Sklenobýl bezlistý, lesní duchařina

To, že je hledání sklenobýlu bezlistého nesmysl jsem tušil, už když se mi intenzivněji dostal do povědomí. Že jeho hledáním strávím tři roky a na některých místech se mi bude schovávat pořád, jsem ale netušil. Moje snaha najít tento unikát mnohokrát spíše připomínala první kroky conquistadorů ve vnitrozemí tropických částí jihoamerického kontinentu v 16. století.

Při pátrání po sklenobýlu jsem ztratil oblíbenou windstopperovou bundu, telefon a drátěnou spoušť. Několik bloudění lesem, kdy jsem nemohl najít ani vlastní auto, mě dokonce přinutilo pořídit si turistickou navigaci.
Sklenobýl bezlistý (Epipogium aphyllum) Sklenobýl bezlistý (Epipogium aphyllum) Ghost Orchid, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8 L Macro IS USM + mezikroužek Kenko 20mm, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 100 mm, stativ Gitzo, Clona: 8.0, Doba expozice: 2.5 s, ISO: 100, Kompenzace expozice: +1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 10. července 2011 10:17:17, Soběšice, Brno (Česko) Unikát nelezený po 40 letech
To, že je sklenobýl bezlistý na svazích šumavského Boubína je skutečnost dobře popsaná. Po 40 letech jej tam objevili pracovníci národního parku a i v následujících letech se jim to podařilo zopakovat. Bohužel, pro tuto záhadnou orchidejku je typické, že tam kde vyroste jeden rok, o rok později nic není, vykvete a umírá. V některých oblastech si pak dá přestávku i několik desítek let. Žádná komfortní idylka jako u vstavačů a prstnatců, kde si svojí kytičku obvykle každý rok najdete tam, kde jste ji minule opustili.

Pátrání na dlouhá léta
Moje hašteření s boubínským sklenobýlem je po tříletém pátrání ve fázi, že bezpečně vím, kde může kvést, kde to má rád, jakou půdu potřebuje, pod kterými stromy se mu líbí, případně jaké rostliny můžou společně s ním ojediněle růst, dokonce tuším, do jaké vzdálenosti od sledovaných pravidelných a občasných potůčku (případně pramenišť) se můžou rostlinky této velmi vzácné rostlinky vyskytnout.
Má to jen jednu vadu. Vytypované plochy mají několik stovek metrů, v případě té nejvýchodnější lokality s krátkými šíleně zarostlými přestávkami (a skalní sutí), téměř 1200 metrů. Jak jsem kamarádům z našeho fotobotanického týmu říkal, „Fakt by jim to tam moc slušelo a vím, že tam jednou vyrostou!“

Na otočku k Brněnským lesům
Ještě před letošním dobrodružstvím se šumavským sklenobýlem se mi ozval kamarád Filip, že podobně jako loni společně s dalšími brněnskými botaniky našli na dvou lokalitách dohromady téměř 20 kytek.
Nerozmýšlel jsem se ani pět minut. Sice jsem byl doma sám, ale měl jsem na starosti naší psí smečku (včetně Samíse s ne zcela doléčenou zlomenou nohou). Bylo slušné vedýrko, ale na Moravu se za sklenobýlem bezlistým jelo. Pokud pejsek svoje kulhání v lese ustojí, minimálně to dokonale rozchodí. Je to pašák, oba to se fenkou Sarinkou zvládli dokonale, i když jsem na ně musel občas čekat (ostatně to je kvůli jejich nízkému podvozku na výletech nutné vždy).

Neviditelný duch ve tlejícím listí
Je zvláštní, že ač jsou sklenobýly na Šumavě spíše na občasně podmáčených místech a na dohled potoků a jejich občasných přítoků, u brněnských Soběšic mají zcela vyprahnuto a potůček široko daleko žádný.
V malé roklince se vzrostlými buky se schovávalo několik kvetoucích rostlin. Při prvním shledání se sklenobýlem bezlistým jsem pochopil toho ducha v názvu (ang. Ghost = duch, zjevení, přízrak). I když nad kytkou stojíte, stejně ji nevidíte. Má voskovité vzezření v barvě suchého spadaného listí, je poměrně drobná, a hledá se fakt špatně. Dokonce se mi stalo, že když jsem rozložil stativ a vše připravil, rostlinu jsem na jednom místě stejně ztratil.

Sklenobýl bezlistý má nejraději zastíněná místa na humózních půdách, nejčastěji na vlhčích místech. Můžeme jen najít od podhůří hor a v horách, a to zejména v bučinách a jehličnatých lesích. V mnoha případech i na lesních prameništích, typicky ve spadaném listí bez dalších rostlinek.

Další šumavské pátrání mám naplánováno na červenec 2012.


Související odkazy
Šumavské orchideje, nekonečný příběh
České orchideje, seznam druhů (47), dalších šest z letoška na konci léta doplním!
Stručná zprávička o orchidejovém kvetení
Italské Gargano, hlavní město evropských orchidejí
Smrkovník plazivý, orchidej z borového lesa
Prstnatec Traunsteinerův, poklad ze Šumavy
Hlízovec Loeselův (Liparis loeselii)
Prstnatec český, endemit z rákosí
Tořič včelonosný (Ophrys apifera), samoopylovač
Vstavač bahenní (Orchis palustris), z mokřadu
Tořič čmelákovitý Holubyho, v Karpatech
Korálice trojklaná (Corallorhiza trifida)
Vstavač kukačka (Orchis morio), po setmění
Vstavač Dietrichův, hledání křížence.
Vstavač bledý (Orchis pallens), první orchidej
Prstnatec plamatý (Dactylorhiza maculata)
Orchideje Bílých Karpat
Rudohlávek jehlancovitý
Orchideje, výlet na Slovensko

Seznam všech článků publikovaných na NaturePhoto.cz


Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, 26.7.2011

 

Sklenobýl bezlistý (Epipogium aphyllum) Sklenobýl bezlistý (Epipogium aphyllum) Ghost Orchid, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 17-40mm f/4 L USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 40 mm, stativ Gitzo, Clona: 5.0, Doba expozice: 1/60 s, ISO: 800, Kompenzace expozice: -1 1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 10. července 2011 10:31:24, Soběšice, Brno (Česko) Sklenobýl bezlistý (Epipogium aphyllum) Sklenobýl bezlistý (Epipogium aphyllum) Ghost Orchid, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8 L Macro IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 100 mm, stativ Gitzo, Clona: 3.5, Doba expozice: 1/8 s, ISO: 100, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 10. července 2011 10:25:13, Soběšice, Brno (Česko) Sklenobýl bezlistý (Epipogium aphyllum) Sklenobýl bezlistý (Epipogium aphyllum) Ghost Orchid, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 17-40mm f/4 L USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 40 mm, stativ Gitzo, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/40 s, ISO: 800, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ano, Vytvořeno: 10. července 2011 8:49:26, Soběšice, Brno (Česko) Sklenobýl bezlistý (Epipogium aphyllum) Sklenobýl bezlistý (Epipogium aphyllum) Ghost Orchid, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8 L Macro IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 100 mm, stativ Gitzo, Clona: 3.2, Doba expozice: 1/25 s, ISO: 1000, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ne, Vytvořeno: 10. července 2011 8:42:51, Soběšice, Brno (Česko)

 

 

 

 

Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
26. 07. 2011 , kategorie: příroda, orchideje
Klíčová slova
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(5 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář

Peter
Krásne!
Hledal jsem i v okolí Varnsdorfu,ze starejch zdrojů tu uváděj nálezy.Ale marně,takže se těším na příští rok až něco spácháme!!:)
Jináč fantazie !
Paráda! Tak třeba za rok nebo za 38 let :o)
Fotografovat takovou prostou rostlinku je pro Vás určitě výzva a vyžaduje jistě více přemýšlení než obvykle. Doufám, že se příští rok zadaří a zopakujete si to i na Šumavě :-)
Paráda, ten širokáč fakt nemá chybu...