Lesňáček obojkový, ráno pod lampami

S blížícím se odletem jsem v posledních týdnech akceleroval zpracování fotek v archivu. Především ze dvou zimních kostarických cest všechno nestihnu, i to jsem ale trochu posunul. Už mi zbývá připravit jen pár desítek fotek. U každého záběru se mi vždy vybaví krátký příběh, jako třeba dnes o lesňáčcích v horském údolí říčky Savegre.


Lesňáček obojkový (Myioborus torquatus) Lesňáček obojkový (Myioborus torquatus) Collared Redstart, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8 L IS II USM, stativ Gitzo, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/100 s, ISO: 800, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ne, Vytvořeno: 10. února 2013 10:42:11, Savegre, Cordillera de Talamanca (Kostarika)

Sběr hmyzu pod nočním světlem

Každé ráno a první část dopoledne jsem byl na terase našeho bydlení svědkem intenzivního hodování lesňáčka obojkového. Zprvu mi byla podezřelá jeho pravidelná přítomnost na stejném místě každý den, než jsem zjistil důvod. Do blízkosti civilizace chodil za potravou.
Podobně jako jiné druhy ptáků, sbíral hmyz v noci uhynulý pod svítícími lampami, jenž napadal na zem. Většinou se jednalo o drobné brouky, ale výjimkou nebyli ani vzrostlejší noční motýli.
Je jen mojí chybou, že jsem se k lesňáčkům kvůli jiným atraktivnostem místa (kolibříci) dostal na krátko až pokročilém dopoledni, kdy už byla nabídka hmyzu probraná. Proto tentokrát lesňáčka s potravou v zobáčku bohužel nemám. Při krátké zastávce jsem se tak soustředil na krásné prostředí, kam tento drobný ptáček odsedával.

Vzdálený příbuzný našich pěnic

Lesňáčci jsou výrazně zbarvení pěvci žijící na americkém kontinentě a jsou příbuzní našim pěnicím (ale rozhodně neumějí podobně zpívat). Jsou hmyzožraví, zdržují se v korunách stromů, ale i na zemi. Musím přiznat, že na svých cestách Střední a Jižní Amerikou je potkávám pravidelně a přestože je jich mnoho druhů, jejich chování (a příležitosti pro focení) jsou vždy velmi podobné. Vždy si říkám, až už nebude bavit nic fotografovat, pořád tu jsou ti lesňáčci.
Snad někdy v budoucnu dojde i na nějakou tu můru v zobáčku.

Jen taková krátká obrazová odbočka, tropická příroda nejsou jen tukani, kolibříci, nebo papoušci.

Související odkazy

Kolibřík běločelý, se sněhobílou čepičkou
Manuel Antonio, zvrácená divočina v národním parku
Kolibříci v Kostarice, L´art pour l´art
Kolibříci, natáčení videa digitální zrcadlovkou
Únorová Kostarika, pokus o vzpouru
Kolibříci v Kostarice, zase o kousínek dál
Kostarická rosnička osmkrát jinak
Ovocem bohaté krmítko v tropech
Kvesal chocholatý, zelený klenot horského lesa
Měsíc v království tropické přírody (seznam 150 druhů zvířat fotografovaných na akci)
Co do batohu na fotografickou cestu
Rio Frio, řeka ledňáčků
Kolibřík na hnízdě, trochu jinak
S fotoaparátem nejen za kolibříky
Když v tropech opravdu prší
Bukač středoamerický, boj se svačinou
Kvesal chocholatý, konečně
Kolibřík, divadlo na dešti
Jak se fotografují volavky
Kostarický workshop pohledem účastníků
Mravenci Atta, šerpové hmyzího světa

 

 

Lesňáček obojkový (Myioborus torquatus) Lesňáček obojkový (Myioborus torquatus) Collared Redstart, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8 L IS II USM, stativ Gitzo, Clona: 5.0, Doba expozice: 1/3200 s, ISO: 1600, Kompenzace expozice: -1 1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 13. února 2013 8:11:41, Savegre, Cordillera de Talamanca (Kostarika)  Lesňáček obojkový (Myioborus torquatus) Lesňáček obojkový (Myioborus torquatus) Collared Redstart, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8 L IS II USM, stativ Gitzo, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/125 s, ISO: 1600, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ne, Vytvořeno: 10. února 2013 10:07:01, Savegre, Cordillera de Talamanca (Kostarika) Lesňáček obojkový (Myioborus torquatus) Lesňáček obojkový (Myioborus torquatus) Collared Redstart, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8 L IS II USM, stativ Gitzo, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/80 s, ISO: 800, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ne, Vytvořeno: 10. února 2013 10:44:40, Savegre, Cordillera de Talamanca (Kostarika) Lesňáček obojkový (Myioborus torquatus) Lesňáček obojkový (Myioborus torquatus) Collared Redstart, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8 L IS II USM, stativ Gitzo, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/60 s, ISO: 800, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 10. února 2013 10:48:14, Savegre, Cordillera de Talamanca (Kostarika) Lesňáček obojkový (Myioborus torquatus) Lesňáček obojkový (Myioborus torquatus) Collared Redstart, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8 L IS II USM, stativ Gitzo, Clona: 5.0, Doba expozice: 1/200 s, ISO: 1600, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ne, Vytvořeno: 10. února 2013 10:08:26, Savegre, Cordillera de Talamanca (Kostarika)

 

 

Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
07. 07. 2013 , kategorie: příroda, ptáci
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(2 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář

Vždycky obdivuji Vaše překrásné fotografie, ale tentokrát musím i reagovat. Lesňáček je opravdu krásný, opravdu krásně vyfocen, ale i když se lesňáčkům říká anglicky New World Warblers, což evokuje jistou příbuznost s Old World Warblers, tedy pěnicemi, není si s nimi nikterak blízce příbuzný. Je si mnohem více příbuzný třeba s pěnkavami, strnady a kardinály.

To jen tak, abyste neuváděl čtenáře zbytečně v omyl.
Krása, hlavně ta třetí se mi líbí.