Blázen s růžovým fotovorem

Měla to být oddychová dopolední procházka s malým Oliverkem a pejsky na mé nejoblíbenější lokalitě na území Prahy. Na výlet jsem si vzal pouze dalekohled, abych se podíval, jak daleko jsou potápky a lysky s hnízděním a okoukl kukačky a rákosníky. Bohužel při příchodu mi po pohledu dalekohledem na druhý břeh vodní plochy hrůzou přibylo pár desítek dalších šedivých vlasů.

Nekvalitní dokumentační snímek pořízený mobilním telefonem. Zcela rozumu zbavený fotograf opouští hnízdo potápek. Šokující není ani tak ten růžový polystyren, jako absence maskování. Zoufalá potápka nedaleko hnízda
Potápka roháč nervózně na místě kroužila dva metry za hnízdem, bez šance se na hnízdo vrátit. Důvod byl bohužel z dálky nepřehlédnutelný. Na světle růžovém polystyrenovém fotovoru s černým dlouhým teleobjektivem Sigma, se ani ne 8 m od hnízda vznášel zcela odhalený „fotograf divoké přírody“. Ne, že by od nervózní potápky a od hnízda začal couvat, ale ještě se pomalu přibližoval blíže! Bez maskování, hodinu před polednem, na území přírodní rezervace, v nejcennějším mokřadním biotopu na území Prahy!

Kázání uprostřed rezervace

Než jsem s tříletým Oliverkem a dvěma skotskými teriéry oběhl zatopenou pískovnu, zabralo to několik minut. Na hladině se stále nic nezměnilo, závěrka fotoaparátu dále klapala. Až po mém vzrušeném kázání, kdy to na břehu nejdříve nevinně odnesla přítelkyně fotografa, která hlídala boty a kalhoty, se fotograf rozhodl k návratu. Chodím běhat třikrát týdně, ale tam, kam se mi srdce dostalo, když jsem mu zoufale vysvětloval, co by se mohlo stát a o jakou kardinální hovadinu se jednalo, už jsem ho dlouho neměl.
Po dvou hodinách, kdy jsem se okolo vracel, již potápka dovezenou trávou upravovala své hnízdo. Naštěstí byla pokročilá hodina, kdy už bylo teplo, tak se s vejci snad nic nestalo.

Když fotíte, přemýšlejte!

Vím, že si zase za tyto řádky užiji svoje, ale raději ze sebe opět udělám debila, pokud to alespoň jednomu magorovi docvakne (tady už se nadá mluvit o fotografech). Pokud už vás zabedněná touha po vysněné fotografii nutí rušit ptáky u hnízda, používejte mozek. Přibližujte se pomalu a při sebemenším náznaku, že o vás fotografovaný druh ví, zmizte, nebo se stane tragédie.
O tom, že existuje nějaké maskování (sítě, šály, tráva, větve) dotyčný asi nevěděl. To, že může v rezervacích pouze po značených cestách asi také ne. A to nemluvím o tom, že na focení potápek u hnízda je správně potřebná výjimka krajského úřadu (ohrožený druh).

Na rovinu dodávám, že i já chodím účelově mimo značené cesty v přírodních památkách a rezervacích, nemám psy na vodítku (poslouchají na jedno slovo) a v ojedinělých případech fotografuji ptáky u hnízda (obvykle mimo území ČR). Ani jedno bych dělat neměl, ale přemýšlím u toho, protože o přírodě a chování zvířat už docela hodně vím.

Druhý pár potápek roháčů na území přírodní rezervace V pískovně již naštěstí mládě vyvedl a na hladině se prohání za rodiči, které mu dávají malé rybičky. Je trochu podivné, že je to mládě pouze jedno, ani nedomýšlím proč.  
Beznaděj z celé události je pro mě o to větší, že se letos na lokalitě jedná o první hnízdění potápek roháčů v osmi letech, kdy místo intenzivně sleduji.

Souvisejí odkazy

Fotografování ptáků a zákon (Ondřej Prosický)
Být či nebýt fotografem přírody (Robert Doležal)
Zvířata fotografování a paragrafy (Radomír Jirsák)
Zamyšlení nad etikou (Rostislav Stach)
Fotografování ptáků a zákon (PDF)
Ptáci a zákon (Česká společnost ornitologická)

 

Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
28. 05. 2012 , kategorie: otázky
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(8 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář

Ilona
Dobrý den. Shodou okolností jsme toho blázna s růžovým fotovorem také viděli, koukali jsme na něj z dálky dalekohledem co to tam vyvádí a úplně jsme se nad tím hrozili, později jsme zahlédli někoho na břehu se psem a "fotografa" vylézat z vody. Také jsme sledovali dalekohledem potápku, že se na hnízdo naštěstí vrátila. Letos jsou na pískovně tři páry potápek roháčů. První pár měl 5 mladých a ještě nedávno jich byl stejný počet. Druhý pár měl také 5, zbyly jen tři. A třetí pár právě hnízdí.
Daniel Černý
Ahoj Ondro, ještě jsi nedodal jak ten blázen na tvé kázání reagoval pochopil to a uznal chybu? Jinak podle fotky asi vím o jakou pískovnu se jedná jestli je to ta co myslím tak je to opravdu hezký kousek přírody. Jeden můj kámoš kroužkovatel zde dokonce před několika lety pozoroval Kvakoše noční a já na vedlejším rybníku předloni pozoroval Rybáky černé.
honza | Ponga.cz
blbec blbcem zustane protoze nepochopi, ze je blbcem. spousta lidi, se snazi najit zkratku. ale ono to tak nefunguje. pokud chce byt nekdo dobrym fotografem prirody tak by mel nejdriv aspon rok chodit do prirody jen s dalekohledem. a kdyz ho jeho konicek neprejde tak potom by mihl jit fotit. jenze to je nerealne. pro nejoho jsou zakony pro srandu kralikum pro druheho kdo je ohleduplny by ani nemusely zadne byt. dobre svetlo vsem.
Libore, vzpomínám si, jak jsme se tenkrát u tebe na toto téma bavili. Snažím se účastníky v podobném duchu (opatrnosti) vést, ale pokrýt se nedá vše. Navíc si myslím, že ty největší paka stejně na žádný workshop nepůjdou. Už jsem toho viděl dost, bohužel u některých je ta touha po fotce taková, že nepomůže nic (a to došlo i na Policii).
libor, makov
ahoj Ondro, bohužel se stále častěji setkávám s takovými pitomci, /naposledy zapíchnutý klacek v noře ledňáčka!!/, často se však rekrutují i s oblíbených "workšopů", kde jim vše připadá snadné a dostupné, o přírodě NIC nevědí a pak vyrazí do terénu :-((
MichalM.
Myslím že to je oprávněná reakce. Myslím že bych mu dal stejný díl. Někdy lidi opravdu nepřemýšlejí co to může mít za následky jejich chování.
Karel
jasně, nikdo nejsme svatej, taky jsem se pohyboval mimo cesty, ale jak píšeš, alespoň použít zdravý rozum.Já si jen nějak nemůžu srovnat v hlavě, když je po netu tolik info jak se maskovat a jak mám vor vypadat, že tam někdo vleze takto.
Jara Kunčík
Ondro naprosto s Tebou souhlasím. Nikdo z nás není anděl, ale vždy je potřeba fotit s rozumem. Protože pokud to nebudeme dělat, tak budeme brzy fotit tak maximálně betonové plochy !!