radek: Asi nejlépe to bylo vidět u těch
papuchalků, které jsem fotil s půjčeným 1D Mk III + 300/2.8 a pak svojí
sestavou 30D + 200/2.8, opravdu to s tím levnějším šlo lépe. Navíc, když
si kolega na 1D Mk III nasadil 200/2.8 místo třístovky, málem hodil
300/2.8 dolů z útesu :-)
ADD NIKON: Tušil jsem, že to vyvolá diskuzi
a přiznávám, že jsem to mírně zveličil. Jen jsem zachytil pocity kolegů,
kteří fotografují přírodu Nikonem a občas si postesknou. Kdybych
potřeboval ekvivalent k tomu co mám, za podobné peníze od konkurence,
asi bych měl smůlu.
Na druhou stranu, po vyzkoušení Nikon D3 +
400/2.8 můžu říci jedno, "nechal bych se přesvědčit" :-)
Marek:
Nikon má u dlouhých skel
mezeru jedině v absenci 400/5,6. To je skutečně sklo, které nám
nikonisti závidí. Případně ještě 70-200/4. Vše ostatní je srovnatelné.
Naopak profíci s Canonem zase docela závidí Nikkor 200-400/4 VR... a
o novém Nikkoru 14-24/2,8 ani nemluvě...
Takže ještě jednou: Canon
je největší výrobce fototechniky, ale bez konkurence by na nás stejně
začal kašlat. Takže "God Bless" Sony, Nikon, Pentax a další...
Radek
No ja myslim,
ze kdyz nasadis 200mm na crop, tak z nej nemas neco jako300/2.8 pro
chude-dostanes sice 320/2.8, ale kdyz das 300/2.8 na crop, tak mas
480/2,8 a to uz je podstatnej rozdil. Zajimala by me ale ta rychlost AF,
porad se mne nezda, ze by to bylo stejny.
Marek
Nikon má u dlouhých skel vážně mezeru. S tím se nedá
jinak, než souhlasit.
Agent Orange
Divím se že se ti chce dělat ze sebe takového vola
Ondřeji. Tou pasáží o Nikonu jsi u mně docela hluboko klesl, ostatně -
je to u tebe docela programová záležitost, zdá se. :wacko:
Super članok.
Hezký článek a
ještě hezčí fotky. Docela o tomto objektivu začínám uvažovat.
Jediné,
co mi nějak nesedlo, byl odstavec o Nikonu - skoro mi to připadlo
jako placená agitka Canonu... Je pravda, že Canon má nejšiřší nabídku
objektivů, ale že by na to ten Nikon byl nějak moc špatně se říci
nedá:
180/2,8
200/2 VR
80-200/2,8
70-200/2,8 VR
200-400/4
VR
80-400/4,5-5,6 VR
Souhlasím, že Nikon je o něco dražší než
Canon, ale foto umí dělat dobře: viz poslední trefy D3, D300, 14-24/2,8,
24-70/2,8.