Tenkozobčí láska v posledních paprscích

Při fotografování divoké přírody jsou nejvzácnější chvíle v momentě, kdy se před vaším objektivem něco odehrává. Některá zvířata jsou na životní projevy skoupější, někde se pořád něco děje. Přestože hodně věcí dokážu v přírodě předvídat, nebo cíleně očekávám, spousta momentů je dílem náhody, kdy se očekává, že vzácnou chvíli nepromarním. Podobně tomu bylo u páření tenkozobců.

Tenkozobec opačný (Recurvirostra avosetta) Tenkozobec opačný (Recurvirostra avosetta) Pied Avocet, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark IV, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM + TC Canon 1.4x, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 910 mm, stativ Gitzo, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/500 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ne, Vytvořeno: 5. května 2010 20:53:35, Wagejot, Texel (Holandsko)

Zásnubní rituály tenkozobců
Tenkozobci mají velmi zajímavý způsob zásnubního dovádění. Pokud se jich na lokalitě vyskytuje vetší množství (více jak dva), postaví se ptáci do kruhu, opakovaně předklání přední část těla do středu kruhu a s horizontálně nataženými zobáky jezdí po hladině (čas 20:52:41), dupou nohama a vzrušeně pokřikují. Toto předklánění se opakuje, až někteří ptáci odletí nebo bez zájmu odejdou. I poté však někteří ptáci vůči sobě zaujímají výhružný postoj, někdy dokonce útočí nohama a křídly Poražený tenkozobec pak zaujímá postoj podřízenosti, jako by spal.

Paření v mělké vodě
Páření začíná sameček (někdy i samička) pícháním zobáku do vody a do peří partnera. Píchání do vody se postupně zrychluje a z počátečního ponořování se stává mlácení do vody, až stříká okolo (čas 20:53:26). Ke kopulaci vyzívá samička. Zaujme postoj se strnulými nohama, hlavu a zobák vodorovně a těsně s hladinou. Při kopulaci rozevře sameček křídla, peří na hlavě a na krku načepýří, rozevře zobák, ale žádný hlas nevydává (čas 20:53:35). K paření dochází vždy v mělké vodě. Po ukončení kopulace se uchopí pár u zobáku (čas 20:53:36), přitisknou je zkřížené k hrudi a běží takto několik kroků vedle sebe (čas 20:53:36).

Fotograf ohebným fakírem
Fotografování tohoto momentu předcházelo několik desítek minut čekání ve velmi krkolomné pozici. Ležel jsem u kanálu s vysokým strmým břehem, hlavu u hladiny, zbytek těla nad hlavou, aby byl objektiv těsně u vody. Někdy si říkám, že každý fotograf divoké přírody musí být tak trochu fakírem. Když fotografovaný výjev skončil, musel mi Evžen pomoci se zvednout. Kdybych se o totéž pokusil sám, sesunul bych se i s technikou do bahnité vody.
Podobných nepohodlností ale nikdy nelituji. Těší mě každá fotografie z přírody, na které se něco děje. Žádný popisný strnulý výjev, ale skutečný wildlife.

Související odkazy
Bukač středoamerický, boj se svačinou
Tetřívek obecný, souboj u brány Šumavy
Puštík bělavý, jak jsem fotil sovu na Šumavě
Kolibřík, divadlo na dešti
Odpoledne ve Volavčí zátoce
Tučňák patagonský, krutý život v kolonii
Tučňák skalní, obratný horolezec
Rypouš sloní, hrátky s největší šelmou
Poslední paprsky v kolonii
Chaluha a čimango, hostina na útesu
Chaluha velká, lovci fotografů
Tučňák oslí, starost o mláďata
Jak jsme fotili endemickou sovu

Tenkozobec opačný (Recurvirostra avosetta), Tenkozobec opačný (Recurvirostra avosetta) Pied Avocet, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark IV, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM + TC Canon 1.4x, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 910 mm, stativ Gitzo, Clona: 9.0, Doba expozice: 1/320 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ne, Vytvořeno: 5. května 2010 20:52:41, Wagejot, Texel (Holandsko) Tenkozobec opačný (Recurvirostra avosetta) Tenkozobec opačný (Recurvirostra avosetta) Pied Avocet, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark IV, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM + TC Canon 1.4x, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 910 mm, stativ Gitzo, Clona: 9.0, Doba expozice: 1/400 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ne, Vytvořeno: 5. května 2010 20:52:47, Wagejot, Texel (Holandsko) Tenkozobec opačný (Recurvirostra avosetta) Tenkozobec opačný (Recurvirostra avosetta) Pied Avocet, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark IV, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM + TC Canon 1.4x, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 910 mm, stativ Gitzo, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/640 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ne, Vytvořeno: 5. května 2010 20:53:26, Wagejot, Texel (Holandsko) Tenkozobec opačný (Recurvirostra avosetta) Tenkozobec opačný (Recurvirostra avosetta) Pied Avocet, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark IV, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM + TC Canon 1.4x, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 910 mm, stativ Gitzo, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/500 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ne, Vytvořeno: 5. května 2010 20:53:34, Wagejot, Texel (Holandsko) Tenkozobec opačný (Recurvirostra avosetta) Tenkozobec opačný (Recurvirostra avosetta) Pied Avocet, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark IV, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM + TC Canon 1.4x, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 910 mm, stativ Gitzo, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/500 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ne, Vytvořeno: 5. května 2010 20:53:36, Wagejot, Texel (Holandsko) Tenkozobec opačný (Recurvirostra avosetta) Tenkozobec opačný (Recurvirostra avosetta) Pied Avocet, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark IV, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM + TC Canon 1.4x, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 910 mm, stativ Gitzo, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/500 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ne, Vytvořeno: 5. května 2010 20:53:37, Wagejot, Texel (Holandsko)

 


Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
17. 05. 2010 , kategorie: příroda, ptáci
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(13 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář

Moc pěkné fotky! Právě jsem se vrátil z Holandska, kde jsem v neděli (8.7.2012) byl na Texelu a tenkozobce (mimo jiné) v zátoce Mok poblíž přístavu trajektů T Horntje taky viděl. Též byli na jezírcích při silnici Hondsbosscheweg jižně Pettenu, včetně mladých. Vámi uvedenou lokalitu Wagejot však nemohu na mapách, které mám k dispozici, najít - můžete mi ji, prosím, nějak upřesnit? Děkuji! Milan
Opravdu velmi hezké fotografie. Je to radost si je prohlížet.
Přeji spoustu dalších úlovků a dobré světlo.
nádhera !
Myslím, že je to rovné akorát (podle hladiny), snad je protější břeh byl mírně šikmo :-)
Ahoj Ondro. Skvělá práce. Jen jsem se trochu divil, proč je na těch fotkách šikmo horizont, ale ta poloha při focení to zcela vysvětluje. Jinak fak parádní, všechna čest.
Tak to se mi líbí!
Jiri Plekanec: Tady to bylo bez polarizačního filtru, příliš bych si nepomohl, navíc světla už nebylo moc.
Slusna prace!To se nekdy poti krev pri foceni,ale stoji to za to:)Krasne ciste bez odlesku,mel si nasazenej pol.filtr??
Evžen Takač
Jo jo, tak nějak to bylo. Ondro fakt pěkná série.
Ondro parádní, jedny z nejlepších fotek, co jsem za poslední dobu viděl! Moc pěkné.
Velice pěkné obrázky i počtení:-). Hezký den.
Už začíná sezona vlh pestrých. Věřím, že se někde potkáme.
Nádherné, jen tiše závidím. Ondro obdivuji Tvoje fotky.