Brazilský Pantanal, fotografická ochutnávka

O největším mokřadu světa roztaženém na části území Brazílie, Bolívie a Paraguaje vím od chvíle, kdy jsem poznal bažiny Cano Negro v Kostarice. Biotop mě svým životem učaroval natolik, že jsem hledal další obdobná místa. Tím nejpodobnějším byl brazilský Pantanal. Trvalo dlouhých šest let, než jsem na místo s fotoaparátem vyrazil. Ačkoli jsem mohl vyjet mnohem dříve, cítil jsem, že si fotografování v této unikátní oblasti musím nejdříve zasloužit a něco nastudovat.

Ara hyacintový (Anodorhynchus hyacinthinus) Ara hyacintový (Anodorhynchus hyacinthinus) Hyacinth Macaw, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 700 mm, fotografováno z ruky, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/320 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 11. září 2011 6:45:51, Barranco Alto, Pantanal (Brazílie) Když jsme pak na podzim roku 2010 seděli s Bohdanem a Vaškem u Petra v Berouně, moje slova „Nepojedeme do Brazílie?“ byla tedy logickým pokračováním. Po pár měsících příprav a několika emailech jsme na konci srpna 2011 do Pantanalu s mírně pozměněným složením vyrazili.

Proč právě září

Asi největší boj pro mě byl zvolení vhodného období pro cestu a přesnější lokalizování oblasti, kterou budeme s fotoaparátem poznávat. Období, kdy je Pantanal přístupný, se táhne od konce dubna do poloviny října a každý měsíc je tu příroda trochu jiná. V prvních měsících po skončení dešťů je poměrně chladno (spíše „nevedro“), všude je ještě dost vody, ptáků je tu ohromné množství (včetně těch migrujících), ale jsou poměrně roztahaní i do nepřístupných oblastí. Ideální je ale tato část roku pro fotografování savců (kteří se kvůli vedru nemusejí schovávat v porostu).
Pro cestu jsem nakonec zvolil začátek září. Počet druhů ptáků shodný, i když nejsou v takovém množství. Ale stahují se ke zbytkům vody, které z období dešťů zůstali. Je pak větší šance je fotografovat. Naneštěstí, právě v tomto období je přes den i 38° C a na noc se „ochladí“ na 30° C. Savci jsou obvykle zalezlí v chládku a šance vidět je minimální. Což se první týden každý den opravdu dokonale potvrzovalo.
Bohudík jsme měli štěstí, a trochu jsem v to i doufal, že v půlce našeho fotografování v Pantanalu po čtyřech měsících poprvé intenzivně zapršelo. Změna byla impozantní. Příroda sužovaná a poměrně utrápená vedrem ožila, najednou se začaly objevovat druhy, o kterých jsme první týden neměli ani tušení. Ideální příkladem byl mravenečník velký. První týden ani stopa a po celodenním dešti jsme během večerní vyjížďky viděli mravenečníků pět, a některé i s mládětem na zádech.
Ačkoli jsem hned po příletu měl trochu obavy, jestli nebyla volba září blbost, nelituji, příště bych to udělal stejně. Bohatství zvířecích druhů, jejich aktivita a přívětivost pro fotografování byla dokonalá.

Stále v jednom hnízdě
Protože jsem nechtěl po oblasti příliš cestovat, a ignoroval jsem profláklá komerční safari za jaguárem (pro tentokráte), zvolil jsem odlehlé místo v samém srdci Pantanalu. Celou dobu jsme strávili na fazendě Barranco Alto, kde byla větší šance zvířata více poznat, než při náhodných setkáních, při cestě každý den na jiném místě. Myslím, že jen tehdy, když fotograf stráví s jedním zvířetem několik dní, má šanci se o něm něco dozvědět = fotografovat něco z jeho života.
Zpětně hodnotím, že to byl dobrý nápad. Zvířata mám ve velmi různorodých situacích. K některým jsem se vracel tak dlouho, dokud jsem neudělal vysněný záběr, nebo jsem si několik dní počkal u hnízda papoušků na dokonalé světelné podmínky.
V neposlední řadě je nutné přiznat, že toto místo je (s přihlédnutím k mým dosavadním cestám) až zbytečně komfortní. Marina a Lucas se se svými zaměstnanci dokonale starali a splnili nám vše, na co jsme jen pomysleli. Mohli jsme se soustředit na to, kvůli čemu jsme vyjeli – fotografování zvířat.

Fazenda Barranco Alto - poznávat samé srdce Pantanalu na své farmě umožňují Lucas Leuzinger a Marina Schweizer, kteří ve čtyřech pokojích pro hosty nabízejí už několik let ubytování pro zájemce o pozorovaní přírody. Obrovskou výhodou komfortního místa je těsná přítomnost zvířecích druhů, vše včetně hnízd papoušků na dohled, k jezeru je to 20 m, k řece Rio Negro 200 m.  Pro cesty dále je pak kdykoli během dne k dispozici pramička nebo otevřené terénní auto. Samozřejmostí jsou široké znalosti o přírodě, kterými Lucas, Marina a další z fazendy disponují. V případě zájmu o návštěvu je kontaktujte přímo www.fazendabarrancoalto.com.br

Kapybara mokřadní (Hydrochoerus hydrochaeris) Kapybara mokřadní (Hydrochoerus hydrochaeris) Capybara, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 700 mm, fotografováno z ruky, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/200 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: +2/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 15. září 2011 17:23:38, Barranco Alto, Pantanal (Brazílie) Čáp jabiru (Jabiru mycteria) Čáp jabiru (Jabiru mycteria) Jabiru, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 500 mm, fotografováno z ruky, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/250 s, ISO: 160, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 9. září 2011 15:22:18, Barranco Alto, Pantanal (Brazílie) Ptáčí ráj uprostřed kontinentu
Už v literatuře opakovaně zmiňovaná skutečnost, že Pantanal je ve vhodném období možná nejlepší oblast na pozorování ptáků na světě mluví, sama za sebe. Asi to tak opravdu je. Po dlouhé době jsem opět trpěl zoufalým fotografickým syndromem „Nevím, co fotit dříve“ a musel jsem ve svém podvědomí vynaložit obrovské úsilí ujasnit si, čemu se věnovat nejprve a intenzivněji.
Přestože jsem měl v Pantanalu zvířecích lákadel mnoho, jedna skupina mě přitahovala jako magnet – papoušci. Ačkoli jsem toho už v oblastech Střední a Jižní Ameriky projel dost a mnoho druhů papoušků už pozoroval, možnosti pro pořízení fotky bych mohl spočítat na prstech jedné ruky. Hlavní téma jsem měl dané, jak při rozhodování figuroval nějaký papoušek, šlo ostatní až na druhou kolej.
Dalším lákadlem bylo i několik savců, včetně šelem, které sice jsou i jinde, ale setkání s nimi jsou spíše vzácná a o pořízení fotografie můžete jen snít. Navíc jsem chtěl intenzivněji zkusit i něco jiného. Hodně lidí si o mně mylně myslí, že fotím pouze ptáky, a proto bych rád cíleně pro pár příštích let opeřence mírně upozadil. Brazílie byla, doufám, první vlaštovka.
Asi nemá příliš smysl psát, že jsem chtěl dokumentování chování zvířat pojmout co nejpestřeji (různá prostředí, činnosti, pohledy, světelné podmínky). O to se snažím v poslední době pořád, bohužel vždy mám spoustu objektivních výmluv, proč to nešlo. To jestli se mi to podařilo, můžete kontrolovat během podzimu a zimy, kdy bych rád každý týden alespoň jeden zvířecí druh podrobněji představil.

Od tmy do tmy
Denní režim fotografování v Barranco Alto byl velmi pravidelný a dny se nám podobaly jak vejce vejci. Budíček v 5:00, před snídaní v 5:30 kontrola (ještě za tmy) jestli zasvítí první sluníčko a kde je u vody jaké zvíře, 5:50 fotografování předvýchodových siluetek zvířat, 6:10 východ slunce s fotografováním v labužnickém světýlku, které vydrželo jen hodinu. Pak to sice ještě chvilku šlo, až někdy okolo 8:00 dostalo světlo pro fotografie absolutně nepoužitelnou bílou barvu. Šlo se na řeku, kde se velmi krátké časy závěrky z ostrého slunce opravdu hodily. V 10:00, už slušně usmažení od tropického slunce, jsme zalezli před naší chaloupkou pod obrovský mangovník, kde jsme popíjejíc čerstvé ovocné šťávy promazávali ranní fotky a občas vyrazili na krátkou procházku za zvířátkem, které procházelo právě okolo, nebo se z dálky ozval jeho křik.
Oběd byl v 12:30, krátce  se dřímlo a v 15:00 jsme vyráželi za savci do terénu autem. Jentaktak jsme stihli večeři v 19:30, která se konverzací protáhla do 21:00, kdy jsme totálně fyzicky vycucaní dorazili na pokoj. Sprcha, vytrhávání klíšťat, čištění ran, mazání fotek, zálohy, určování zvířat, praní, pucování techniky a okolo půlnoci se šlo spinkat. Jen občas byly mírné odchylky podle aktuálních podmínek.
Obrovskou devizou fotografování v Pantanalu bylo to, že kromě jednoho deštivého dne každé ráno i večer svítily ty nejhezčí paprsky slunce. Září je v oblasti na počasí velmi stabilní a i proto padla volba právě na tento termín. Dříve jsem říkal, že jak nemá můj stín 12 metrů, nebaví mě kvůli ostrému světlu fotit a raději jen koukám. Po fotografování v Pantanalu už je to metrů 20. Hezké světlo ve fotografii zvířat je můj oblíbený vyjadřovací prostředek.

Kalná řeka, co krade stativy
Jak už to tak bývá, a píšu to po každé delší cestě, při fotografování divoké přírody není nouze o drobné (obvykle) nehody, něco se rozbije, něco se ztratí.
Už pátý den se Bohdanovi neopatrností zřítila na zem sestava Nikon D3s s objektivem Nikon 400/2.8 a telekonvertorem, a vypadlo to opravdu bledě. Jediný foťák přestal fotit a TC 1.7x byl zničený a nepoužitelný. Doteď nechápu, jak se Bohdanovi to tělo podařilo opravit, když jsem viděl tu spoustu uvolněných a vylomených součástek…  Nakonec ale D3s bez problému fotografoval až do odletu, byť u některých dílů doteď nevíme, kam patří. Holt Nikon, to je poctivá mechanická práce!
Tím však nešťastným událostem bohužel nebyl konec. Jirkovi po jednom focení napsal Canon EOS 5D Mark II hlášku „Error 20“ a odmítl fotografovat, což mu až na pár světlých výjimek vydrželo až do konce pobytu v Pantanalu. Trochu smutné na tom je to, že shodnou závadu již čtyřikrát v záruční době reklamoval u prodejce (pochybná německá firma Oehling z Klatov) a ten mu vždy fotoaparát vrátil opraven s tím, že „Závada se neprojevila“.
No, a i já jsem si šestý den cesty svojí chvilku vybral. Při fotografování dovádějících vyder jihoamerických z těsné pramičky náš lodivod Fernando omylem shodil můj stativ Gitzo se stativovou hlavou Wimberley do řeky. Můj poslední pohled na něj byl, jak nožička mizí pod hladinu. Ještě jsem stačil natáhnout ruku, ale nedosáhl jsem.
Ač je řeka Rio Negro na mnoha místech během září mělká a obtížně průjezdná, jak jsme o chvilku později zjistili, v místě ponoření stativu bylo více než čtyři metry kalné vody. Vydry, logicky, loví tam, kde je vody nejvíc. Potápělo se nás tam dva dny asi pět odvážlivců včetně místních, zkusili jsme leccos, ale bez úspěchu. Můj stativ tak měl zůstat trvalou součástí kamenito-písčitého dna řeky Rio Negro.
Na stativ jsem naučený, další dny jsem musel improvizovat, ale šlo to. Jen ten zánět v zápěstí pravé ruky mi na absenci stativu nedává zapomenout ani nyní.
O to víc jsem byl v šoku, když dva dny před návratem do ČR přišel okolo poledne Fernadno se stativem v ruce a s úsměvem na tváři mi jej předával. Po šesti dnech v řece rozhodně nevypadal jako nový, ale po včerejším restaurování a naložení do oleje je jeho prognóza do budoucna poměrně nadějná.
Těžko uvěřitelné je Fernandovo sdělení, že stativ při hledání chytil na rybářský háček a vytáhl z hloubky pěti metrů!
Kajman brýlový (Caiman crocodilus) Kajman brýlový (Caiman crocodilus) Common Caiman, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 650 mm, fotografováno z ruky, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/8000 s, ISO: 500, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 2. září 2011 14:40:40, Barranco Alto, Pantanal (Brazílie) Ibis běločelý (Theristicus caerulescens) Ibis běločelý (Theristicus caerulescens) Plumbeous Ibis, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 500 mm, fotografováno z ruky, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/320 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 4. září 2011 6:24:39, Barranco Alto, Pantanal (Brazílie) Zuby ostré jako žiletka
Bohužel, řeka Rio Negro nebrala jen stativy, ale skýtala i pár zvířecích nástrah. Zatímco kajmani brýloví byli i přes svůj dramatický vzhled poměrně v klidu a těsné přítomnosti fotografa se spíše báli, drobná zranění nám uštědřovaly ryby. Piraňa je velmi hojný obyvatel řeky, a ač se jedná o nevelké zvíře, její zoubky jsou opravdu ostré.
První, kdo zákeřnou rybu blíže poznal, byl Bohdan. Při fotografování kajmanů v mělké vodě mu piraňa prokousla prst u nohy. Mé setkání, už ve vodě hluboké, bylo poněkud dramatičtější. Piraňa mě hryzla asi 20 metrů od lodi, když jsem ve vodě zaháněl kajmany, kteří svojí těsnou přítomností narušovali naše sofistikované fotografování lovících ledňáčků.
To, že mě hryzla do stehna piraňa, jsem poznal ve vodě bezpečně, takto snadno do kůže může zajet snad jen žiletka. Nejsem nijak výjimečný plavec, ale u lodi jsem byl za pár vteřin. Nechtěl jsem čekat, až se pod hladinou rozkřikne, že to chlupaté krvácejí stehno se dá opravdu jíst. Jakmile jsem doplaval k naší plechové pramičce, ani jsem nestačil poprosit o vytažení a už jsem se sám rychle vydrápal nahoru. Když jsem otřel krev, obdivoval jsem čistotu skusu pirani. Jak kdybych si žiletkou objel kovovou padesátikorunu přiloženou na kůži. Ranka nebyla hluboká, ale zuby šli spočítat všechny. Focení jsme neprodlužovali, Jirku, našeho veterináře, čekala práce. Kousanec jsme vyčistili, prolili dezinfekcí a po pár hodinách se ani nemusel přelepovat. Sice mě kluci utěšovali sdělením, že kdo není kousnutý od pirani, v Brazílii jako by nebyl, ale po této zkušenosti už jsem byl nepatrně opatrnější.
Když později při lovu piraní pro fotografování kajmanů kousla zákeřná ryba do prstu ruky i Jirku, měli jsme to kompletní. Jak říkal Lucas, totálně jsme jim v Barranco Alto pro letošek překopali do té doby nulovou statistiku rafnutí piraňou.
O protivných klíšťatech a zákeřných mravencích se rozepíši podrobně později.

Snímky, doplňující bezprostřední dojmy z cesty, jsou tak trochu každý pes, jiná ves. Pouze fotografická ochutnávka. Cílenější výběr bude nejdříve doprovázet krátké příspěvky k jednotlivým fotografovaným druhům nebo tématům, o kterých si myslím, že stojí za zviditelnění.


Seznam fotografovaný druhů v Barranco Alto (Pantanal, Mato Grosso do Sul, Brazílie) v termínu 1. - 16. září 2011:

Determinování ptáků podle Gwynne J. A., Ridgely R. S., Tudor G., Argel M., Birds of Brazil, The Pantanal & Cerrado of Central Brazil, Cornell University Press, 2010; názvosloví podle Clements (6th edition, updated 2010)

Ara ararauna
(Ara ararauna) Blue-and-yellow Macaw
Ara hyacintový (Anodorhynchus hyacinthinus) Hyacinth Macaw
Ara zelenokřídlý (Ara chloropterus) Red-and-green Macaw
Ara žlutokrký (Primolius auricollis) Yellow-collared Macaw
Arassari zlatý
(Pteroglossus bailloni) Saffron Toucanet
Anhinga americká (Anhinga anhinga) Anhinga       
Amazoňan modročelý (Amazona aestiva) Blue-fronted Parrot
Amazoňan žlutobřichý (Alipiopsitta xanthops) Yellow-faced Parrot
Aratinga zlatohlavý (Aratinga auricapillus) Golden-capped Parakeet
Bukač proužkovaný (Tigrisoma fasciatum) Fasciated Tiger-Heron
Bukač červenavý (Tigrisoma lineatum) Rufescent Tiger-Heron
Čačalaka šedokrká (Ortalis canicollis) Chaco Chachalaca
Čája obojková (Chauna torquata) Southern Screamer
Čáp jabiru (Jabiru mycteria) Jabiru
Čáp jihoamerický (Ciconia maguari) Maguari Stork
Čimango žlutavý (Milvago chimachima) Yellow-headed Caracara
Čejka jihoamerická (Vanellus chilensis) Southern Lapwing
Čejka kulíkovitá (Vanellus cayanus) Pied Lapwing
Datel campový (Colaptes campestris) Campo Flicker
Datel čárkovaný (Dryocopus lineatus) Lineated Woodpecker
Datel světlehlavý (Celeus lugubris) Pale-crested Woodpecker
Guan modrohrdlý (Pipile cumanensis) Blue-throated Piping Guan
Hoko žlutozobý (Crax fasciolata) Bare-faced Curassow
Holoubek šupinkový (Columbina squammata) Scaled Dove
Hrnčiřík prostý (Furnarius rufus) Rufous Hornero
Hrnčiřík žlutooký (Phacellodomus ruber) Greater Thornbird Phacellodomus ruber
Husička vdovka (Dendrocygna viduata) White-faced Whistling-Duck
Husička podzimní (Dendrocygna autumnalis) Black-bellied Whistling-Duck
Chřástal guyanský (Aramides cajanea) Gray-necked Wood-Rail   
Chřástalec malý  (Heliornis fulica) Sungrebe
Kachnička amazonská (Amazonetta brasiliensis) Brazilian Teal
Kardinál černohřbetý (Paroaria capitata) Yellow-billed Cardinal
Karančo jižní (Caracara plancus) Southern Caracara
Káně černohrdlá (Busarellus nigricollis) Black-collared Hawk
Káně krahujová (Buteo magnirostris) Roadside Hawk
Káně savanová (Buteogallus meridionalis) Savanna Hawk
Káně šedá (Buteo nitidus) Gray Hawk
Káně velká (Buteogallus urubitinga) Great Black-Hawk
Káně dlouhonohá (Geranospiza caerulescens) Crane Hawk
Klouzálek úzkozobý (Lepidocolaptes angustirostris) Narrow-billed Woodcreeper
Kolpík růžový (Platalea ajaja) Roseate Spoonbill
Kondor havranovitý (Coragyps atratus) Black Vulture   
Kondor krocanovitý (Cathartes aura) Turkey Vulture     
Kondor menší (Cathartes burrovianus) Lesser Yellow-headed Vulture
Kolibřík zlatý (Hylocharis chrysura) Gilded Hummingbird
Kormorán subtropický (Phalacrocorax brasilianus) Neotropic Cormorant
Kurlan chřástalovitý (Aramus guarauna) Limpkin
Kukačka guira (Guira guira) Guira Cuckoo
Kvakoš noční (Nycticorax nycticorax) Black-crowned Night-Heron
Leskovec neotropický (Galbula ruficauda) Rufous-tailed Jacamar
Luněc bažinný (Rostrhamus sociabilis) Snail Kite
Ibis běločelý (Theristicus caerulescens) Plumbeous Ibis
Ibis bělokřídlý (Theristicus caudatus) Buff-necked Ibis
Ibis americký (Plegadis chihi) White-faced Ibis
Ibis tmavý (Phimosus infuscatus) Bare-faced Ibis
Momot černolící (Momotus momota) Blue-crowned Motmot
Nandej černohlavý (Nandayus nenday) Nanday Parakeet
Nandu pampový (Rhea americana) Greater Rhea
Nesyt americký (Mycteria americana) Wood Stork
Ostnák jihoamerický (Jacana jacana) Wattled Jacana
Poštolka pestrá (Falco sparverius) American Kestrel
Papoušek chiriri (Brotogeris chiriri) Yellow-chevroned Parakeet
Papoušek mniší (Myiopsitta monachus) Monk Parakeet
Pisila čáponohá (Himantopus himantopus) Black-winged Stilt
Pižmovka velká (Cairina moschata) Muscovy Duck
Potu velký (Nyctibius grandis) Great Potoo
Potu obecný (Nyctibius griseus) Common Potoo
Rybák amazonský (Sternula superciliaris) Yellow-billed Tern
Rybák žlutozobý (Phaetusa simplex) Large-billed Tern
Rybařík amazonský (Chloroceryle amazona) Amazon Kingfisher
Rybařík zelený (Chloroceryle americana) Green Kingfisher       
Rybařík dvoubarvý (Chloroceryle inda) Green-and-rufous Kingfisher
Rybařík obojkový (Megaceryle torquata) Ringed Kingfisher
Seriema rudozobá (Cariama cristata) Red-legged Seriema
Sojka chocholkatá (Cyanocorax chrysops) Plush-crested Jay
Sojka lesní (Cyanocorax cyanomelas) Purplish Jay
Slípka žlutonohá (Porphyrio martinica) Purple Gallinule
Sýček králičí (Athene cunicularia) Burrowing Owl
Šafránka velká (Sicalis flaveola) Saffron Finch
Tyran bentevi (Pitangus sulphuratus) Great Kiskadee
Tyran skvrnitý (Myiodynastes maculatus) Streaked Flycatcher
Tyran savanový (Tyrannus savana) Fork-tailed Flycatcher
Tyranovec dlouhonohý (Machetornis rixosa) Cattle Tyrant
Tyranovec bělořitý (Xolmis velatus) White-rumped Monjita
Trogon modrotemenný (Trogon curucui) Blue-crowned Trogon
Tukan obrovský (Ramphastos toco) Toco Toucan
Vlhovec chopi (Gnorimopsar chopi) Chopi Blackbird
Vlhovec pastvinný (Molothrus rufoaxillaris) Screaming Cowbird
Vlhovec velký (Molothrus oryzivorus) Giant Cowbird
Vlhovec (Icterus croconotus) Orange-backed Troupial
Volavka bělostná (Egretta thula) Snowy Egret
Volavka jihoamerická (Ardea cocoi) Cocoi Heron
Volavka hvízdavá (Syrigma sibilatrix) Whistling Heron
Volavka proměnlivá (Butorides striata) Striated Heron
Vodouš samotářský (Tringa solitaria) Solitary Sandpiper
Vlaštovka neotropická (Stelgidopteryx ruficollis) Southern Rough-winged Swallow
Vlaštovka modrobílá (Pygochelidon cyanoleuca) Blue-and-white Swallow
Výreček brýlový (Megascops choliba) Tropical Screech-Owl
Výr virginský (Bubo virginianus) Great Horned Owl
Zoboun americký (Rynchops niger) Black Skimmer

Jelenec pampový (Ozotoceros bezoarticus) Pampas Deer
Kapybara mokřadní (Hydrochoerus hydrochaeris) Capybara
Kuna brazilská (Eira barbara) Tayra
Mravenečník velký (Myrmecophaga tridactyla) Giant Anteater
Nosál červený (Nasua nasua) South American Coati
Tapír jihoamerický (Tapirus terrestris) South American Tapir
Vydra jihoamerická (Lontra longicaudis) Neotropical Otter
Vydra obrovská (Pteronura brasiliensis) Giant Otter
Pásovec jedenáctipásý (Cabassous unicinctus) Southern Naked-tailed Armadillo
Pekari bělobradý (Tayassu pecari) White-lipped Peccary
Pes Maikong (Cerdocyon thous) Crab-eating Fox
Puma americká (Puma concolor) Puma
Vřešťan černý (Alouatta caraya) Black howler

Kajman brýlový (Caiman crocodilus) Common Caiman
Teju pruhovaný (Tupinambis merianae) Argentine Black and White Tegu
Želva uhlířská (Chelonoides carbonaria) Red-footed Tortoise

... a dalších pár zatím neurčených lelků, dravců a žabek.
Čerstvé stopy tlap jaguára v bahně a starší od drápů na kmeni stromu nepočítám :-)

 

Související odkazy
Národní park Tikal, guatemalské zastavení
Fotografování v Belize, krátké ohlédnutí
Fotograf kolibříků botanikem v tropech
Za kolibříky do Ekvádoru
Fotografování na Falklandách, zpráva z cesty II.
Fotografování na Falklandách, zpráva z cesty I.
Fotoexpedice za tučňáky, Falklandské ostrovy 2009
S fotoaparátem nejen za kolibříky
Měsíc v království tropické přírody

 

Seznam všech článků publikovaných na NaturePhoto.cz


Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, 21.9.2011

Tukan obrovský (Ramphastos toco) Tukan obrovský (Ramphastos toco) Toco Toucan, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 500 mm, fotografováno z ruky, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/1600 s, ISO: 500, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ne, Vytvořeno: 4. září 2011 16:39:32, Barranco Alto, Pantanal (Brazílie)  Čejka jihoamerická (Vanellus chilensis) Čejka jihoamerická (Vanellus chilensis) Southern Lapwing, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 500 mm, fotografováno z ruky, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/200 s, ISO: 800, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 11. září 2011 6:00:51, Barranco Alto, Pantanal (Brazílie) Mravenečník velký (Myrmecophaga tridactyla) Mravenečník velký (Myrmecophaga tridactyla) Giant Anteater, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 500 mm, fotografováno z ruky, Clona: 5.0, Doba expozice: 1/60 s, ISO: 2000, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 9. září 2011 17:08:19, Barranco Alto, Pantanal (Brazílie) Kolpík růžový (Platalea ajaja) Kolpík růžový (Platalea ajaja) Roseate Spoonbill, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 500 mm, fotografováno z ruky, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/800 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 13. září 2011 5:51:43, Barranco Alto, Pantanal (Brazílie) Zoboun americký (Rynchops niger) Zoboun americký (Rynchops niger) Black Skimmer, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 650 mm, fotografováno z ruky, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/2000 s, ISO: 500, Kompenzace expozice: -1 2/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 7. září 2011 9:22:10, Barranco Alto, Pantanal (Brazílie) Ara žlutokrký (Primolius auricollis) Ara žlutokrký (Primolius auricollis) Yellow-collared Macaw, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 700 mm, fotografováno z ruky, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/200 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 5. září 2011 16:21:27, Barranco Alto, Pantanal (Brazílie) Bukač červenavý (Tigrisoma lineatum) Bukač červenavý (Tigrisoma lineatum) Rufescent Tiger-Heron, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 650 mm, fotografováno z ruky, Clona: 5.0, Doba expozice: 1/5000 s, ISO: 500, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 2. září 2011 12:15:13, Barranco Alto, Pantanal (Brazílie) Karančo jižní (Caracara plancus) Karančo jižní (Caracara plancus) Southern Caracara, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 500 mm, fotografováno z ruky, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/1600 s, ISO: 500, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 6. září 2011 15:58:02, Barranco Alto, Pantanal (Brazílie) Pes Maikong (Cerdocyon thous) Pes Maikong (Cerdocyon thous) Crab-eating Fox, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 500 mm, fotografováno z ruky, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/800 s, ISO: 500, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 6. září 2011 16:17:11, Barranco Alto, Pantanal (Brazílie) Rybařík obojkový (Megaceryle torquata) Rybařík obojkový (Megaceryle torquata) Ringed Kingfisher, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 650 mm, fotografováno z ruky, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/2000 s, ISO: 500, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ne, Vytvořeno: 11. září 2011 9:04:05, Barranco Alto, Pantanal (Brazílie) Pásovec jedenáctipásý (Cabassous unicinctus) Pásovec jedenáctipásý (Cabassous unicinctus) Southern Naked-tailed Armadillo, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 500 mm, fotografováno z ruky, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/50 s, ISO: 1000, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 9. září 2011 16:31:26, Barranco Alto, Pantanal (Brazílie) Husička podzimní (Dendrocygna autumnalis) Husička podzimní (Dendrocygna autumnalis) Black-bellied Whistling-Duck, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 700 mm, fotografováno z ruky, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/2000 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 5. září 2011 10:09:30, Barranco Alto, Pantanal (Brazílie) Datel campový (Colaptes campestris) Datel campový (Colaptes campestris) Campo Flicker, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 500 mm, fotografováno z ruky, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/320 s, ISO: 800, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 4. září 2011 6:16:54, Barranco Alto, Pantanal (Brazílie) Seriema rudozobá (Cariama cristata) Seriema rudozobá (Cariama cristata) Red-legged Seriema, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 700 mm, fotografováno z ruky, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/800 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 5. září 2011 16:16:38, Barranco Alto, Pantanal (Brazílie)

 

 

 

 

Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
21. 09. 2011 , kategorie: cesty, svět
Klíčová slova
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(26 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář

Michal Mašík
Jedno z míst kam se chci podívat někdy. Snad se to podaří.
pokd nekdy jeste pojedes do pantanalu dej vedet,rad se s tebou potkam,ziju tu v Brazili.domluvie se a navstivime super mista,s misnimi pruvodci i v amazonii-amazonka.
Karle, to že byla puma "fotografována" neznamená, že mám použitelnou fotografii :-) Jednu, hodně alternativní, fotku pumy z Brazílie ti večer pošlu :-) Pes bude později, byli poměrně trpěliví.
Karel
psy :-))
Karel
no na ty psi jsem taky zvědav a fóglové tradičně parádní, však nic proti ptákům, taky je mám rád :-))
Karel
no paráda, kurňa v seznamu focených čtu pumu, no mě co milovníka velkých savců a šelem zvlášť napadá jen ...... si děláš prdel ne??
ochutnávka vypadá parádně
Ten zoboun se moc povedl, je perfektní. Vím o tom své, loni jsem jimi na stejném místě zaplnil dost místa na mé kartě. A na ty rybaříky také rád vzpomínám. Pantanal je prostě jedinečný.
Čau Ondro, jsem moc zvědavý na toho mravenečníka s mladým na zádech, tak honem pošli nějakou ochutnávku. Pásovec je taky super. Měj se
Martin Ševčík
Jedním slovem "PECKA".
Moc děkuji všem za zastavení pod článkem. Slibuji, že tohle nejsou obrázky poslední. Příští týden představím jednoho netradičního savce a pak se podíváme co dělají zvířata v Pantanalu v noci.
Lucas neříkal pravdu. Na můj kus ukazováčku tam asi jedna piraňa ještě vzpomíná. Ještě mi to nedorostlo:-) Po přečtení článku bych se tam hned vrátil. Asi jste si užili. Ahoj Pavel
Ondro krasna prace,skvely svetlo......Kompozice vynikajici a libi se mi jak je poznat Canon 1D III jak foti opravdu mistrovsky barvy.Ted se prave nachazim v Cine a skoda ze nemam tak skvely svetlo a vse je tu tak sedive a sem rad ze vidim vubec slunce kazdopadne aspon ryzovy krajiny sou zajimavy na foceni.Ptaci bud sezrany nebo na trhach a maximalne je tu videt vrabec ci kormoran.Tak se tesim na dalsi vzorecky fotek.
Mecan
Zoboun :) ...já se nejvíc těším na ústní verzi ! Každopádně ten seznam druhů je majestátní...gratulace k zážitkům a výsledkům. Jo a co jaguár...?? :)
Ahoj Ondro komplikací vás všech mi je líto,nicméně jste se s tím poprali a zde vidím krásný výsledek,ačkoliv tak trochu vyposilovaný:-)Nebolí tě ruce?Měj se fajn.Míra
Radek Demjan
Ahoj Ondro

Fotka kajmanu, Tukana a Ary zlutokrke se ti velice povedli...

Zajimave pocteni a verim ze mas esa v rukavu hehe :-D

Takove fotografovani je ale asi raj pro kazdeho fotografa :( Ty druhy jsou krasne a to svetlo, co popisujes musela bejt nadhera... Jde vubec v takovem svetle zkazit fotka? :-D
zdravím z Bornea - Lukase jsem našel a navštívil asi před 4 roky, tak že to tam znám ale co ty stim foťákem dokážeš, smekám.
Jana J.
Ahoj Ondro.Mám jen jedno slovo : obdivuji !
Myslím,že to byl silný zážitek ! Letovka Rybaříka je velmi podařená ! Jirka
Ahoj Ondro. Kolpík, zuboun a seriema jsou výborný!
jzdenka
ten pásovec je parádní :-), líbí se mi nejvíc
Zdravím Tě Ondro,
tak ochutnávka byla velmi lahodná a proto jsem jí také pozřel téměř jedním dechem ;-) a už se těším se na ten hlavní chod ;-)
Díky, Petr
lukas_highenergy.cz
Moc pěkná ochutnávka. Už se těším na pokračování... Jsem si říkal, proč je u většiny fotek informace, že byly focené z ruky a teď už to chápu. Doufám, že se časem objeví víc fotek Psa Maikong. Doteď jsem tohle zvířátko neznal.
Aha! Tak teď mi to teprve zapadá.... Tak ty se flákáš a tady se nic nedílo. No tak to koukej dohnat. Jsem trochu hladovej a z ochutnávky i natěšenej.
Honza
Ten tukan je geniální
tibor
už se těším na další ukázky.toto je paráda .-)
Evžen Takač
Čus Ondro, pěkná práce.
Dle ochutnávky to vypadá, že se u tebe objeví zajímavé věcičky.
Těším se na pokračování.